I když příroda kolem nás spí, naše večeře by měly být nejen rychlé, ale také syté a barevné. Nechte plískanice za dveřmi a uvařte poctivý buřtguláš nebo dýňovou polévku.
Buřtguláš s paprikou
4 porce, příprava: 30 minut
6 buřtů, 4 větší brambory typu B, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička tymiánu, sůl a pepř, 2 červené papriky, čerstvá petrželka
Buřty nakrájejte na kostičky.Brambory oloupejte a také nakrájejte na menší kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte buřty a brambory. Zasypte sladkou paprikou, tymiánem, solí a pepřem. Zalijte vodou nad okraj a vařte asi tak 10 minut. Poté přidejte na nudličky nakrájenou papriku a vařte doměkka, přibližně dalších 5 minut. Podle potřeby zahustěte nastrouhanou bramborou. Buřtguláš podávejte ozdobený petrželkou.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Dýňová polévka se zázvorem
4 porce, příprava: 25 minut
1 větší dýně hokkaidó, 1 mrkev, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 5 cm čerstvého zázvoru, sůl a pepř, 150 ml zakysané smetany, 1 chilli paprička, čerstvý koriandr na ozdobu
Dýni oloupejte, vyjměte semínka a nakrájejte ji na menší kousky. Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na kolečka. Nasekanou cibuli orestujte na oleji, přidejte dýni a mrkev. Chvilku poduste, poté vmíchejte nakrájený zázvor, osolte, opepřete a zalijte vodou asi tak 5 cm nad okraj zeleniny. Vařte doměkka, přibližně 15 minut. Poté rozmixujte, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.Na talíři ozdobte zakysanou smetanou, chilli papričkou a čerstvým koriandrem.
Pokračování 3 / 5
Těstoviny s mletým masem
4 porce, příprava: 20 minut
500 g těstovin, 1 šalotka, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 500 g hovězího mletého masa, 80 g parmazánu, sůl a pepř, 2 lžíce plnotučného mléka, 400 g loupaných krájených rajčat, oregano, bazalka, tymián a černé olivy na ozdobu
Těstoviny uvařte na způsob al dente. Na oleji orestujte nasekanou cibulku, přidejte mleté maso, osolte a opepřete. Krátce poduste. Poté vmíchejte loupaná rajčata, nasekaný česnek a oregano. Duste 5 minut. Směs s masem potom vmíchejte do uvařených těstovin, posypte parmazánem a ozdobte olivami a čerstvými bylinkami.
Pokračování 4 / 5
Pomazánka z pečeného pstruha
4 porce, příprava: 20 minut
4 filety z pstruha, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 pórek, 200 g lučiny, 1 lžíce dijonské hořčice, pečivo
Filety z pstruha omyjte, osušte, osolte a opepřete. Vložte do pekáčku, zakapejte olejem a pečte při 200 °C asi 15 minut.
Mezitím nadrobno nakrájejte pórek, přendejte do větší misky, přidejte lučinu, sůl, pepř a hořčici. Hotové ryby oberte od kostiček a vidličkou vmíchejte do směsi. Pomazánku podávejte na pečivu.
Pokračování 5 / 5
Rýže se zeleninou a slaninou
4 porce, příprava: 30 minut
400 g rýže, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 200 g anglické slaniny, 4 mrkve, 200 g hrášku, sůl a pepř, 1 lžička tymiánu, 100 g parmazánu, čerstvá petrželka na ozdobu
Rýži uvařte podle návodu na obalu.Mezitím orestujte cibulku na oleji a přidejte na plátky nakrájenou slaninu. Vmíchejte mrkev nakrájenou na kolečka a asi tak 8 minut restujte. Poté přidejte hrášek, dochuťte solí, pepřem a tymiánem a krátce prohřejte. Vmíchejte do uvařené rýže, posypte nastrouhaným parmazánem a ozdobte petrželkou.