Opary mohou zavinit i oslepnutí

Opary mohou zavinit i oslepnutí

Opary, jež vyrážejí na lidských rtech, působí nejen odpudivě, ale přinášejí postiženému i spoustu trápení a bolesti. Zvláště když vodnaté puchýřky začnou praskat a mění se ve svědící strupy. Málokdo si však uvědomuje, že opary nejen hyzdí ústa, ale mohou se stát také vážnou hrozbou pro zrak.

Podle dat, jež shromáždili němečtí odborníci, napadá virus, který má na svědomí vznik oparů, zhruba devadesát procent populace. U každého třetího až čtvrtého se projevuje právě puchýři a strupy. V extrémních případech se může nákaza přenést do očí, vyvolat zánět oční rohovky a vést dokonce ke slepotě.

Tragickému konci se však dá předejít dodržováním tří základních pravidel. Předně je třeba ve chvíli, kdy se objeví první puchýřek, dbát na zvýšenou hygienu rukou. Pečlivě si je mýt a důkladně osušovat před jakýmkoli kontaktem s okem, zejména před jeho mnutím. Pozor by si měli hlavně dát ti, kteří používají kontaktní čočky. Dříve než je uchopí do prstů, měli by si je řádně omýt. Při počínající infekci nesmějí postižení používat také stejnou žínku a ručník na ústa a oči. Nahradit je mohou nejlépe jednorázovými hygienickými potřebami. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud