Pondělí: Těstoviny se ztraceným vejcem
4 porce příprava: 30 minut
400 g těstovin, 4 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2–3 stroužky česneku, 8 plátků parmské šunky, 40 g piniových oříšků, 4 vejce, sůl a pepř, 40 g parmazánu, bazalka
Uvařte těstoviny na skus. Mezitím na pánvi na olivovém oleji zlehka orestujte nasekanou šalotku, česnek, parmskou šunku a piniové oříšky. Připravte si ztracená vejce. Ještě horké těstoviny smíchejte se směsí, dochuťte solí a pepřem. Ozdobte vejcem, parmazánem a bazalkou.
NÁŠ TIP: Jak připravit ztracená vejce? Ve vyšším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa, udělejte vír a do něj nalijte rozklepnuté vejce. Vařte asi 4 minuty.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Úterý: Kuřecí prsa se zeleninou
4 porce příprava: 30 minut
400 g rýže, 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2 oranžové papriky, 1 cuketa, 4 stonky řapíkatého celeru, zeleninový vývar, oregano
Uvařte rýži podle návodu. Prsa osolte a opepřete, opečte je na oleji na rozehřáté grilovací pánvi z obou stran dozlatova a dejte stranou. Na pánev přidejte ještě trošku oleje, orestujte šalotku a nakrájenou zeleninu doměkka (bude to trvat 5 až 7 minut). Zalijte troškou zeleninového vývaru a nechte prohřát. Dochuťte oreganem, solí a pepřem. Podávejte společně s masem a rýží.
Pokračování 3 / 5
Středa: Asijská omeleta s houbami
4 porce příprava: 25 minut
řepkový olej, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 1–2 chilli papričky, 80 g kapusty, 300 g žampionů, 8 vajec, sůl a pepř, 40 g sezamových semínek
Na pánvi na oleji krátce orestujte kousky zázvoru, chilli, kapustu a plátky žampionů. Zalijte rozšlehanými vejci, dochuťte solí a pepřem. Posypte sezamovými semínky a nechte vejce „zatáhnout“.
Pokračování 4 / 5
Čtvrtek: Pražma s rajčaty a balzamikem
4 porce příprava: 20 minut
4 filety pražmy, sůl a pepř, 250 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, bazalka
Na pánvi orestujte osolené a opepřené filety pražmy dozlatova. Poté odstavte z pánve. Vložte do ní rajčátka a zakapejte balzamikovým octem a restujte asi 2 minuty, až zkaramelizují. Přendejte na talíř k pražmě, zakapejte ještě troškou olivového oleje a ozdobte čerstvou bazalkou.
Pokračování 5 / 5
Pátek: Pizza verde s brokolicí
4 porce příprava: 30 minut
1 celá menší brokolice, 1 těsto na pizzu, 4 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule, 2 balení čerstvého sýra, 80 g parmazánu, sůl a pepř
Brokolici rozdělte na menší růžičky, spařte je horkou vodou a nechte okapat. Těsto dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a rozložte na něj kousky brokolice i plátky cibule, rozdrobte sýr a nakonec přidejte hoblinky parmazánu. Dochuťte solí a pepřem, zakapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut.