Olivový olej chrání před rakovinou prsu

Olivový olej chrání před rakovinou prsu

Španělští vědci objevili v olivovém oleji novou látku. Díky ní se vysvětluje souvislost mezi sníženým výskytem rakoviny prsu u lidí, kteří ho ve své stravě hojně používají.

Extra panenský olivový olej, vyráběný lisováním za studena, obsahuje rostlinné látky, které se jinak během rafinování ztrácejí. Odborníci laboratorně zkoumali účinky jeho jednotlivých složek na rakovinné buňky. Zjistili, že ty jeho součásti, v nichž jsou obsaženy rostlinné polyfenoly, efektivně potlačují gen nádoru prsu HER2.

"Ukázalo se, že všechny hlavní komplexní fenoly v extra panenském olivovém oleji drasticky potlačují aktivitu genu HER2 v lidských nádorových buňkách," vysvětluje Dr. Javier Menendez z Katalánského institutu onkologie.

Zároveň ale upozorňuje, že výsledky studie je třeba posuzovat s opatrností: "Aktivní rostlinné látky působí proti zhoubnému bujení na laboratorně vypěstovaných buněčných kulturách v koncentracích, kterých běžnou konzumací dosáhneme jen stěží."

Menendez přesto doporučuje rostlinné polyfenoly prostřednictvím olivového oleje konzumovat a pevně věří, že nová zjištění jeho týmu pomohou najít účinný lék proti rakovině prsu.

ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z hlávkového salátu

ČTĚTE TAKÉ:
Fibrilace síní – mýty a pravda o srdeční arytmii

Doporučujeme

Články odjinud