Česká kuchyně do 30 minut? Ano, i to je možné, když si vyberete jednoduché, a přesto chuťově tradiční recepty, jako jsou játra na cibulce, šunkofleky nebo stále oblíbenější tatarský biftek.
Pondělí: Játra na cibulce s bramborami
4 porce, příprava: 20 minut
500 g brambor typu B, sůl a pepř, 1 lžíce sádla, 3 šalotky, 50 g anglické slaniny, 600 g kuřecích jater, 500 ml drůbežího vývaru, drcený kmín, petrželka, pažitka
Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Na sádle orestujte nasekané šalotky a nakrájenou slaninu, přidejte očištěná játra a zprudka restujte přibližně 3 minuty. Zalijte vývarem, přidejte kmín, sůl a pepř a vařte ještě 5 minut. Podávejte s bramborami a nasekanými bylinkami.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Úterý: Halušky se slaninou a zelím
4 porce, příprava: 15 minut
500 g chlazených halušek, sůl a pepř, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 250 g anglické slaniny, 400 g kysaného bílého zelí, drcený kmín, 1 lžíce krupicového cukru, petrželka
Halušky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím na sádle osmažte nasekanou cibuli, přidejte kostičky anglické slaniny a nakonec vmíchejte slité a pokrájené zelí. Dochuťte kmínem, solí, pepřem a podle potřeby i cukrem. Přidejte uvařené halušky a promíchejte. Podávejte s nasekanou petrželkou.
TIP NA VIDEO: Udělejte si tyto bramborové knedlíky s uzeným masem
Pokračování 3 / 5
Středa: Tatarský biftek s topinkami
4 porce, příprava: 30 minut
800 g hovězí svíčkové, 4 žloutky, 2 šalotky, kečup, worcesterská omáčka, plnotučná hořčice, kmín a mletá paprika, sůl a pepř, sádlo nebo olej na smažení topinek, chléb na topinky, 1 hlavička česneku
Očištěnou a vychlazenou svíčkovou dvakrát promelte v mlýnku na maso. Vytvořte čtyři bochánky, udělejte do nich uprostřed důlek a do něj vyklepněte žloutek. Podle chuti smíchejte s nasekanou šalotkou, kečupem, worcesterskou omáčkou, hořčicí, přidejte kmín, papriku, sůl a pepř.Na sádle osmažte plátky chleba, potřete je stroužkem česneku a podávejte s tatarským biftekem.
Pokračování 4 / 5
Čtvrtek: Hustá pórková polévka
4 porce, příprava: 25 minut
2 velké pórky, 2 jarní cibulky, 1 lžíce másla, 1 lžíce pšeničné krupice, muškátový květ, sůl a pepř, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 vejce, smetana na dochucení, čerstvá petrželka
Omyté a oloupané pórky a jarní cibulky zbavte konců a nakrájejte je na kolečka. Pórek orestujte na másle, přidejte jarní cibulku a krupici a duste při nižší teplotě, dokud pórek nepustí vodu a nezměkne. Přidejte muškátový květ, sůl a pepř a zalijte vývarem. Asi po 10 minutách vaření zašlehejte vejce a vařte ještě minutu. Dochuťte smetanou a podávejte s nasekanou petrželkou.
Náš TIP: Z jednoho vejce oddělte žloutek od bílku. Bílek zašlehejte do polévky s druhým vejcem. Žloutek smíchejte se smetanou a přidejte ke konci varu do hrnce.
Pokračování 5 / 5
Pátek: Babiččiny šunkofleky
4 porce, příprava: 30 minut
1–2 lžíce sádla, 1 cibule, 300 g uzené krkovice, sůl a pepř, 500 g uvařených fleků, 4 vejce, 200 ml smetany (33%), čerstvá petrželka
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou krkovici a krátce restujte. Osolte, opepřete a smíchejte s uvařenými fleky a přendejte do pekáčku. V hrnku rozmíchejte vejce se smetanou a zalijte fleky. Promíchejte s nasekanou petrželkou a pečte při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.