Jak jednoduše změnit jídelníček, nám prozradil Petr Havlíček, garant soutěže 7 statečných a přední výživový poradce. Kolik vody vypít? A co nám tělo vzkazuje, když nás večer přepadne hlad?
Co udělat jako první, když se rozhodneme změnit jídelníček?
Ze všeho nejdřív je dobré na základě různých vyšetření zjistit, proč jsme se dostali do stavu, který nám nevyhovuje a odhalit příčinu kil navíc. Jen tak může být výsledek naší práce trvalý a tělo zůstane zdravé. Jakmile si řekneme „zkusím nějakou dietu“, většinou to skončí špatně. I výzkumy ukazují, že jen 5 až 10 % lidí, kteří se pokoušejí amatérsky zhubnout, slaví úspěchy.
Podaří se mi trvale zhubnout jen díky jídlu?
Ne, je potřeba se hýbat a také si hlídat odpočinek a spánek. To spousta lidí neřeší, jenže člověk, který málo spí, má nízkou hladinu hormonů dobré nálady, což vede k podráždění, následné potřebě uchylovat se k jídlu a po čase i nechuti sportovat. Když se rozhodneme pro změnu životního stylu, musí to být se vším všudy. Proto je tak důležité udělat to pro sebe, ne pro okolí a jít do změny natrvalo. Když budete hubnout jen v létě do plavek nebo kvůli svatebním šatům, shozená kila po čase zase naberete.
Kdo je schopný spíš dodržet nový jídelníček – muži, nebo ženy?
Ženy. Jsou mnohem disciplinovanější, loajálnější a vytrvalejší. Chlap se sice na začátku nadchne, ale chce výsledek pokud možno hned. Je to vidět i na tom, že ženy dokážou držet diety i třicet let. To u mužů nehrozí.
Jak tělo reaguje, když odlehčím stravu?
Ze všeho nejdřív se ozve psychika. Člověk se zklidní a najednou má mnohem víc energie. Každé jídlo totiž vyžaduje svůj čas a určité množství energie na zpracování. Tučná a masitá jídla patří mezi ty nejtěžší, a právě proto jsme po nich nejen tlustší, ale i unavenější.
Přitom spoustu lidí je přesvědčeno, že čím větší porce, tím lepší…
S tím bojuje řada špičkových šéfkuchařů, kteří servírují malou porci na velký talíř, a často za to nejsou pochváleni. Lidé si totiž neuvědomují, že když máte kvalitní jídlo, stačí vám ke kvalitativnímu zasycení mnohem menší množství. U nás zatím téměř nikdo neocení prvotřídní biftek, ale každý si pochvaluje plný talíř svíčkové se šesti knedlíky.
Teď se hodně mluví o pitném režimu. Kolik bychom měli přes den vypít?
Určitě nejsem zastáncem názoru, že si stačí dát jednu skleničku vody. Ne náhodou platí, že člověk vydrží bez jídla dva měsíce, ale bez vody jen týden. Ale je pravda, že příliš velké množství zbytečně vede k přetěžování organismu. Člověk by měl denně přijmout 3 dl tekutin na 10 kg své váhy s tím, že čtvrtinu si tělo dokáže „vytáhnout“ z polévek, kávy, ovoce, zeleniny nebo vařených příloh, jako je rýže nebo těstoviny.
Večer na řadu lidí přijde velký hlad. O čem to svědčí?
Je to známka toho, že přes den málo jedli. Často se to stává, když prožíváme stres, který utlumuje potřebu jídla, a jakmile se uklidníme, což bývá většinou večer, přijde hlad. Tělo si vždycky vyžádá, co potřebuje. Máme totiž hormony, které regulují příjem jídla. Pokud ale přejdeme na pravidelnou a vyváženou stravu, večerní chutě zmizí.
A co dělat, když dostanu chuť hřešit?
