Opomíjená tradice kapra na velikonočním stole

Opomíjená tradice kapra na velikonočním stole

Příchod jara je odpradávna neodmyslitelně spjat s Velikonocemi. Tyto tradiční jarní svátky, symbolicky charakterizované vedle své dominantní duchovní náplně, především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou podobu. Vedle mazanců, velikonoční nádivky či jehněčího (v některých regionech kůzlečího) masa to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly.

Mělo to svou logiku; po opulentním masopustu, kdy se pilo a hodovalo, přicházel půst dovolující pouze konzumaci rybího masa.
Kořeny této tradice, staré už hezkých pár století, leží v prvních dávných klášterech budovaných na sever od Alp, do nichž kapr vstoupil na svém pochodu Evropou z římského impéria. Půst v nich patřil k závazným rituálům (však také tehdy připadalo na rok až 180 postních dnů), a tak mniši velice přivítali, že ryby se nacházejí mimo tento neradostný úzus.

Také v současnosti konzumace kapra v předvelikonoční době překračuje standardní úroveň jeho spotřeby v průběhu roku bez období Vánoc. To prostě proto, že právě v jarním období nám prospívá všechno to, čím kapr oplývá. V této době potřebujeme lehce stravitelné živočišné bílkoviny, jež nám dodají energii do nadcházející aktivní části roku. V tuku obsažené nenasycené mastné kyseliny řady omega-3 představují ideální prevenci před ischemickými chorobami s infarktem v čele. Kapří maso nám po „mastném“ masopustu nabídne i zážitky gurmánského charakteru a posílí i naše vědomí, že se prostě neproviňujeme proti principům zdravé výživy.

Možností kuchyňské úpravy kapra je celá řada. My vám přinášíme právě ty, které se na sváteční velikonoční stůl hodí nejvíce i podle samotných rybářů.

Kapr na šalvěji
1 kg kapra, 100 g šunky (anglické slaniny), sušená šalvěj, mletý černý pepř, 70 g másla, 0,2 l smetany, petrželka, sůl

Kapra osolíme, opepříme, do zářezů na bocích vložíme plátky šunky či slaniny. Pak kapra posypeme rozemletou šalvějí. V pekáči vymazaném máslem rybu upečeme a do šťávy přilijeme smetanu, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou.

Kapr Royal
půlka kapra, 50 g másla, 1 dl smetany, 2 dl suchého červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, 50 g rozinek, 50 g oloupaných spařených mandlí, pepř, cukr, sůl

Kapra osolíme, vložíme na máslo, podlijeme vínem a dusíme. Pak kapra vyjmeme na mísu, do omáčky přidáme smetanu se zakvedlanou moukou, rozinky (předtím nabobtnané ve víně), na nudličky nasekané mandle, trochu cukru, pepř a sůl. Omáčku necháme přejít varem a nalijeme na kapra. Ozdobíme čerstvou jarní petrželkou.
 

Zdroj: www.rybadomaci.cz

Doporučujeme

Články odjinud