Odpustíte nevěru? Víme, kdy a jak to udělat

Odpustíte nevěru? Víme, kdy a jak to udělat

Zjistit, že vás partner podvádí, je zásadní životní zvrat. Nikdo neví dopředu, jestli bude schopen se s tím vypořádat a jak bude reagovat. Jakmile ale pomine prvotní šok, je třeba přemýšlet, zda má smysl zkusit partnerovi odpustit. A jak na to?

Proč je odpuštění tak důležité?

Odpuštění je nejdůležitější krok v případě, že chcete, aby vztah dál pokračoval. Samozřejmě dřív, než to uděláte, se s chladnou hlavou rozhodněte, jestli vám za to ten člověk stojí. Pokud jste si odpověděla, že ano, pak se připravte na to, že odpuštění je jednou z nejtěžších a nejcitovějších věcí, které budete muset kdy udělat. Podle průzkumů americké agentury BVA by 61 % žen svému partnerovi nevěru odpustilo. Na rozdíl od mužů, kde 48 % z nich se domnívá, že podvádění není možné partnerovi odpustit. Všichni ale svorně říkají, že kromě obnovení důvěry je odpuštění jedním z nejdůležitějších faktorů obnovy partnerského vztahu po nevěře.

Pokračování 2 / 7

Co odpouštějící nemá dělat?

Odpustit neznamená zapomenout nebo dělat, že se nic nestalo. Taky to neznamená, že budete potlačovat hněv, zášť, bolest, ztrátu důvěry v partnera nebo negativní pocity vůči němu. Nasadit úsměv a uvnitř trpět není dobrá cesta. Odpustit neznamená, že se nikdy nebudete na partnera zlobit nebo že nebudete pociťovat rozhořčení. Cílem není začít se zabývat něčím jiným, aniž by došlo ke změně. Jak říká Christophe Fauré, specialista na partnerské vztahy: Nemáte zavírat oči nebo snižovat účinky toho, co se stalo, a nechávat tak druhému možnost další nevěry. Nelze akceptovat konání osoby, která se nás dotkla, aniž by to mělo pro ni nějaké důsledky. Odpustit taky neznamená, že jste slaboši nebo dobromyslní hlupáci.

Jak vnímají nevěru ženy a muži?

Pokračování 3 / 7

Kdy není odpuštění možné?

Někdy je ale odpuštění nereálné. Například když podezíráte partnera, že pokračuje v mimomanželském vztahu, ačkoli tvrdí, že ho ukončil, pak odpuštění není možné. Odpuštění taky není možné, pokud vás partner podvedl v začátku vašeho vztahu nebo tehdy, když to není první nevěra. Stejné je to i v situaci, kdy sice milenecký vztah ukončil, ale jeho postoj k možné rekonstrukci vztahu je velmi ambivalentní. Když přetrvává pocit nebezpečí a podvedená osoba musí být pořád ve střehu, je to neslučitelné s odpuštěním. Odpuštění taky není možné, když nevěrný partner nedává najevo žádnou empatii.

Pokračování 4 / 7

Kvůli čemu má smysl odpustit?

Samozřejmě že každý vnímá nevěru jinak. Někdo považuje za nevěru i obyčejné flirtování s erotickým podtextem, jiný polibek, někdo až sex. Každopádně odpustit lze v těchto případech:

• Pokud šlo o chvilkovou nerozvážnost a jednorázový úlet. Možná se to stalo na firemním večírku, možná v tom byl alkohol, možná… I když neexistují žádné omluvy pro podvádění, pokud se to stalo jednou, mohla byste odpustit.

• Pokud nevěrný partner vyjadřuje skutečnou lítost a dělá vše pro to, aby vám ukázal, že mu je všeho líto a že svého činu lituje.

• Pokud máte pocit, že se ho ještě nechcete vzdát, a víte, že jinak je to skvělý člověk, kterému chcete dát šanci.

• Pokud jste měli dlouholetý, zdravý, intimní vztah. I když váš partner, který vám byl nevěrný, to tak nemusí aktuálně cítit, síla vašeho vztahu může být záchrana.

Pokračování 5 / 7

Jak odpustit?

Chcete skutečně odpustit? Pak se musíte vzdát statusu oběti. Někteří podvedení neustále setrvávají v téhle roli a kvůli tomu se nemůžou pohnout dál. Velká nástraha odpuštění je v tom, že se spousta lidí snaží odpustit co nejrychleji a povrchně – jen aby se všechno dostalo do starých kolejí. Jasně, bojíte se rozhovorů a konfliktů, které jdou do hloubky. Jenže rychlé odpuštění neumožňuje, abyste zapracovala na svém hněvu. Rychlé odpuštění může taky v nevěrné osobě vyvolat pocit, že nevěra nebyla závažná a že to třeba může zkusit znova. Odpuštění je proces, který trvá. Na to se musíte připravit – a nevěrný partner taky.

Pokračování 6 / 7

Co znamená odpustit?

• Vyjádřit zřetelně svou bolest a své emoce, pokusit se toho druhého moc neobviňovat ani neurážet, prostě mu jen říct, jak se cítíte.

• Jasně říct, co od nevěrného partnera očekáváte a co můžete a nemůžete nadále tolerovat.

• Jasně mu říct, co odpustíte.

• Odpustit znamená taky odvahu vykonat symbolické akty odpuštění.

• Akceptovat, že už se nebudete vracet k tomu, co se stalo, a zaměřit se na budoucnost.

• Nevěrný partner by měl vyjádřit, co by chtěl, abyste mu odpustila.

• Nevěrný partner by se měl omluvit za bolest, kterou vám způsobil, a výslovně vás požádat: Prosím, odpusť mi!

• Nevěrný partner by měl vykonat konkrétní skutky, které odpuštění pomůžou.

Může být nevěra vztahu prospěšná?

Pokračování 7 / 7

Jak poznáte, že došlo k odpuštění?

Proces odpuštění vyžaduje zapojení obou partnerů, i když dost často si lidé myslí, že odpuštění je úkolem jen toho, komu bylo ublíženo. Každý musí vyjít tomu druhému vstříc, jinak to nebude fungovat. Odpuštění je proces naplněný skutky a slovy usmíření, láskyplnosti, pozornosti a znovunalezení intimity. A jak poznáte, že došlo k odpuštění? Když ani v jednom z vás nepřetrvává pocit utrpení a když spolu oba můžete mluvit o "tom" období uvolněně nebo s humorem.

Doporučujeme

Články odjinud