Odjíždíte na dovolenou? Rady, jak nejlépe ochránit váš byt či dům

Odjíždíte na dovolenou? Rady, jak nejlépe ochránit váš byt či dům

Ať už se chystáte strávit své zasloužené volno na pláži moře, rybníku či lezením po horách, jedno je jisté. Doma nebudete. Ne nadarmo mají léto rádi i nejrůznější pobertové, kteří se rádi obohacují na účet druhých. Jak se chovat, co nedělat a co naopak udělat, aby na vás po návratu nečekalo nepříjemné překvapení, se dočtete v dnešním článku.

Novodobý fenomén: sociální síť

Ať už máme na mysli čím dál populárnější Facebook, Twitter či jiné podobné sítě: V žádném případě nepište do statusu, že odjíždíte. Výjimkou nebývají ani statusy typu „Tak od 10.7 do 25.7. se budeme válet na pláži ve Španělsku, sbohem nudo….“ I když si myslíte, že máte zatraceně dobře nastavené soukromí, komu se vaše posty zobrazují, vězte, že zloději bývají často i zdatní hackeři a není pro ně problém prolámat se čímkoliv kamkoliv.

Naše rada: nepište, kam a kdy se chystáte na dovolenou. Podělte se s přáteli až o fotografie, ve chvíli, kdy napíšete „tak jsme se šťastně vrátili z dovolené.

Plná schránka na dopisy

Jedete někam na delší dobu, než prodloužený víkend? Domluvte se s někým ze sousedů či rodiny, aby vám vybíral schránku. Nic neupoutá pozornost více, než schránka nadupaná letáky a dopisy. Přitom stačí maličkost – svěřit klíč někomu, kdo vám schránku vybere. Nejčastěji to bývá ten, kdo vám aspoň jednou za váš pobyt mimo domov zalije květiny. Vždyť stačí tak málo.

Sušenka pod rohožkou

Možná si pamatujete film z poloviny osmdesátých let, kdy partička tipovala, kdo je doma a kdo ne podle toho, že pod rohožku před byt umístili sušenku. Pokud ji do druhého dne našli rozšlápnutou, věděli, že v bytě někdo je. Pokud zůstala neporušená, měli pré. Přestože dnešní lapkové už používají sofistikovanější metody, staré dobré a funkční neradi opouštějí.

Naše rada: Vezměte na dobu vaší dovolené rohožku dovnitř do bytu.

Dlouhodobě zavřená okna

Pokud někam jedete, asi těžko budete větrat. Někdo nechává pootevřená okna na „vikýřku,“ tím ovšem riskuje. Pokud by se k němu někdo vloupal a pojišťovna zjistila, že byla otevřená okna, z pojistky nevyplatí ani korunu.

Naše rada: Až k vám půjdou zalít květiny a vybrat schránku, poproste je i o vyvětrání. Aspoň na vás po návratu nebude čekat těžký vzduch.

Domácí alarm – vaše jistota

Ideální je, pokud si pořídíte domácí alarm, napojený na Policii české republiky. Při nastavování dbejte na to, abyste zohlednili veškerý pohyb v bytě. Spousta výjezdů by se mohla ušetřit, pokud by majitelům hned došlo, že mají psa, který se pohybuje podstatně níže než oni. Prvotní investice je sice vyšší (v řádech tisíců korun,) ale ten klid za to stojí.

Poraďte si svépomocí!

Nemáte na to, abyste si pořídili domácí kamerový alarm? Zakupte si aspoň makety pohybových čidel, která jsou k nerozeznání od pravých. Zloděj opravdu nebude zkoumat, zda na něj míří jen maketa, či pravý snímač, a raději půjde pryč.

Kazeta se štěkotem

Český člověk je velmi vynalézavý, a proto se několika mým přátelům vyplatilo nahrát psí štěkání, které se v určitých časech samo spustilo a pak se samo vyplo. Za dveřmi to vypadalo, že tam je opravdu velký pes, a zloděje přešla chuť.

Naše rada: Každý pes štěká jinak, ňafání jorkšíra by asi zloděje neodradilo. Ale když si nahrajete majestátní štěkání německého ovčáka, bernského salašnického psa či jakéhokoliv velkého psa, můžete být v klidu.

Bezpečnostní dveře – investice do jistoty

Bydlíte ve starším domě, kde ještě nejsou normou pěti či více bodové bezpečnostní dveře? Možná právě přišel ten správný čas na nové dveře. Staré, slabé dveře, do kterých stačí kopnout s rozběhem, věnujte na sběrný dvůr a pořiďte si ty správné, „trezorové“ dveře, které zloději minou uctivým obloukem.

Naše rada: Informujte se u své pojišťovny, u které máte pojistku domácnosti. Pokud doložíte, že máte vícebodové bezpečnostní dveře, dost možná dostanete i výraznou slevu na pojistce. Závěrem

K přípravě na dovolenou patří kromě sbalení zavazadla i pár nezbytných bezpečnostních opatření. Každý, kdo přemýšlí jen trochu „za roh,“ ví, co dělat a nedělat. Přehnaná bezstarostnost by se mohla krutě nevyplatit, ale zase není nutné být paranoidní. Zkrátka – všeho s mírou. Jen ten odpočinek, ten si užijte maximálně.

Doporučujeme

Články odjinud