Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

V podzimním shonu se hodí zajímavé recepty na rychlé večeře pro všední dny. Každý z nás občas zatouží po změně.

Pondělí: Obalované sýrové kuličky se salátem

4 porce příprava: 20 minut

2 balení čerstvého sýra, hrst vlašských ořechů a lněných semínek, 1 balení slaných sušenek, 2 červené řepy předvařené, rukola, balzamikový ocet, olivový olej, sůl a pepř

Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Kuskus s krůtím masem a zeleninou

4 porce příprava: 30 minut

250 g kuskusu, olivový olej, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 400 g krůtích prsou, 1 mrkev, 1 celer, sůl a pepř, 1 celá skořice, 1 pomeranč, čerstvý koriandr nebo petrželka

Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.

Pokračování 3 / 5

Středa: Penne s pečenou dýní

4 porce příprava: 25 minut

400 g těstovin, 150 g dýně hokkaidó, 50 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 100 g hlávkové kapusty, 100 g čerstvého sýra, 50 g slunečnicových semínek

Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Sendvič s marinovaným kuřecím masem

4 porce příprava: 20 minut

4 kuřecí prsa, 4 lžíce sójové omáčky, 1 limetka, 1 chilli paprička, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý koriandr, 4 bagety

Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.

NÁŠ TIP: Nebojte se sendvič zakapat majonézou nebo hořčicí.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Hráškové pyré s lososem na grilu

4 porce příprava: 30 minut

300 g brambor typu B, 300 g zmraženého hrášku, 4 filety lososa, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 100 ml plnotučného mléka, petrželka

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.

Doporučujeme

Články odjinud