Aby se ze změny jídelníčku nestal dril, radím svým klientům, ať si jeden den v týdnu dají, co chtějí. Jen tak se nedostane člověk do tlaku a změna životního stylu může fungovat.
I vy máte své hříšné dny?
Mám a užívám si je. Maďarské nebo italské vysušené salámy, ve kterých je, bohužel, hodně soli a tuků… To je moje.
Platí, že muži spíš inklinují k masu a ženy k čokoládě?
Dřív jsem si to myslel, ale zdá se, že realita je dnes jiná. Téměř každá žena se přizná k tomu, že sladké miluje, ale přidává se už i řada mužů. Nedávno jedna firma dělala průzkum na novou příchuť sportovních přípravků. Zatímco ženy preferovaly vanilku a čokoládu, u mužů zvítězila jahoda, jejíž chuť je ze všech nejintenzivnější.
A jak je to se závislostí na chipsech a slaných oříšcích?
Tam je zrádnost v tom, že mají výraznou chuť a jíme je po troškách, což hlavu mate. Máme pocit, že toho sníme málo, přitom během chvilky je miska pryč. Doporučuji proto si je vůbec nekupovat do zásoby. Je to stejné jako u alkoholika, který se chce vyléčit a musí se zbavit všech láhví, co má doma.
K čemu dojde, když změním jídelníček, ale pohybová aktivita zůstane nulová?
Pokud hubnete a nehýbete se, odchází svalová hmota, a především hluboký stabilizační systém páteře (HSSP), který sice není na první pohled vidět, ale drží tělo pohromadě. Proto je důležité pohyb nevynechat.
A co druhý extrém, kdy lidé hodně sportují, ale jídlo neřeší?
Tam může dojít ke dvěma extrémním situacím. Jednou z nich je, že člověk sportuje hodně a málo jí, takže díky pohybu sice nějakou dobu hubne, ale pak se váha zastaví a objeví se únava. Nebo si naopak myslí, že když se hýbe, může sníst cokoli a přejídá se. Jenže když je člověk unavený po sportu, inklinuje spíš k tučnějším jídlům a alkoholu. Dostává tak do sebe velké množství tuku, které tělo není schopno ani intenzivním sportem zužitkovat.
Jak často je dobré se měřit a vážit?
Nejdřív po týdnu. Jen tak lze získat věrohodné hodnoty. U žen je lepší, když se kontrolám vyhnou v období menstruace. Většina z nich totiž v té době zadržuje vodu a je to kritické období i z hlediska psychiky. Stejně tak je tomu, když nejsme v dobré zdravotní kondici.
Kila jdou úspěšně dolů, jenže po čase se váha zastaví. Co s tím?
Tato fáze přijde vždycky. Abychom předešli riziku, že nás ovládne demotivace a sklouzneme ke starým návykům, je dobré si na začátku nedávat limit shozených kil. Nikdy se totiž nedá odhadnout, jestli se nám nakonec podaří dostat se k vytoužené váze. Mnohem lepší je pustit se do změny životního stylu a užívat si změn, které přijdou.
5 tipů od Petra
1. Na nákup potravin choďte se seznamem a najezení. Jen tak nepořídíte řadu zbytečností.
2. Potraviny važte vždy před jejich úpravou – maso v syrovém stavu, přílohy v suchém stavu.
3. Restujte na sádle nebo oleji (nejlépe olivovém nebo rýžovém). Máslo nechte studené kuchyni.
4. Denně byste neměli zkonzumovat víc než 50 gramů jednoduchých cukrů včetně ovoce – maximálně 10 kostek cukru.
5. Vhodný celozrnný výrobek poznáte tak, že je na obalu uveden obsah vlákniny 6 a více procent.
Další rady, zpracované jídelníčky a celkem 112 receptů najdete v nové knize Superjídelníček od Petry Lamschové a Petra Havlíčka (vydala Mladá fronta).
Článek vyšel v časopise Dieta