6
Fotogalerie

Oko není jen okno do duše, oko je mapou našeho těla

Iridologie - obor alternativní medicíny, zabývá se studiem barev, skvrn a znamének na oční duhovce. Lze jí diagnostikovat zdravotní stav každého jednotlivce.

"Oko není jen okno do duše, oko je mapou našeho těla"

Toto je motto držitele kanadského bakaláře v kinesiologii a fyziologii a australského diplomu přírodní terapie Franka Navrátila. Několik posledních let žije v Praze, je zkušený terapeut a iridolog. Sám říká:

"O tom, že si my lidé komplikujeme život více než je nutné, jsem často přemýšlel na pláži u australského Sydney, kde jsem několik let žil. Moderní civilizace s sebou přinesla smog, kontaminované jídlo a vodu a stres. To vše jsme ještě donedávna neznali. Dožíváme se sice vyššího věku než lidé před sto lety, ale jsme opravdu tělesně a duševně zdravější?"

Studoval jste v zahraničí, kde jste dlouhá léta žil. Chtěl jste se věnovat klasické medicíně. Proč tomu tak není?

Moji rodiče odešli po druhé světové válce z Čech do Kanady, kde jsem se narodil. Českou republiku jsem znal jenom z vyprávění. Na univerzitě v Kanadě jsem studoval fyziologii, výživu a přírodní vědy a připravoval jsem se na studium klasické medicíny. Pak mě ale osud zavál na druhý konec světa - do Austrálie. V této zemi jsem získal nový pohled na věc a začal jsem o zdraví přemýšlet novým způsobem. Přitom jsem tři roky studoval přírodní medicínu. Na alternativní medicíně mě asi nejdříve zaujalo to, že je kontroverzní a zpochybňuje tradiční názory na zdraví. Hned jsem věděl, že je to obor, kterému se chci věnovat a dodnes pevně věřím v přírodní medicínu bez používání chemických léků.

Stanovení správné diagnózy je už mnoho let záhadou. Klasická medicína vyvinula řadu metod ke zhodnocení zdravotního stavu pacienta - rentgen, počítačovou tomografii, zkoušky krve, moči, zkoušky na toleranci glukózy...atd. Tyto metody jsou značně problematické. Některé jsou zdraví škodlivé a většina z nich vychází z "normálních" hodnot. Nic takového jako normální pacient neexistuje. Každý z nás je jedinec s odlišným tělem, máme odlišnou potřebu živin, odlišný metabolismus, odlišná játra a ostatní orgány. Jak je potom možné nalézt metodu, kterou by bylo možné zjistit zdravotní stav každého jednotlivce?

Existuje tedy podle Vás přesnější stanovení pacientovy diagnózy než klasická medicína nabízí. O co se jedná?

Příroda nás obdařila výjimečným orgánem, který jako displej počítače zaznamenává každou tělesnou a duševní událost, ke které dojde v našem těle. Tímto báječným orgánem je naše oko. Oko nejen shromažďuje informace z našeho okolí a dodává je ke zpracování našemu mozku, ale svým napojením na nervový systém pro nás vytváří mapu ve formě barev a znamének na oční duhovce.

Rád bych Vás všechny seznámil s vědou zvanou iridologie (irisdiagnostika). Je to obor alternativní medicíny, který se zabývá studiem barev, skvrn a znamének na oční duhovce. Ty mají vztah k určitým částem našeho těla. Je to skutečně tak. Naše oči jsou mapou našeho těla. Irisdiagnostika je podle mého názoru diagnostickou metodou budoucnosti.

Věřím, že nastává doba, kdy se s pacienty už nebude zacházet jako s Foceni duhovky laboratorními zvířaty a nebudou muset podstupovat násilné, často bolestivé a někdy i nebezpečné testy. Irisdiagnostika zahrnuje pouze rozbor fotografie pacientových očí. Fotografie je pořízena speciálním mikroskopem, který je vybaven fotoaparátem. Proto je tato metoda bezbolestná, nenásilná, neužívá žádné jehly ani nebezpečné rentgenové paprsky. Metoda irisdiagnostiky je vhodná pro každého, kdo chce znát svůj skutečný zdravotní stav a dozvědět se, čím přispět k jeho zlepšení a jak předcházet nemocem. To vše pouze přírodními metodami bez použití chemických léků. Myslím, že je třeba, aby se lidé začali aktivně zajímat o své zdraví a naučili se mu rozumět.

Většina oborů či metod alternativní medicíny má své počátky v dávné minulosti. Do jakého období spadá vznik iridologie?

Historie irisdiagnostiky sahá na počátek 19. století, kdy žil v Budapešti doktor Ignatz von Peczely. Ten si všiml, že sova, která si zlomila nohu, má na dolní části oka tmavý pruh. Když se sově noha zahojila, objevily se na místě tmavého pruhu bílé čárky. Tak se zrodil vědní obor, kterému dnes říkáme irisdiagnostika. Irisdiagnostikou se v současnosti zabývá mnoho odborníků po celém světě včetně Ameriky, Austrálie a mnoha evropských zemí. V irisdiagnostice dnes existují dva hlavní směry. Je to Angererova metoda ( německá) a Jensenova ( americká). Já při své práci v ordinaci obě tyto metody kombinuji a využívám také zkušenosti získané vyšetřením několika tisíc očí.

Co lze irisdiagnostikou zjistit?

Především skrytou příčinu a původ nemocí. Týká se to hlavně nervového systému, zažívání, jater, ledvin a žlučníku, slinivky, hormonálního systému, dýchacího systému, imunity, srdce a krevního oběhu, kůže, kostí a svalů. Vyšetření oční panenky může odhalit potíže s páteří nebo psychické problémy. Každé oko patří ke zvláštní genetické konstituci. Každou konstituci charakterizují určitá slabá místa a zdravotní problémy. Tímto způsobem se každý klient seznámí se svým genetickým charakterem a dozví se, jak v budoucnosti co nejlépe předcházet nemocem.

Oko 1 hnědé čárky značí hormonální problémy
Oko 2 bílý kruh signalizuje arteriosklerosu
Oko 3 tzv"lymfatický růženec" vypovídá o snížené imunitě
Oko 4 kůže tohoto pacienta nedostatečně vylučuje toxiny
Oko 5 tyto malé váčky znamenají degeneraci ve funkci určitého orgánu
poznámka: bílé půlkruhy na oční duhovce jsou pouze odleskem osvětlení

Co následuje po iridologickém vyšetření pacienta?

Moje pražská ordinace Vám po pečlivém vyšetření irisdiagnostiky nabídne přírodní léčbu, která zahrnuje doplnění potřebných vitamínů a minerálů, vhodnou životosprávu a cvičení, léčbu energií a Bowenovu metodu tlakové masáže. Bowenova metoda je australská akupresurní metoda vhodná k léčení migrény, léčení zad a šíje, ledvinových potíží a stresu.

Vyšetření metodou irisdiagnostiky doporučuji každému od nejmladších až po ty nejstarší. Tato metoda je vhodná k odhalení zdravotních problémů a jejich příčin a k zajištění dobrého zdravotního stavu do budoucnosti.

Po tisíciletí je známo, že oči jsou obrazem našich emocí a pocitů. Nyní se díky irisdiagnostice dozvídáme, že jsou také mapou našeho tělesného a duševního zdravotního stavu.

Doporučujeme

Články odjinud