Večeře hotová do 30 minut? Není to nic náročného, když máte všechny potřebné suroviny. Podívejte se, co můžete uvařit k večeři v následujících 5 pracovních dnech.
Pondělí: Vinná klobása v těstíčku
4 porce, příprava: 30 minut
600 g brambor typu A, 800 g vinné klobásy, hladká mouka na obalení, 2 vejce, hrst jemně nasekané petrželky, 100 ml piva, sůl a pepř, strouhanka na obalení, rostlinný olej na smažení, 50 g másla, jemně nasekaná pažitka
Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Vinnou klobásu stočte do šneků po 100 gramech, propíchněte skrz špejlí tak, aby zůstala pohromadě. Obalte v mouce, poté v osolené a opepřené směsi z rozšlehaných vajec, petrželky a piva. Na závěr obalte ve strouhance. Osmažte na oleji z obou stran dozlatova, z každé asi 3 minuty. Podávejte s uvařenými bramborami, máslem a pažitkou.
Pokračování 2 / 5
Úterý: Čočkové ragú
4 porce, příprava: 30 minut
250 g hnědé čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 3 řapíky celeru, 250 g červené čočky, 400 ml loupaných rajčat, 600 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 1 hrst sušeného oregana, 1 lžíce krupicového cukru, 1 hrst bazalky, 40 g parmazánu
Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a řapíkatý celer. Vše orestujte a nakonec přidejte červenou a hnědou čočku. Vmíchejte loupaná rajčata, zalijte vývarem, osolte a opepřete. Přidejte oregano a vařte doměkka. Dochuťte cukrem, ozdobte bazalkou a lupínky parmazánu.
Tip: Do čočkového ragú můžete přidat i lžičku čerstvě drceného římského kmínu a špetku kajenského pepře.
Pokračování 3 / 5
Středa: Kuřecí prsa s pomeranči
4 porce, příprava: 25 minut
4 kuřecí prsa, sůl a pepř, 2 lžíce řepkového oleje, 1 šalotka, 100 ml kuřecího vývaru, 2 pomeranče, 2 lžíce sójové omáčky, 50 g másla, 2 kusy zelí, pak choi
Kuřecí prsa osolte, opepřete a na oleji orestujte z obou stran dozlatova, z každé asi 5 minut. Vyjměte maso a zabalte jej do alobalu. V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 8 minut. Ve výpeku orestujte nasekanou šalotku, zalijte vývarem a šťávou z jednoho pomeranče, vmíchejte sójovou omáčku a orestujte. Přidejte máslo, poté plátky druhého pomeranče zbaveného vnitřních blanek a listy pak choi, vše zprudka orestujte. Maso podávejte s pak choi a pomerančem a zalijte zredukovanou omáčkou.
Pokračování 4 / 5
Čtvrtek: Salát z buřtů
4 porce, příprava: 20 minut
600 g buřtů, 2 žluté papriky, 2 červené cibule, 8 ředkviček, 8 malých nakládaných okurek, 100 ml hovězího vývaru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl a pepř, 1 lžička krupicového cukru, 1 hrst petrželky, 1 hrst pažitky, pečivo k podávání
Oloupané buřty nakrájejte na tenká kolečka, přidejte nakrájenou papriku, červenou cibuli, ředkvičky a nakládané okurky. Zalijte dresinkem z hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice, soli, pepře a cukru. Vše důkladně promíchejte a na závěr zlehka vmíchejte nasekanou petrželku a pažitku. Podávejte s pečivem.
Pokračování 5 / 5
Pátek: Pizza se slaninou a smetanou
4 porce, příprava: 25 minut
2 chlazená pizza těsta, 400 ml fresh cream, 400 ml zakysané smetany, 2 lžičky kmínu, sůl a pepř, 2 bílé cibule, 400 g anglické slaniny
Rozložte těsta na pizzu, potřete je směsí fresh cream se zakysanou smetanou, ochuťte kmínem, solí a pepřem. Přidejte cibuli nakrájenou na kolečka a plátky slaniny. Pizzy pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 18 minut.
Tip: Pizzu určenou menším dětem dochuťte místo slaniny šunkou, kmín použijte mletý a s mírou!