Odvykání kouření – co vás zajímá nejvíc

Odvykání kouření – co vás zajímá nejvíc

Účinky nikotinu jsou známé: zrychluje srdeční tep, zvyšuje krevní tlak a také vyvolává podráždění centrální nervové soustavy. Pokud chcete přestat kouřit, možná vás v této souvislosti napadají nejrůznější otázky. Nabízíme odpovědi na ty nejčastější z nich.

1. Proč je odvykání kouření tak těžké?

Odvykání je těžké proto, že nikotin obsažený v tabáku obvykle kuřáka uklidňuje a vyvolává v něm pocit spokojenosti. Abyste se takto cítili neustále, musíte ale tělu dodávat stále více nikotinu. A přestat je těžké právě proto, že nějakou dobu trvá, než se ze závislosti na nikotinu vymaníte.

2. Jaké jsou důvody pro skoncování s tabákem?

Když nebudete kouřit, snížíte riziko vzniku srdečního infarktu, mrtvice nebo rakoviny. Žijete-li v rodině s dětmi, i ony budou zdravější. Totéž se týká těhotných žen. A v neposlední řadě vám zbyde více peněz na jiné věci.

3. Co udělat jako první, když rozhodnutí přestat kouřit padlo?

Zvolte si datum, kdy přestanete. Požádejte o pomoc lékaře nebo někoho, kdo vám psychicky pomůže.

4. Několik pokusů už bylo, ale bez úspěchu. Co dál?

Mnoho lidí se pokusí přestat nejméně dvakrát až třikrát, než se jim to skutečně podaří. Popřemýšlejte o tom, proč jste nevydrželi, a snažte se vytvořit jinou strategii. Zbavte se cigaret ve svém okolí, vyhoďte popelník a nedovolte, aby kouřili lidé ve vaší blízkosti. Studie ukazují, že úspěšnější jsou ti, kteří mají silnou podporu okolí.

5. Jak se budu cítit, když přestanu kouřit? Nepřiberu?

Mnoho kuřáků přibere, když přestane kouřit. Obvykle je to kolem 3–4 kg. Jezte zdravou stravu a buďte aktivní, snažte se, abyste jídlem nezaháněli chuť na cigaretu.

6. Lze změnit denní rutinu, kam patří ranní cigareta?

Ano. Jakmile začnete s odvykáním, změňte zavedená schémata. Nasnídejte se na jiném místě, vyměňte kávu za čaj, jděte do práce jinou cestou apod.

7. Rád kouřím u skleničky. Musím se vzdát i alkoholu?

Nejlepší je vyhnout se pití po dobu prvních tří měsíců po ukončení kouření. Alkohol snižuje vaše šance na úspěch. Pijte hodně vody a jiných nealko nápojů, když přestáváte kouřit.

8. Rodina i okolí kouří. Co dělat, když jsem s nimi?

Požádejte je, aby s tabákem přestali, když jsou s vámi. Nebo se je pokuste přesvědčit, aby odvykání zkusili též. Máte-li nutkání kouřit, jděte na procházku, napijte se vody nebo se zabývejte nějakou manuální prací. Dejte si koupel, cvičte nebo čtěte knížku.

Zdroj:

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud