Odlehčené menu na víkend

6. 5. 2016
Fazolová polévka s bylinkami
Víkendové vaření nemusí být vždy o jen o knedlících a smetanové omáčce. Vyzkoušejte tuhle báječnou trojici, po které se budete cítit spíš na jarní procházku než na gaučovou siestu.

Polévka: Fazolová polévka s bylinkami

6 porcí - příprava: 30 minut + namáčení fazolí

  • 400 g bílých sušených fazolí
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • mladé lístky řepy a mladý špenát nebo lichořeřišnice
  • bílý chléb

Fazole den dopředu namočte do studené vody. Pak ji slijte a fazole propláchněte. Tři stroužky česneku nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm plátky česneku dozlatova. Vyjměte je a do oleje vsypte fazole. Zalijte je vývarem a vařte doměkka. Z uvařených fazolí odeberte sítem asi polovinu. Zbytek rozmixujte. Dochuťte ji solí, pepřem, utřeným česnekem a octem. Vraťte celé fazole a zahřejte. Odstavte. Polévku ozdobte plátky česneku a lístky řepy a špenátu. Podávejte s opečenými plátky chleba.


Hlavní jídlo: Vepřové kotlety s dresinkem

6 porcí - příprava: 30 minut

  • 6 velkých vepřových kotlet
  • 3 stroužky česneku
  • špetka sušeného tymiánu
  • čerstvě nadrcený pepř
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 800 g mladé karotky
  • sůl
  • mladé lístky bylinek (máta, řepa, mladý špenát)

DRESINK:

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce ořechového oleje

Kotlety lehce naklepejte. Potřete je podrceným česnekem, posypte tymiánem a pepřem a potřete olejem. Nechte je chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím očistěte karotky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do misky a prošlehejte metličkou. Zahřejte pánev. Namarinované kotlety osolte z obou stran a vložte do pánve. Opékejte je zhruba 4 minuty z každé strany. Pánev odstavte. Ještě horké kotlety přelijte hořčicovým dresinkem. Na talíř vložte vařené karotky a zelené lístky bylinek. Přidejte kotlety a přelijte je zbylým dresinkem z pánve.

NÁŠ TIP: Karotky můžete před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem a krátce je zapéct v troubě.


Dezert: Třená buchta s jogurtovým dipem

forma o Ø 20 cm - příprava: 80 minut

  • 70 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g bílého farmářského jogurtu

DIP:

  • 250 g plnotučného farmářského jogurtu
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte v teple úplně změknout. Přidejte prosetý moučkový cukr a žloutky a společně utřete do pěny. Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Obě mouky a sodu prosejte do mísy. Pak suchou směs vmíchejte do máslové pěny střídavě s jogurtem. Nakonec opatrně zapracujte bílkový sníh. Těsto rozetřete do formy, kterou jste předem vymazali a vysypali polohrubou moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 až 60 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout. Na dip smíchejte jogurt s cukrem a citronovou kůrou. Vychladlý koláč nakrájejte na díly a podávejte s jogurtovým dipem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vám nakloněné planety se budou hodně snažit, abyste uhájili dobyté pozice, ať už v osobním nebo pracovním životě. Na vás v této chvíli až tolik nezáleží, což ovšem neznamená, že můžete…

Nejčtenější články