Odstraňování chloupků se stává samozřejmostí

Pro lepší pochopení přání a jednání spotřebitelů zpracovává Veet pravidelné celoevropské průzkumy v oblasti depilace a epilace. Z řady informací ze zemí celé Evropy došel Veet k následujícím zajímavým závěrům.
Na konci článku můžete opět soutěžit o kosmetický balíček Veet.

Odstraňování chloupků se stává samozřejmostí

Pro lepší pochopení přání a jednání spotřebitelů zpracovává Veet pravidelné celoevropské průzkumy v oblasti depilace a epilace. Z řady informací ze zemí celé Evropy došel Veet k následujícím zajímavým závěrům:

  • Více než 70 % evropských žen si odstraňuje nežádoucí chloupky pravidelně. Přitom existují značné geografické rozdíly - např. Španělsko, Itálie, Řecko, Francie a Velká Británie jsou nad průměrem, zatímco Německo a Rakousko mají stále ještě velký odstup. V ČR si odstraňuje chloupky 63 % žen.
  • Na základě odpovědí respondentek lze říct, že ženy provádějí depilaci z následujících důvodů: hygienické důvody; estetické důvody a z potřeby přizpůsobit se módním trendům.
  • Průzkum rovněž prokázal, že spotřebitelky rozlišují důvody depilace v závislosti na místě svého těla, častěji si vyholují podpaží a lýtka, méně častěji stehna a oblast bikin. Podpaží je depilováno zejména z hygienických důvodů a jde o stejně automatickou činnost jako čištění zubů, česání či péče o pleň. Nohy a oblast bikin jsou vyholovány z estetických důvodů, které nabývají na důležitosti zejména v letním období.
  • Krátké sukně a šortky odhalují nohy, jakmile se ukáží první sluneční paprsky. Tomu odpovídá i skutečnost, že právě z nohou jsou nejčastěji odstraňovány chloupky. Nohy si depiluje až 97 % žen v Evropě. Naprostá většina respondentek si vyholuje lýtka; jen pár procent z nich si však depiluje nohy celé, tedy lýtka i stehna. Z odpovědí respondentek je patrné, že chloupky z celých nohou odstraňují pouze ty, které trpí vydatnějším a tmavším ochlupením.
  • Trička bez rukávů a letní šaty zase přitahují pozornost do oblasti podpaždí, která patří mezi druhou nejčastější zónu odstraňování chloupků. Průměrně si podpaždí depiluje 78 % žen. Jako hlavní příčinu depilace jsou udávány hygienické důvody. Častěji depilaci provádějí mladší ženy - každý den nebo několikrát týdně, zatímco starší ženy odstraňují ochlupení ze svého podpaží jen jednou nebo dvakrát týdně.
  • V neposlední řadě je tu oblast bikin, která je odhalována zejména v souvislosti s letními dovolenými. Zde lze skutečně vypozorovat vliv sezónního efektu. Depilace je prováděna hlavně v létě nebo těmi ženami, které pravidelně plavou. Oblast bikin je tedy oblastí s nejvyšší sezónní závislostí. Ačkoliv si průměrně tuto oblast těla depiluje 55 %, po celé Evropě, tedy i v ČR, si oblast bikin depiluje 39 % žen jen na jaře a v létě. Ale i zde, stejně jako u všech ostatních tělesných partií (podpaždí, nohy nebo předloktí) se projevuje stoupající tendence k celoroční depilaci.
  • Uživatelky krémů, pěn a vosků nepoužívají pouze jednu depilační metodu. Krémy, pěny a vosk se používají zejména k depilaci nohou, oblasti bikin a obličejových partií, zatímco k depilaci podpaží se obvykle používají holicí strojky na jedno použití.
  • Depilační krémy dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější metodu při odstraňování chloupků. Hlavními důvody jsou bezbolestná aplikace, rychlost, jednoduchost, jemnost a ženskost této metody. Krémy jsou vhodné pro každou partii těla, je možné je snadno opláchnout, jsou vhodné i pro citlivou pleň.
  • Současným uživatelkám krémů a pěn se jako nejčastější překážka použití holicích strojků jeví stav pokožky krátce po depilaci, která je dle jejich názoru podrážděná a suchá, někdy dokonce pálí - a dále fakt, že holicí strojek vyžaduje časté použití. Část žen se rovněž bojí toho, že by se při depilaci pořezala.
  • Depilace není také žádná činnost na plný úvazek. Např. Angličanky (62 %) poslouchají při depilaci rádio, zatímco španělské ženy se raději dívají na televizi. Němky klábosí s přítelkyněmi nebo s rodinou a Italky (12 %) během čekání na působení jejich depilačního produktu rády čtou knihu. Jen ve Francii se ženy zcela koncentrují na depilaci a nevěnují se vedle toho žádné jiné činnosti.
    v Celkově - a to platí po celé Evropě, tedy i v ČR - je možno vypozorovat silnou tendenci k pravidelné, celoroční depilaci. Je stále více a více vnímána jako zcela přirozená činnost, jako samozřejmá součást péče o tělo. Hlavním důvodem pro pravidelné odstraňování obtížných chloupků je zejména:
    • snaha o perfektně hladkou, jemnou pleň
    • hladká pleň je chápána jako pevná součást normální tělesné a kosmetické péče
    • je to něco, co žena činí sama pro sebe (aspekt rozmazlování)

Zdroje: CATI, Leden 2000 ČR, Benckiser
Usage & Attitude Study, WE 1998, Reckitt & Colman
Usage FGD, Prosinec 1998 Polsko, Bencksier

Soutěž o depilační balíček firmy WEET

Balíček obsahuje následující výrobky:

  1. Depilační krém Veet se zvláčňujícími oleji
  2. Depilační krém Veet pro citlivou pokožku
  3. Studený voskový pásek Veet
  4. Depilační pěna Veet se změkčovacími oleji

Pokud se chcete zúčastnit soutěže, musíte se zaregistrovat. Soutěž je již uzavřena, vyhrála Markéta Maxantová. Nyní můžete soutěžit o dvě vstupenky na veletrh Beauty Prague.

Doporučujeme

Články odjinud