Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Podzimní zelenina, houby, ořechy či uzené maso, stačí chvíle na pánvi nebo v troubě a chuť nabere grády.

Pondělí: Houbové bramboráky

4 porce, příprava: 25 minut

500 g brambor typu B, 2 vejce, 100 ml polotučného mléka, 100 g hladké mouky, 2 lžíce majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 4 stroužky česneku, 100 g žampionů, sůl a pepř, řepkový olej

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo, vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte vejce, mléko, mouku, majoránku, kmín, přepasírovaný česnek a na plátky nakrájené žampiony, vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Smažte na rozpáleném oleji.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Těstovinový salát s ořechy

4 porce, příprava: 20 minut

400 g těstovin, 40 g pekanových ořechů, 600 g listů špenátu, 6 řapíků celeru, citronová šťáva, 40 g brusinek, 200 g kompotovaných mandarinek, 2 jablka, 125 g čerstvého sýra

ZÁLIVKA: 100 ml olivového oleje, 50 ml jablečného octa, 50 ml vinného octa, 3 lžíce krupicového cukru, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř, 1 lžička máku

Těstoviny uvařte podle návodu a nechte vychladnout, ořechy nasucho orestujte. Mezitím natrhejte špenát, nakrájejte celer a jablka, vše vložte do velké mísy a zakápněte citronem. Přidejte brusinky, mandarinky, ořechy, přimíchejte těstoviny. V misce ušlehejte zálivku a salát ochuťte.

NÁŠ TIP: Nejdůležitější pravidlo pro těstovinové saláty zní: Vařte je al dente čili na skus. Tak budou chutnat studené i teplé.

Pokračování 3 / 5

Středa: Zapečené brambory s uzeným

4 porce, příprava: 35 minut + předvaření brambor

600 g malých brambor typu B, 600 g růžičkové kapusty, sůl a pepř, 300 g anglické slaniny, 1 cibule, 50 g másla a strouhanka na vysypání formy, 100 g sýra s modrou plísní, 4 vejce, 200 ml smetany 33%, 2 stroužky česneku, 1 hrst jemně nasekané petržele, 2 lžíce olivového oleje

Troubu rozehřejte na 200 °C. Očištěné brambory uvařte ve slupce, musí zůstat pevné. Oblanšírujte kapustu - vsypejte ji do vroucí osolené vody a po 3 minutách vyjměte a propláchněte ledovou vodou. Na pánvi orestujte kostičky slaniny a nadrobno nakrájenou cibuli. Menší pečicí formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou, vyskládejte do ní brambory, kapustu a slaninu s cibulí. Nahoru rozdrobte sýr. V misce vyšlehejte vejce se smetanou, ochuťte drceným česnekem, petrželkou, solí a pepřem a rovnoměrně rozlijte do pečicí formy. 10 minut zapékejte přiklopené, poté 5 minut bez poklopu.

NÁŠ TIP: Brambory si předvařte předchozí večer, na dnešní večeři potom nebudete dlouho čekat.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Pomazánka z pečeného celeru

4 porce, příprava: 25 minut

1/2 celerové bulvy, 1 mrkev, 1 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 1/2 jablka, 300 g lučiny, 1 hrst nasekané pažitky, sůl a pepř, 1 lžička citronové šťávy, pečivo k podávání

Troubu rozehřejte na 200 °C. Očištěný celer a mrkev nastrouhejte najemno a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Mezitím nasekejte nadrobno šalotku, smíchejte s opečenou zeleninou, přidejte nastrouhané jablko, lučinu, pažitku a vše důkladně promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s pečivem.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Pstruh na čekankovém risottu

4 porce, příprava: 50 minut

4 filety pstruhů, sůl a pepř, hladká mouka na obalení, 60 g másla + 10 g na dokončení, 2 hrsti nasekané petrželky, 100 ml olivového oleje

RISOTTO: 1 lžíce olivového oleje, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 puky čekanky, 400 g rýže arborio, 200 ml bílého vína, 1,2 l kuřecího vývaru, 50 g parmazánu, 50 g másla

Na oleji orestujte nasekanou šalotku se stroužky česneku, který poté vyndejte. Přidejte nasekanou čekanku, orestujte a přisypte rýži. Promíchejte, zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Osolte, opepřete a postupně podlévejte teplým vývarem. Vývar redukujte, dokud rýže nezměkne. Asi 20 minut před odstavením z plotny přidejte strouhaný parmazán a na závěr máslo na zjemnění. Filety osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a na másle restujte z každé strany 3 minuty. Ke konci přidejte máslo s petrželkou, kterým filety pak přelijete. Podávejte s risottem.

Doporučujeme

Články odjinud