Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Na pánvi, v hrnci nebo na pekáči - vytvořit rychlou a zajímavou večeři není žádná věda. Vyzkoušejte naše rychlé recepty nejen pro zaměstnané matky.

PONDĚLÍ: Těstoviny s kuřecím masem a hruškou

4 porce příprava: 25 minut

400 g těstovin, 4 kuřecí prsa, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 4 stonky řapíkatého celeru, 2 větší hrušky, 80 g nivy, 40 g lískových ořechů

Těstoviny uvařte na způsob al dente. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte maso, osolte, opepřete a orestujte dozlatova. Poté smíchejte s uvařenými těstovinami, na kolečka nakrájeným řapíkatým celerem a hruškami. Posypte rozdrobenou nivou a ořechy.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ: Pečená dýně se zeleninou a klobásou

4 porce příprava: 30 minut

1 malá dýně hokkaidó, 1 malá špagetová dýně, 8 větších brambor typu B, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 suché klobásy, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, tymián

Dýně omyjte a i se slupkou nakrájejte na tenčí plátky, podle potřeby odstraňte semínka. Očištěné brambory nakrájejte na měsíčky, cibuli na plátky a stroužky česneku jen oloupejte. Vložte na plech vyložený pečicím papírem. Poklaďte kolečky klobásy, zakapejte olejem, dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C alespoň 20 minut.

Pokračování 3 / 5

STŘEDA: Lehký salát s lusky a vejci

4 porce příprava: 15 minut

8 vajec, 400 g fazolových lusků, 2 lžíce olivového oleje, 2 čekankové puky, 250 g směsi salátových lístků, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř

Vejce uvařte (5–7 minut). Fazolové lusky omyjte, odstraňte konce a poduste krátce, asi 5 minut, na pánvi s troškou vody a 1 lžící oleje. Slijte, přendejte do větší mísy, smíchejte s listy čekanky a salátem. Ozdobte oloupanými a rozkrojenými vejci. Dochuťte bílým jogurtem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s pečivem nebo s bramborami na loupačku.

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK: Boršč s uzeným masem a smetanou

4 porce příprava: 30 minut

200 g uzeného masa, 1 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 červené řepy, 4 větší brambory typu B, 2 mrkve, 1 celer, 2 petržele, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, sůl a pepř, 200 g zakysané smetany

Uzené maso nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte na kousky nakrájenou řepu, brambory a kořenovou zeleninu. Ochuťte bobkovými listy, novým kořením, solí a pepřem. Zalijte vodou nebo domácím vývarem a vařte doměkka, asi 20 minut. Poté vyndejte celé koření a polévku na talíři ozdobte zakysanou smetanou.

Pokračování 5 / 5

PÁTEK: Sendvič s rybou v těstíčku

4 porce příprava: 25 minut

4 filety z tresky, 2 vejce, 2 lžíce polotučného mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, čerstvá majoránka a petrželka, olej na smažení, 4 bagetky, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 cibule, rukola na ozdobu

Filety omyjte a osušte. Připravte si těstíčko. Vejce ušlehejte s mlékem, vmíchejte mouku, utřený česnek se solí, pepř a nasekané bylinky. Rybu v těstíčku obalte a osmažte dozlatova, alespoň 5 minut z každé strany. Poté osušte ubrouskem. Rozkrojte bagetky, potřete hořčicí, přidejte osmaženou rybu, na kolečka nakrájenou cibuli, ozdobte rukolou a přiklopte.

NÁŠ TIP: Dáváte-li přednost přírodní úpravě ryby, orestujte ji na másle. Do sendviče můžete dát také plátky rajčat nebo listový salát.

Doporučujeme

Články odjinud