Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Ať už se rozhodnete grilovat, nebo dostanete chuť na pikantní omeletu či polévku, máte jednu jistotu - tyto večeře vám nezaberou více než půlhodinu.

PONDĚLÍ

Rajčatová polévka se zeleninou

4 porce příprava: 30 minut

4 lžíce olivového oleje, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 červené papriky, 1 cuketa, 200 g cherry rajčátek, 3 šalotky, 400 g loupaných rajčat, 500 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 1 limetka, 200 ml 33% smetany, bazalka a koriandr, bílé pečivo na krutony

Na polovině olivového oleje ugrilujte na plátky nakrájenou zeleninu, cherry rajčátka nechte celá. Polovinu zeleniny si dejte stranou. Na druhé polovině oleje orestujte nadrobno nasekané šalotky, přidejte loupaná rajčata, polovinu grilované zeleniny a zalijte vývarem. Nechte 10 minut vařit. Poté rozmixujte, dochuťte solí a pepřem a šťávou z limetky. Zjemněte smetanou, trochu si dejte stranou. Podávejte s lístky bazalky, koriandru, grilovanou zeleninou, krutony a ještě zakápněte troškou olivového oleje. Ozdobte zbylou smetanou.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ

Bramboráky se zelím a klobáskami

4 porce příprava: 25 minut

800 g brambor typu B, 400 g sterilovaného bílého zelí, 4 vejce, hrst sušené majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 2 stroužky česneku, hladká mouka na zahuštění, sůl a pepř, olej na smažení, 8 bílých grilovacích klobásek

Brambory oloupejte, nastrouhejte a zbavte přebytečné tekutiny. Přidejte slité bílé zelí, vejce, koření, drcený česnek a podle potřeby zahustěte hladkou moukou. Dochuťte solí a pepřem. Na rozpáleném oleji usmažte z obou stran dozlatova bramboráky. Podávejte s ugrilovanými klobáskami.

Pokračování 3 / 5

STŘEDA

Grilovaná panenka s kuskusem

4 porce příprava: 30 minut

800 g vepřové panenky, sůl a pepř, 3 lžíce olivového oleje, 200 g kuskusu, 1 salátová okurka, hrst petrželky, 150 g bílého jogurtu, 1 limetka, cherry rajčátka

Vepřovou panenku osolte, opepřete a zprudka ji zatáhněte na dvou lžících olivového oleje dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Maso potom zabalte do alobalu a nechte v troubě při 180 °C asi 10 minut odpočívat. Mezitím si připravte kuskus. Přesypte ho do větší misky, přidejte lžíci oleje a zalijte vroucí vodou. Nechte přiklopený bobtnat přibližně 8 minut. Poté smíchejte s nadrobno nakrájenou okurkou, nasekanou petrželkou, šťávou z limetky, jogurtem, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s masem a cherry rajčátky.

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK

Omeleta s kokosovým mlékem

4 porce příprava: 20 minut

70 g másla, 2 šalotky, 4 cm dlouhý kořen zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 menší cukety, 100 g čerstvých hub (například žampionů, později v sezoně lišek a hřibů), sůl a pepř, 12 vajec, 100 ml kokosového mléka, 1 lžička kari, 1 lžička masaly, hrst koriandru, 3 jarní cibulky, cherry rajčátka

Na polovině másla orestujte nadrobno nasekané šalotky, zázvor a česnek. Přidejte na kousky nakrájenou cuketu a houby. Osolte, opepřete a orestujte. Vejce vyšlehejte s kokosovým mlékem, přidejte koření, podle chuti ještě sůl a pepř. Na zbylém másle si připravte omeletu, posypte ji orestovanou zeleninovou směsí a nakonec dodejte nasekaný koriandr a jarní cibulku. Omeletu ozdobte cherry rajčátky.

Pokračování 5 / 5

PÁTEK

Slaný koláč s grilovanou cuketou

4 porce příprava: 30 minut

2 menší cukety, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 200 ml 33% smetany, 100 g čedaru, 4 vejce, 2 stroužky česneku, 2 chlazená listová těsta, tymián

Na plátky nakrájené, osolené a opepřené cukety orestujte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. V misce vyšlehejte smetanu s nastrouhaným čedarem, vejcem, propasírovaným česnekem, dochuťte solí a pepřem. Listová těsta po krajích zarolujte, potřete olivovým olejem, rozprostřete vaječnou směs a navrch rozložte grilovanou cuketu a tymián. Pečte v troubě při 180 °C dozlatova (asi 15 minut).

Doporučujeme

Články odjinud