Okrasná zelenina: Jíst či nejíst?

Okrasná zelenina: Jíst či nejíst?

Okrasné zeleniny se čím dál tím častěji objevují na našich zahrádkách, v truhlících a velkých květináčích. Fialová kapusta, papriky tvaru zvonku či srdce, bizarní tvary tykví či okurka plná bodlin. A hned vyvstává otázka - jsou jedlé, když jsou "okrasné"?

Možná vás překvapí zjištění, že to co jíme z květáku nebo brokolice jsou vlastně květní poupata. A rovněž u většiny okrasných zelenin se jejich jedlé vlastnosti neliší. Názorným příkladem jsou třeba barevné kadeřavé saláty, o jejichž poživatelnosti vůbec nepochybujeme. K pěstování zelenin k okrase i užitku je však mnoho dalších možností.

Okrasná kapusta

Okrasná kapusta patří mezi košťáloviny, její listy jsou sice tužší, ale jsou jedlé. Je blízká příbuzná tradiční kapustě a zelí, s tím rozdílem, že byla vyšlechtěna pro otevřenou růžici listů s výrazně vybarveným středem červené, růžové nebo bílé barvy. Co je podstatné, k tomuto vybarvování dochází až při poklesu nočních teplot v polovině září. V létě nenápadné zelené listové růžice na záhonu lehce přehlédnete. Co s truhlíky, až vaše petúnie či muškáty sežehne první mráz? Uklidit je do sklepa a vytáhnout na jaře - ale proč? Osázejte je rostlinami okrasné kapusty a budete se z nich těšit ještě několik měsíců. A navíc - kdykoli, až se vám omrzí, kdykoli je můžete sníst. Můžete je využít jako jedlou ozdobu talířů nebo osmahnout na pánvi při přípravě "číny".

Sortiment okrasných kapust je skutečně široký. Odrůda Red Kamome F1 má silně kadeřavý list a tvoří silné rostliny s červeně zbarveným středem, White Kamome´ F1 má střed bílý. Další odrůda s vykrajovanými listy Coral Queen F1 je růžová, Coral Prince F1 je bílá. Hluboce vykrajované listy mají odrůdy Red Peacock F1 s červeným středem růžice a s bílým odrůda White PeacockF1. A jestli chcete něco skutečně unikátního, vyzkoušejte kapustu odrůdy Victoria Pigeon F1. Listy jsou sice hladké, jenom mírně zvlněné, střed růžice je ale dvoubarevný – růžové bílý.

Okrasné papričky

pěstují se v květináčích pro zářivě zabarvené plody. Tyto mohou být žluté, přes růžovou, modrou až po fialovou. Většina pěstovaných odrůd je velmi ostrá, nemusíte se jich ale bát, obsahují capsaicin, stejný jako je obsažen v pálivých zeleninových paprikách. Capsaicin obecně podporuje zažívání - zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice. Podle posledních výzkumů je tato látka úhlavním nepřítelem nasycených mastných kyselin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, lidově řečeno "čistí krev". Stovky lékařských studií v posledních letech potvrdily vliv capsaicinu na zmírnění projevů artritidy, na snížení srážlivosti krve a tím snížení nebezpečí infarktu, na snížení příznaků lupénky. Proto se nemusíte obávat pálivých paprik, ani těch okrasných. Začněte s nimi ale pomalu. A pozor, capsaicin je návykový a postupně budete vyžadovat jídla pálivější a pálivější. Ovšem na rozdíl od jiných návykových látek tato vašemu tělu prospěje.

Okrasné tykvičky

pokryjí půdu, a když jim minimálně pomůžete, zakryjí i nevzhlednou zídku nebo plot. Vyznačují se malými barevnými plody, které se uplatní pro podzimní dekoraci v košících a ošatkách. Odrůda Trnová koruna svým tvarem připomíná známé patizony. Stejně jako ony je jedlá a dá se využít ke konzumaci v mladém stadiu, dřív než slupka plodu ztvrdne. Stejně je to s kultivarem ´Kačenky´. V USA jsou tyto plody se zahnutým krkem označovány jako "crookneck" a v popularitě se vyrovnají cuketám. Mladé plody jsou skutečně chutné.

Některé odrůdy drobných okrasných tykviček - dvoubarevné "hruštičky" nebo malá "vajíčka", ale obsahují vysoký podíl hořkého cucurbitaceinu, který se nachází ve starších odrůdách okurek. Nemusíte se ovšem bát otravy, plody jsou tak hořké, že jsou skutečně nepoživatelné. Hranice mezi okrasnou a jedlou tykví se úplně stírá u odrůdy Gigante. Její oranžové kulaté plody jsou ideální na vyřezávání k dekoraci na svátek Halloween. Dužina je ale jedlá, dá se konzervovat, péct i upravit na různá čatní a protlaky.

Okrasné okurky

Jsou poměrně nedávnou novinkou. Jsou to liány dorůstající 150 až 180 cm s drobnými, jemně trnitými plody. Okurka ježek (Cucumis dipsaceus) má oválné, 6 cm dlouhé plody s jemnými lesklými bodlinkami. Angreštová okurka (Cucumis myriocarpus) zaujme drobnými, pouze 3 - 4 cm velkými plody tmavě zelené barvy se světle zeleným podélným pruhováním. Kaštanová okurka (Cucumis africanus) má plody oválné, tmavohnědé a bodlinaté. Bodliny jsou kontrastní, světle hnědé. I když patří do rodu Cucumis a jsou příbuzné našim nakládačkám, ani jedna z těchto okurek není vhodná k jídlu. Jedlé plody má pouze jedna - angurie (Cucumis anguria). V Jižní Americe se pěstuje již po staletí a někdy je nazývaná ježatý meloun. S melounem však nemá mnoho společného. Plody jsou velké jako holubí vejce, na povrchu poseté měkkými ostny. Mladé a svěží, světle zelené plody jsou velice osvěžující. Lze je nakládat jako okurky do sladkokyselého nálevu, na zimu se dají uchovat i nasolené. Tato dekorativní rostlina se dá pěstovat i v nádobách.

Z výčtu je zřejmé, že velká většina okrasných zelenin je jedlá. Vyzkoušejte sladit zahradu okrasnou s užitkovou a tyto dvě funkce jedné zahrady propojit. Uvidíte, že budete mile překvapeni.

Doporučujeme

Články odjinud