Rychlá večeře nemusí být nudná. Zkuste zábavnou variaci omelety, vepřovou panenku s houbami a jablky nebo špagety jinak než s obligátní rajskou.
Vepřová panenka s houbami a jablky
4 porce, příprava: 20 minut
600 g vepřové panenky, 2 lžíce řepkového oleje, 200 g žampionů, 2 větší jablka, sůl a pepř, rozmarýn, 500 g bramborových halušek
Vepřovou panenku osolte, opepřete a v celku orestujte ze všech stran na oleji dozlatova. Poté ji přendejte do pekáčku společně s rozmarýnem a pečte v troubě při 180 °C asi 10 minut. Houby a jablka nakrájejte na plátky a orestujte je krátce, asi 3 minuty, na pánvi s výpekem od panenky, podle potřeby podlijte troškou vody. Panenku nakrájejte na plátky, na talíři ozdobte houbami a jablky a zalijte šťávou. Podávejte s bramborovými haluškami uvařenými podle návodu na obalu.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré
4 porce, příprava: 30 minut
4 menší pstruzi, 4 lžíce olivového oleje, 1 citron, majoránka a tymián, 80 g loupaných mandlí, 400 g brambor typu B, 40 g másla, 150 ml plnotučného mléka, sůl a pepř, petrželka na ozdobu
Ryby omyjte, osušte a kůži nakrojte do tvaru mřížky. V misce smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, nasekanou majoránkou, tymiánem, solí a pepřem. Potřete pstruhy z obou stran i uvnitř a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci ozdobte ryby plátky mandlí a nechte propéct. Mezitím oloupejte a nakrájejte na kousky brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem na pyré. Ozdobte petrželkou.
Špagety po uhlířsku
4 porce, příprava: 20 minut
500 g špaget, 1 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 4 stroužky česneku, 200 g sušené šunky, 4 vejce, 80 g parmazánu, 2 lžíce plnotučného mléka, sůl a pepř, tymián na ozdobu
Těstoviny uvařte na způsob al dente (na skus) v osolené vodě. Mezitím nasekejte šalotku a česnek a orestujte je na oleji.
Vmíchejte na menší kousky nakrájenou sušenou šunku a krátce společně restujte. V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán, mléko, sůl a pepř. Směs vmíchejte v hrnci do slitých a ještě horkých špaget, vejce a parmazán se krásně rozpustí a lehce tepelně upraví. Poté smíchejte se šunkou, cibulkou, česnekem a olejem z pánve. Na talíři ozdobte tymiánem.
Omeleta s cibulí a pórkem
2 porce, příprava: 15 minut
4 vejce, 60 g eidamu, 100 ml smetany na vaření, 1 červená cibule, 1 menší pórek, sůl a pepř, tymián na ozdobu, olej na pánev
Vejce rozklepněte do větší mísy, zlehka smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem. Potřete pánev olejem, vlijte vaječnou směs a navrch ozdobte na kolečka nakrájenou cibulí a pórkem. Při nižší teplotě omeletu opečte dozlatova. Nakonec ji ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.
Salát s červenou čočkou
4 porce, příprava: 15 minut
400 g červené čočky, 300 g mix salátu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev), 1 citron, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř, petrželka
Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trošku šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí. Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.