Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Rodinné večeře mohou být rychlé i výživné zároveň. Chopte se těch správných surovin a pořádně se v období plískanic zahřejte.

Pondělí: Špagety s květákem a sýrem

4 porce příprava: 25 minut

1 menší květák, 400 g špaget, 1 šalotka, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl a pepř, tymián, sýr Brie

Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Špagety uvařte al dente. Šalotku a česnek nasekejte a orestujte na oleji s máslem. Přidejte květák a opékejte dozlatova. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem, odstavte a do ještě horké směsi přidejte kousky sýra. Když se rozpustí, vmíchejte uvařené špagety. Můžete ještě zlehka zakápnout olivovým olejem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Zelňačka s bramborami a sýrem

4 porce příprava: 30 minut

200 g kysaného zelí, 200 g brambor typu B, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 1 lžíce másla, kmín a sladká paprika, 500 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 100 g parmazánu, čerstvá majoránka

Zelí překrájejte, brambory oloupejte a s cibulí a slaninou nakrájejte. Na másle orestujte cibuli, přidejte slaninu, brambory, zasypte kmínem, sladkou paprikou a orestujte. Část slaniny dejte stranou. Podlijte vývarem, povařte asi 5 minut a vmíchejte zelí. Dochuťte solí a pepřem. Vařte ještě 5 minut. Rozdělte na talíře a posypte restovanou slaninou, strouhaným sýrem a majoránkou.

Pokračování 3 / 5

Středa: Kuřecí kousky s rýží a zeleninou

4 porce příprava: 30 minut

400 g rýže, 4 kuřecí prsa, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 200 g fazolových lusků, 2 batáty, sůl a pepř, 80 g vlašských ořechů, 200 ml smetany na vaření, čerstvá petrželová nať

Uvařte rýži podle návodu. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte maso, fazolové lusky, na kostičky nakrájené batáty a vše duste doměkka. Osolte, opepřete, zalijte smetanou a prohřejte. Nakonec vmíchejte nasekané vlašské ořechy a nasekanou petržel. Podávejte s rýží.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Bramboráky s dýní

4 porce příprava: 30 minut

300 g brambor typu B, 300 g oloupané dýně, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, kurkuma, sůl a pepř, chilli paprička a koriandr, olej na smažení

Oloupejte brambory a dýni, tu zbavte i semínek. Nastrouhejte nahrubo. Smíchejte v míse s vejcem, hladkou moukou a prolisovaným česnekem, dochuťte kurkumou, solí, pepřem, nasekanými chilli papričkami a koriandrem. Promíchejte. Rozehřejte olej a tvořte na pánvi bramboráky. Smažte dozlatova.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Fazolová pomazánka s rajčaty

4 porce příprava: 10 minut

1 plechovka bílých fazolí, 4 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 80 g sušených rajčat, hrst plocholisté petržele, 2 žervé, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, čerstvé pečivo

Fazole slijte a propláchněte. Rozmačkejte je vidličkou v misce, přisypte nasekanou cibulku a česnek, nadrobno nakrájená sušená rajčata a petržel. Utřete s žervé, dochuťte solí, pepřem a olejem. Podávejte s pečivem.

Doporučujeme

Články odjinud