Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Co si o prázdninách víc přát, než jídlo hotové za půl hodiny. Zapojte exotické suroviny, které dnes už seženete všude.

PONDĚLÍ

Krůtí na houbách s rýží

4 porce příprava: 30 minut

1 lžíce sádla, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 40 g anglické slaniny, 600 g krůtích prsou, sůl a pepř, 1 lžička mletého kmínu, 100 g sušených nebo čerstvých hub, 1 hrst nasekané petrželky, 500 g rýže

Na sádle orestujte nadrobno nakrájené cibule, česnek a slaninu. Přidejte na malé kousky nakrájená krůtí prsa, ochuťte solí, pepřem a kmínem a podlijte trochou vody. Přidejte v horké vodě naložené a následně slité sušené houby nebo plátky nakrájených čerstvých a vše duste do změknutí masa. Na závěr přidejte nasekanou petrželku. Podávejte s rýží uvařenou podle návodu na obalu.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ

Mrkvový krém se smetanou

4 porce příprava: 25 minut

500 g mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 stonek citronové trávy, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžička kari koření, sůl a pepř, zakysaná smetana, slunečnicová semínka, 1 chilli paprička, zelená petrželka

Mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Na oleji orestujte nasekanou šalotku, česnek a citronovou trávu. Vmíchejte kari koření, přidejte mrkev, orestujte a zalijte vývarem. Dochuťte solí a pepřem a 10 minut povařte. Poté rozmixujte, rozdělte na talíře a podávejte se zakysanou smetanou, nasucho orestovanými slunečnicovými semínky, chilli papričkou a drobně nasekanou petrželkou.

Pokračování 3 / 5

STŘEDA

Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí

4 porce příprava: 30 minut

4 kuřecí prsa, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 4 větší brambory typu A, 1 brokolice, 2 mozzarelly (160 g), 1 chilli paprička, 60 g parmazánu

Prsíčka zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečicí formu vyložte velkým kusem alobalu. Dovnitř vložte na tenké plátky nakrájené brambory, na ně maso, navrch růžičky brokolice, plátky mozzarelly, nakrájenou chilli papričku. Zakapejte olejem, ještě osolte, opepřete a navrch nastrouhejte parmazán. Zabalte do alobalu a pečte při 180 °C asi 20 minut.

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK

Vegetariánský gyros s cizrnou

4 porce příprava: 20 minut

1 lžíce olivového oleje, 1 plechovka sterilované cizrny (asi 300 g), 1 lžička sladké papriky, špetka kajenského pepře, sůl a pepř, 4 pita chleby, malý hlávkový salát, 8 cherry rajčátek, 1 červená cibule

TZATZIKI: 1 malá salátová okurka, 2 stroužky česneku, 120 g bílého jogurtu, 150 g zakysané smetany, sůl a pepř, pískový cukr a citronová šťáva na dochucení 1 lžíce nasekaného kopru, olivový olej na zakápnutí

Na lžíci olivového oleje orestujte cizrnu, dochuťte paprikou a kajenským pepřem. Orestujte a dochuťte solí a pepřem. Na grilu zahřejte pita chléb a naplňte jej natrhaným hlávkovým salátem, rozčtvrcenými rajčátky, na plátky nakrájenou červenou cibulí a cizrnou. Nakonec přilijte tzatziki. Do mísy nastrouhejte salátovou okurku, přidejte nasekaný česnek a smíchejte s jogurtem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem, cukrem, citronovou šťávou. Na závěr přidejte kopr a zakápněte olejem.

Pokračování 5 / 5

PÁTEK

Zapečené houby a papriky

4 porce příprava: 30 minut

500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 1 žloutek, 1 menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 8 velkých žampionů, portobello, 8 velkých paprik, 2 mozzarelly (160 g), 40 g parmazánu, 1 jarní cibulka

Maso smíchejte se žloutkem. Na lžíci oleje orestujte nadrobno nasekanou cibuli a přidejte k masu, osolte a opepřete. Houby a vydlabané papriky zakapejte olejem, naplňte masovou směsí, pokryjte plátky mozzarelly, posypte strouhaným parmazánem a drobně nakrájenou jarní cibulkou. Znovu zakapejte olejem a zapečte v troubě při 180 °C dozlatova.

Doporučujeme

Články odjinud