Odborníci varují: Globální oteplování ohrožuje Nema

Odborníci varují: Globální oteplování ohrožuje Nema

Asi nejznámější a nejpopulárnější mořskou rybou je klaun očkatý díky kreslenému zástupci Nemovi z filmu společnosti Disney. Ovšem děti brzy tuto rybu budou znát pouze z pohádek, protože ve volné přírodě klauni vymírají.

Podle oceanologů za to může globální oteplování. Moře má totiž úžasnou vlastnost, dokáže vázat vzdušný oxid uhličitý. To je dobré pro pozemské tvory, ale nikoli pro živočichy žijící v moři. Nadbytkem oxidu uhličitého se totiž zvyšuje kyselost oceánů. A ta vážně škodí mnoha mořským tvorům.

Moře každý rok pohltí až čtvrtinu atmosférického oxidu uhličitého. Za normálního stavu to není nic zvláštního. Oxid uhličitý se totiž ve vodě mnění na kyselinu uhličitou, která reaguje s vápníkem a tvoří uhličitan vápenatý – vápenec. Jenže v atmosféře je teď oxidu uhličitého stále vyšší množství, přibývá také kyseliny uhličité v oceánu, což výrazně zvyšuje kyselost mořské vody. A nižší pH poškozuje živočichy žijící v nich.

Například klaun očkatý známý v kreslené podobě jako Nemo, trpí především v rané fázi života, protože poškozuje u těchto rybek čichový aparát. A co je horší, malí klauni jsou paradoxně přitahováni ke svým predátorům. Enviromentální program OSN tak paradoxně mluví ve své zprávy o stavu pH v oceánech a vlivu na jejich život o scénáři Disneyho filmu, v němž se malý klaun Nemo chce kamarádit se svým predátorem, velkým bílým žralokem.

Zpráva UNEP ale také uvádí, že třeba medúzám a některým chaluhám kyselost prospívá a naopak kvůli nižšímu pH lépe prospívají.


ČTĚTE TAKÉ:
Džínový svět!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud