Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Každý den si připravte jedno pořádné jídlo, na které se budete vyloženě těšit. Žádné odbývání, říjen je přece časem bohatého stolu.

Pondělí: Kulajda s vejci a hříbky

4 porce příprava: 30 minut

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,2 l kuřecího vývaru, 6 brambor typu B, 100 g hříbků (nebo jiných lesních hub), sůl a pepř, 3 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce octa, 200 ml smetany 33%, 1 velká hrst nasekaného kopru, ocet pro uvaření ztracených vajec, 4 vejce

Na másle orestujte mouku na světlou jíšku, zalijte vývarem a promíchejte. Přidejte na malé kostky nakrájené brambory a na kousky nakrájené houby, vařte do změknutí. Dochuťte solí a pepřem, cukrem a octem. Vlijte smetanu, prohřejte a vmíchejte kopr. Podávejte se ztraceným vejcem. V kastrolu přiveďte k mírnému varu vodu. Lžící udělejte vír a doprostřed vlijte vejce, bílek domotejte kolem žloutku. Vařte 3–4 minuty.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Burger s lososem

4 porce příprava: 20 minut

600 g lososa, sůl a pepř, hladká mouka, řepkový olej

DIP: 200 ml bílého jogurtu, 50 ml majonézy, šťáva z limetky, 1 menší salátová okurka, 1 hrst nasekané máty, 1 jarní cibulka, sůl a pepř, olivový olej na zakápnutí, 4 bulky, listy hlávkového salátu, 1 větší avokádo

Lososa naporcujte na menší filety tak, aby se vešly do bulek, osolte, opepřete, pořádně obalte v hladké mouce a na oleji orestujte z obou stran dozlatova. Dip umíchejte z jogurtu a majonézy, zakápněte šťávou z limetky. Přidejte nastrouhanou okurku, jemně nasekanou mátu a jarní cibulku, dochuťte solí a pepřem a zakápněte olivovým olejem. Bulky naplňte dipem, listy salátu, lososem a na jemné plátky nakrájeným avokádem.

Pokračování 3 / 5

Středa: Kuřecí prsa s houbami

4 porce příprava: 30 minut

4 kuřecí prsa, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 100 g hub, kmín, 1 pórek, 100 ml bílého vína, 2 lžíce másla, 200 ml smetany 33%

Očištěná kuřecí prsa osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Prsa vyjměte a na výpeku orestujte nakrájené houby, přidejte kmín s polovinou nakrájeného pórku. Osolte a opepřete, zalijte vínem a šťávu redukujte. Přidejte zbytek pórku, kuřecí prsa, máslo a ještě chvíli opékejte. Zalijte smetanou a prohřejte, případně ještě dochuťte kořením.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Smažený květák v tortille

4 porce příprava: 25 minut

1 větší květák, sůl a pepř, hladká mouka a strouhanka na obalení, 2 vejce, 2 lžíce smetany 33%, řepkový olej, 8 tortill, 1 avokádo

DIP: 200 ml bílého jogurtu, 50 ml majonézy, 100 g papriček chipotle v adobo omáčce, 2 hrsti lístků koriandru, šťáva z 1 limetky, 1 lžička olivového oleje

Květák rozporcujte na růžičky a uvařte v osolené vodě na skus, asi 5 minut. Obalte ho v hladké mouce, vyšlehaných vejcích se smetanou a solí a nakonec ve strouhance. Osmažte v oleji dozlatova. Připravte si dip. Smíchejte jogurt a majonézu, přidejte nasekané chipotle s omáčkou, hrst nasekaného koriandru, zakápněte šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Na závěr zakápněte olivovým olejem. Osmažený květák podávejte v prohřáté tortille s na plátky nakrájeným avokádem, nasekaným koriandrem a dipem.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Těstovinový salát s pečenou řepou

4 porce příprava: 25 minut

800 g těstovin, 2 šálky lístků bazalky, 100 ml olivového oleje + na vytření pánve, 40 g parmazánu, 1 stroužek česneku, 20 g slunečnicových semínek, sůl a pepř, 1 lžička chilli vloček, 2 malé cukety, 4 menší předvařené červené řepy, 1 klas kukuřice, 1 čerstvý sýr, 2 hrsti lístků řeřichy

Uvařte těstoviny. Bazalku spolu s olejem, nastrouhaným parmazánem, česnekem a slunečnicovými semínky rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí, pepřem a chilli vločkami. Hotové pesto promíchejte s uvařenými těstovinami. Na plátky nakrájejte cukety a řepu a orestujte je na grilovací pánvi potřené olivovým olejem. Přidejte klas kukuřice, ze kterého po opečení odkrájejte semínka. Vše promíchejte s těstovinami a pestem a dozdobte čerstvým sýrem a řeřichou.

Doporučujeme

Články odjinud