Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Pamatujete si z dětství na kaši s kakaem a máslem? Na drožďovou pomazánku nebo třeba na kuře na paprice? Zkuste to tentokrát podle našich "rychlých" receptů a určitě si vy i celá rodina pochutnáte.

Pohanková kaše s čokoládou

4 porce, příprava: 15 minut

1 l plnotučného mléka, 20 lžic instantních pohankových vloček, 1 lžíce třtinového cukru, špetka soli, 4 lžičky mleté skořice, 4 lžíce strouhané čokolády (70 % kakaa), 2 lžíce moučkového cukru (nemusí být), 2 lžíce rozpuštěného másla

Do kastrolu vlijte mléko, vmíchejte pohankové vločky, cukr a špetku soli. Vařte asi 10 minut. Poté odstavte a rozdělte na talíře. Kaši zasypte skořicí a nastrouhanou čokoládou. Dochuťte moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Můžete ozdobit podušenými hruškami.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Škvarkové placky

4 porce, příprava: 30 minut

500 g brambor typu B nebo C, 200 g škvarků, 3 jarní cibulky, 3 žloutky, 100 g hrubé mouky, drcený kmín, sůl a pepř, olej na smažení

Brambory uvařte ve slupce a ještě horké rozšťouchejte s rozehřátými škvarky. Vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, žloutky, kmín, sůl, pepř a zasypte moukou. Vypracujte těsto. Pokud se lepí, přidejte ještě trochu mouky. Potom vytvarujte placičky o průměru asi 8 cm a osmažte je na oleji z obou stran dozlatova. Podávejte s červeným zelím.

Pokračování 3 / 5

Kuře na paprice s kolínky

4 porce, příprava: 30 minut

500 g kuřecích prsou, 400 g kolínek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžíce tymiánu, 2 lžíce sladké papriky, smetana na vaření, sůl a pepř

Maso nakrájejte na větší kousky. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte česnek a kuřecí maso. Osolte, opepřete a orestujte. Poté vsypte tymián, sladkou papriku, promíchejte a zalijte vodou asi 1 cm nad okraj. Vařte přibližně 10 minut. Nakonec dochuťte smetanou, nechte prohřát a podávejte s uvařenými kolínky.

NÁŠ TIP: Bude-li potřeba, omáčku zahustíte hladkou moukou rozmíchanou s vodou či zbytkem smetany.

Pokračování 4 / 5

Vepřový kotlík s fazolemi

4 porce, příprava: 30 minut

400 g vepřových kotlet, 150 g anglické slaniny, 2 lžíce řepkového oleje, 1 větší cibule, 2–3 stroužky česneku, sůl a pepř, 2–3 větší mrkve, 2 bobkové listy, 430 g bílých fazolí v rajčatovém protlaku

Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte cibuli, česnek a slaninu. Přidejte maso, osolte, opepřete a orestujte. Potom vmíchejte na kolečka nakrájenou mrkev, bobkový list, zalijte troškou vody a duste na menším plameni doměkka, asi 20 minut. Podle potřeby podlévejte. Nakonec přidejte fazole v rajčatovém protlakua povařte ještě 5 minut. Podávejte s chlebem nebo bramborami.

Pokračování 5 / 5

Drožďová pomazánka

4 porce, příprava: 15 minut

2 jarní cibulky, řepkový olej, 2 balení (cca 84 g) droždí, 2 lžíce plnotučného mléka, 2 vejce, sůl a pepř, čerstvá pažitka, světlé nebo celozrnné pečivo

Nasekanou cibulku orestujte na trošce řepkového oleje, přidejte rozdrobené droždí, aby se rozpustilo, ale nesrazilo. Poté odstavte a nařeďte troškou mléka do požadované hustoty. Poté vraťte zpátky na plotýnku a přimíchejte vajíčka, nakonec dochuťte troškou soli, pepře a čerstvou nasekanou pažitkou. Podávejte s pečivem.

Doporučujeme

Články odjinud