Omáčky považujeme tak trochu za nezdravé či příliš kalorické jídlo. Ale ruku na srdce, ty dvě lžíce mouky nikoho nezabijí a často je to způsob, jak do dětí dostat nenápadně trochu kořenové zeleniny.
Kuře na paprice s cizrnou
Jak chutná klasika, kterou uděláte netradičně? Báječně!
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg kuřecích spodních stehen
2 dl smetany (12%)
1 cibuli
50 g másla
40 g hladké mouky
velkou hrst cizrny
sůl
mletou papriku
POSTUP:
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a osmažte je na másle. Když je cibule zlatavá, vmíchejte mletou papriku. Po zpěnění zalijte trochou vody, vložte osolená stehna, duste pod pokličkou a podlévejte vodou. Mezitím přidejte z předchozího dne namočenou cizrnu (může být i z plechovky). Měkká kuřecí stehna vyjměte, šťávu zahustěte světlou jíškou připravenou z mouky a másla, rozšlehejte ji a povařte asi 20 minut. Pak vlijte smetanu a nechte přejít varem. Do omáčky vraťte kuře a prohřejte ho.
Svíčková omáčka s telecím nebo hovězím masem
Můžete ji uvařit z hovězího zadního, z telecího masa ale bude ovšem delikátní.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1,2 kg telecího válečku, kýty či roštěné nebo maso hovězí
sůl
1–2 lžičky hořčice
3 mrkve
1 menší celer
1 malou petržel
2–3 cibule
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
200 ml červeného vína
1 lžíci hladké mouky
3 lžíce másla
1 lžíci oleje
2 lžíce cukru
80 ml jablečného octa
50 g uzeného špeku
200 ml hovězího vývaru
asi 200 ml smetany ke šlehání
citronovou šťávu
POSTUP:
Maso nasolte, potřete hořčicí a ovažte provázkem. Zeleninu a cibuli nakrájejte, část vsypejte do pekáčku, na ni položte maso a zasypejte zbytkem zeleniny. Přidejte koření a víno, zakryjte a nechte odležet. Druhý den smíchejte hladkou mouku s 1 lžící másla, udělejte kuličku a nechte ji v lednici. Na lžíci másla rozpusťte cukr, míchejte, a až začne hnědnout, zalijte ho octem. Ten nechte odpařit tak, aby vznikla hustá omáčka. Nechte ji zatím v pekáči.
Na zbylém másle, oleji a na kostičky nakrájeném špeku osmahněte nejprve maso a pak zeleninu. Vše dejte do pekáče, podlijte vývarem a zakryté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Svíčkovou pečte 2 až 2,5 hodiny. Pak omáčku slijte do hrnce, dejte do ní kuličku z másla a mouky, povařte 20 minut, omáčku rozmixujte se smetanou a dolaďte ji citronem.
redakce
2. listopadu 2020
Houbová smetanová omáčka
Když se budete držet postupu, nemůžete nic zkazit.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
NA KNEDLÍKY:
200 g včerejších housek
1 lžíci másla
1 cibuli
150 ml mléka
1 vejce
2 lžíci sekané petržele
sůl
NA OMÁČKU:
1 hrst sušených nebo 350 g čerstvých hub
4 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
750 ml vývaru (houbového, hovězího)
1 cibuli
1/2 lžičky mletého kmínu
špetku tymiánu
200 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
ocet
POSTUP:
Na knedlíky osmahněte na 1 lžíci másla cibuli dosklovata. Pak ji dejte spolu s houskami nakrájenými na kostičky do mísy, zalijte mlékem smíchaným s vejcem a nechte nasáknout. Vmíchejte petržel, osolte a vytvarujte 4 kulaté knedlíky. Ty vhoďte do vroucí osolené vody, a až voda začne znovu vřít, počítejte s 20 minutami varu. Pak knedlíky vyjměte a udržujte v teple.
Na omáčku si připravte ze 3 lžic másla a hladké mouky jíšku, a až zezlátne, zalijte ji studeným vývarem. Promíchejte a nechte stranou. Na zbývajícím másle opečte cibulku, vhoďte pokrájené čerstvé nebo slité, předem namočené houby (vodu z jejich namáčení dolijte vývarem do požadovaných 750 ml), přidejte koření a zalijte připraveným zahuštěným vývarem. Povařte 20 minut, pak vlijte smetanu a podle chuti dolaďte solí, pepřem a pár kapkami octa.
TIP: Tyhle obří knedlíky počítají s jedním kusem na osobu, můžete je ale také nakrájet jako šišku.
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Přidejte k ní těstoviny, brambory nebo rýži.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
NA KULIČKY:
600 g mletého hovězího
4–5 plátků toustového chleba
asi 100 ml mléka
1 lžičku bazalky
1 lžičku oregana
1 stroužek česneku
1 malou cibuli
1–2 lžíce oleje
sůl, pepř
NA OMÁČKU:
2 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 řapík celeru
2 konzervy krájených rajčat
150 ml červeného vína
150 ml vývaru
1 lžíci oregana
špetku rozmarýnu a tymiánu
1 lžíci rajského protlaku
špetku cukru
sůl, pepř
POSTUP:
Z toustového chleba odkrojte kůrku a namočte ho do mléka. Přidejte maso, bylinky, utřený česnek, najemno nakrájenou cibulku, sůl a pepř. Utvořte malé kuličky, které můžete buď opéct na pánvi na oleji, nebo je olejem potřít a péct při 180 °C asi 25 minut v troubě. Na omáčku zahřejte v pánvi olej, osmahněte na něm na kostičky nasekanou cibulku, a až zezlátne, vmíchejte utřený česnek. Rajčata slijte, ale šťávu si nechte!
Přidejte najemno nasekané mrkev a celer, a až zezlátnou, vlijte rajčata, víno a vývar. Přidejte bylinky, osolte a opepřete, odkryté nechte bublat 30–40 minut, podle potřeby dolévejte šťávu z rajčat. Pak přidejte protlak a podle chuti cukr. Omáčku můžete delším varem zahustit nebo ji rozmixovat dohladka. Až bude hotová, vložte do ní ohřát masové kuličky.
Omáčka ze čtyř druhů sýru
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
asi 250 g čtyř druhů sýrů (parmazán či pecorino, blaťácké zlato či tučný eidam, gorgonzola či zlatá niva, mozzarella)
1 lžíci másla
1 stroužek česneku (nemusí být)
1 cibuli
400 ml smetany
2 snítky šalvěje
500 g těstovin penne
sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Na másle opečte cibuli a přidejte česnek. Tvrdé sýry nastrouhejte, měkké nakrájejte. Sýry a smetanu přidejte do hrnce a nechte vše, aby se za stálého míchání spojilo. Přidejte šalvěj. Zároveň uvařte v osolené vodě na skus těstoviny, slijte je a podávejte s omáčkou. Posypejte čerstvě mletým pepřem.