Ondřej Trojan začíná točit Občanský průkaz

Ondřej Trojan začíná točit Občanský průkaz

Prvním natáčecím dnem, v sobotu 25. dubna, se rozjíždí realizace nového českého filmu Občanský průkaz - teenagerské tragikomedii o třech dějstvích inspirované stejnojmennou novelou Petra Šabacha. Scénář Petra Jarchovského tak po měsících příprav začíná dostávat konkrétní podobu.

Film vzniká v režii a produkci Ondřeje Trojana, ve společnosti Total HelpArt T.H.A. Filmy z dílny Jarchovský - Trojan získaly celkem 19 Českých lvů, 2 oscarové nominace, řadu ocenění z mezinárodních filmových přehlídek a soutěžních festivalů a především nepočítaně nadšených diváků. Jejich filmy jsou vždy očekávanou událostí, a co víc - očekávání diváků i kritiky zpravidla také naplní.

Občanský průkaz se odehrává v Praze, mezi lety 1973 – 1977. Tedy v letech nejtužší normalizace, v období po okupaci Československé socialistické republiky vojsky armád Varšavské smlouvy. V době, „kdy big beat a dlouhé vlasy byly rebélií proti husákovskému socializmu, občanský průkaz prostředkem k policejní buzeraci a modrá knížka vymodlenou svátostí“.
 

Sami tvůrci o svém filmu řekli: „Děj filmu obsáhne tři roky života čtyř spolužáků - Petra, který je zároveň vypravěčem příběhu, a jeho kamarádů Popelky, Aleše a Míti. Obsáhne období mezi jejich patnáctým a osmnáctým rokem; od okamžiku, kdy je jim patnáct let a oni dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se snaží uniknout vojně v komunistické armádě a pokoušejí se získat modrou knížku. Okamžikem, kdy získají občanský průkaz, pro kluky končí bezstarostné dětství a otevírají se dveře do dospívání v permanentním konfliktu s totalitním režimem, ve kterém jsou nuceni žít. Osudy našich hrdinů jsou ilustrovány řadou epizod, některé mají absurdně groteskní charakter, jiné jsou ale dramatické a fatální. Každý ze čtveřice kamarádů totiž prochází klíčovým obdobím života poznamenaného problémy ve škole, s rodiči a hlavně s fenoménem práskače, udavače, policajta, fízla. Náš film by měl být nesentimentální vzpomínkou na generaci dnešních otců, tedy nás samotných, a na dobu, ve které jsme byli nuceni dospívat. Vypráví o cestě k dospělosti skrz poznání ceny svobody, o sbírání odvahy ke vzdoru a o nalézání sebeúcty. Sen našich dospívajících hrdinů o svobodě se odráží v útěcích za hranice, v hudbě, dlouhých vlasech a přátelství mezi kamarády…“

Představitelé hlavních mladých hrdinů byli vybráni při rozsáhlých a náročných konkurzech. Hrají: Libor Kovář (Petr), Matouš Vrba (Popelka), Jakub Šárka (Aleš), Jan Vlček (Míťa). V rolích dospělých se objeví například Aňa Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík, Jiří Macháček, Juraj Nvota, Monika Sailerová, Kristýna Liška – Boková, Jana Šulcová, Magdalena Sidonová, Jaromír Dulava, Oldřich Vlach a další.
Natáčecí plán zahrnuje duben 2009 až květen 2010 a s premiérou se počítá na podzim roku 2010.

Doporučujeme

Články odjinud