Omezte pocení, použijte antiperspirant

Ačkoli nás pocení může obtěžovat, zvláště v teplých dnech, potřebujeme jej. Pocení z těla odvádí toxické látky a zároveň ochlazuje organismus – díky němu nemůže dojít k přehřátí těla. Často je ale pocení provázeno nepříjemných pachem, který bývá výrazný především u lidí, kteří nedbají dostatečně o svou hygienu a nepoužívají prostředky proti pocení nebo omezující zápach – antiperspiranty a deodoranty.

Na těle jsou rozmístěny miliony potních žláz. Nejvíce se jich nachází v podpaží, na obličeji, chodidlech a na dlaních. To, co nás na pocení obtěžuje, je nepříjemný zápach, který jej doprovází. Přitom pot sám o sobě je zcela bez zápachu – ten způsobují bakterie, které ho rozkládají.

A kdy se člověk nejvíce potí? Nejčastěji při nadměrné fyzické námaze nebo pohybuje-li se v teplém prostředí. Zvýšené pocení může rovněž přijít, pokud prožíváme stres nebo strach - pak se jedná o pocení emoční. Jinou příčinou pocení je pak pocení způsobené onemocněním (hormonální nerovnováhou, nadměrnou činností štítné žlázy, chronickou infekcí apod.), které řeší lékař.

Jak pocení předcházet? Prevencí je především pravidelná hygiena. Sprcha, častá výměna prádla a oblečení, používaní antiperspirantů a deodorantů – to vše by mělo být každodenní samozřejmostí. Z průzkumu značky Rexona vyplynulo, že deodoranty / antiperspiranty jsme zvyklí používat, avšak spíše příležitostně. Navíc dostupná data z trhu za rok 2007 ukázala, že například v porovnání s Angličankami používají Češky deodoranty čtyřikrát méně. Proto se značka Rexona dlouhodobě zaměřuje na přesvědčování veřejnosti o vhodnosti každodenního používání antiperspirantů a deodorantů.

Antiperspiranty jsou někdy mylně zaměňovány s deodoranty. Účinky antiperspirantů a deodorantů se však zásadně liší. Látky obsažené v antiperspirantech zmírňují pocení tak, že regulují činnost potních žláz. Deodoranty pouze odstraní zápach spojený s tělesným potem. Na rozdíl od antiperspirantů tedy deodoranty neřeší neestetické kruhy od potu na oblečení v oblasti podpaží.

Oblíbená herečka Adéla Gondíková si na vlastní kůži zažila, jaké je to žít tři dny bez antiperspirantu, přestože ho běžně používá každý den. Jak se během deo experimentu cítila? „Bylo to nepříjemné a vůbec jsem nebyla v pohodě. Snažila jsem se to dohnat častější sprchou, ale moc to nefungovalo. Jsem na antiperspirant zkrátka zvyklá,“ říká populární herečka a moderátorka.

Adélu Gondíkovou během deo experimentu sledoval filmový štáb. Videa si můžete prohlédnout na webových stránkách www.stoppotu.cz. Na nich také naleznete zajímavé informace o pocení, rady, jak jej zmírnit a navíc i poradnu dermatoložky Lucie Růžičkové Jarešové.

Doporučujeme

Články odjinud