Odstraňování chloupků u žen má dlouhou historii

Odstraňování chloupků u žen má dlouhou historii

Výzkum prokázal, že mnoho moderních metod odstraňování chloupků má dávný původ. Již v době kamenné používaly jeskynní ženy jakýsi primitivní způsob holení pomocí přiostřených kamenů a lastur.

Odstraňování chloupků u žen má dlouhou historii

Výzkum prokázal, že mnoho moderních metod odstraňování chloupků má dávný původ.

Již v době kamenné používaly jeskynní ženy jakýsi primitivní způsob holení pomocí přiostřených kamenů a lastur. Ve starém Egyptě si ženy přikládaly na nohy pruhy gázy s horkým voskem a po zatuhnutí vosku pásky strhly i s chloupky. To byl prapůvod dnešních voskových metod. Arabské ženy používaly "bandandoz", předchůdce epilátoru. Omotaly si okolo prstů bavlněnou nit, udělaly smyčku a pak rychlým pohybem chloupek zachytily a vytrhly. V šestnáctém století, za vlády anglické královny Alžběty I., bylo odstraňování chloupků poměrně neobvyklé. Královna i dvorní dámy si zato vytrhávaly vlasy, aby měly vyšší a "ušlechtilejší" čela. Orientální epilace má původ v biblických dobách u Židů a později v arabských zemích, s pomocí epilační hmoty z ovoce lze chloupky odstraňovat i s kořínky.

Všeobecně lze říci, že k odstraňování nežádoucího ochlupení je možné využívat buď metody, které neovlivňují cibulku chloupku (depilace) nebo takové, které ji částečně narušují (epilace).

Klasické holení je sice rychlé a relativně levné, avšak již druhý den ho musíme opakovat, jinak budeme mít na nohách nepěkné strniště.

Delší trvanlivost má metoda odstraňování chloupků s pomocí vosků, je však bolestivá, zabere mnoho času, není "čistá" a navíc chloupky musí mít již určitou délku. Použití depilačního krému je sice bezbolestné, zbytky krému se však musejí odstraňovat, a to také zabere mnoho času. U citlivé pokožky může někdy způsobit i alergickou reakci.

Epilace pomocí elektrických strojků patří u nás zřejmě k nejrozšířenější metodě, zejména pokud jde o odstraňování chloupků na nohách.

Určitého efektu lze také dosáhnout odbarvováním chloupků, ale pozor u citlivé pokožky, kterou může kysličník podráždit.

Další možností je odstraňování chloupků elektrickou jehlou, avšak tato metoda je bolestivá, občas se mohou tvořit i drobné jizvičky. Navíc lze takto odstraňovat pouze výraznější chloupky např. na bradě a není možné tuto metodu použít na větší plochu.

Moderní metodou je použití laseru. Nejlepšího výsledku se dosáhne u lidí, kteří mají světlou pokožku a tmavé chloupky. Je to však finančně i zdravotně poměrně náročný kosmetický zákrok.

Zdroj:Ewing PR

Doporučujeme

Články odjinud