Poctivý boršč
Každá rodina má svůj osvědčený recept na boršč. Dejte si do něj to, co máte nejraději.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 lžíce oleje
500 g hovězí oháňky
1 cibuli
2 mrkve
1/4 celeru
1 petržel
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
1–2 lžíce protlaku
4 menší červené řepy
1/4 hlávky zelí
2 velké brambory
sůl
cukr
ocet
200 ml zakysané smetany
1/2 svazku kopru
POSTUP: Na oleji osmahněte maso, přidejte na kostky nakrájenou cibuli a zeleninu, přidejte koření, zalijte vodou a vařte maso doměkka, tedy asi 4 hodiny. Sbírejte pěnu, z hotového vývaru vylovte maso, oberte ho a pokrájejte. Vývar sceďte a dejte ho do čistého hrnce. Přidejte na kostky nakrájenou řepu, brambory a na kousky pokrájené zelí, vmíchejte protlak a vařte dalších 30 minut. Dolaďte solí, cukrem a octem. Na talíři nebo v šálku ozdobte kopečkem zakysané smetany a posekaným koprem.
TIP: Podle ruské tradice můžete přidat ještě trochu vepřového, jehněčího nebo skopového masa.
Doba přípravy 20 minut, doba vaření 4,5 hodiny
F.O.O.D.
4. prosince 2017
Svěží fazolová polévka
Ideální oběd i večeře pro ty, kdo si hlídají kalorie a potřebují hodně bílkovin.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na přípravu fazolí:
1 šálek suchých červených nebo bílých fazolí
1 cibuli
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
sůl
Na polévku:
3 lžíce oleje
1 cibuli
4 stroužky česneku
1 velkou červenou papriku
1 konzervu krájených rajčat
1/2 lžičky sladké papriky
1 lžíci vinného octa
4 šálky zeleninového vývaru
200 g hustého jogurtu
hrst strouhaného parmazánu
čerstvou petrželku na ozdobu
POSTUP: Fazole nechte namočit přes noc. Druhý den je smíchejte s cibulí pokrájenou na čtvrtky, česnekem a bobkovým listem, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina o 5 cm převyšovala fazole. Přiveďte k varu, osolte, stáhněte plamen a vařte tak dlouho, až budou fazole měkké, ale ještě se nebudou rozpadat (asi 40 minut). Vyjměte bobkové listy a dejte fazole zatím stranou.
Zahřejte 2–3 lžíce oleje, vhoďte na kostičky pokrájenou cibuli a plátky česneku, a až zesklovatí, přidejte na kostky nakrájenou papriku. Jakmile začne zlátnout, poprašte ji sladkou paprikou a vlijte rajčata. Zakápněte octem, osolte a po 10 minutách varu přidejte fazole (můžete je slít nebo použít i s tekutinou, to je na vás) a vývar. Vařte dalších 30 minut, aby se chutě propojily. Dolaďte solí, pepřem a cukrem. Vlijte do misek, ozdobte kopečkem jogurtu, hoblinami sýra a petrželkou.
TIP: Fazole se můžou uvařit i dva dny dopředu.
Doba přípravy 20 minut, doba namáčení 12 hodin, doba vaření 1,5 hodiny
Květáková polévka s fazolkami
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 květák
1 cibuli
3 mrkve
3 brambory
2 lžíce oleje
200 g taveného sýra
bylinky (saturejku, tymián, petržel)
250 g zelených fazolek
sůl
čerstvě mletý pepř
POSTUP: Květák rozeberte na růžičky, mrkev a brambory omyjte, oškrábejte a pokrájejte na kousky, cibuli nakrájejte na kostičky. Na oleji opečte cibuli do sklovata, přidejte kolečka mrkve, kostky brambor a růžičky květáku. Rychle vmíchejte tavený sýr, přidejte bylinky a zalijte vodou tak, aby zelenina byla ponořená. Po 10 minutách vaření vhoďte přepůlené fazolky a vařte dalších 20 minut. Posypejte čerstvě mletým pepřem a podávejte s opečeným chlebem.
Doba přípravy 15 minut, doba vaření 25 minut
Gulášová polévka se zelím
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 lžíce sádla
2 cibule
500 g hovězího masa na guláš
2 stroužky česneku
3 loupaná rajčata z konzervy
1 lžičku mleté sladké papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
1,5 litru vývaru
2 červené papriky
4 brambory
300 g kysaného zelí
sůl
pepř
kmín
majoránku
oregano
POSTUP: Na sádle opečte na kostky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, přihoďte na kostky nakrájené maso, pokrájená rajčata, zaprašte kořením, zalijte vývarem a vařte, dokud maso nezměkne (3–4 hodiny). Pak do polévky přidejte na kostky nakrájenou papriku a brambory. Zelí propláchněte, pokrájejte a vhoďte do polévky. Až brambory změknou, dochuťte ji kořením, bylinkami a solí.
TIP: Podstatně rychlejší bude, když místo hovězího masa použijete vepřové.
Doba přípravy 25 minut, doba vaření asi 4 hodiny
redakce
17. listopadu 2023
Smetanová polévka s houbami
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
30 g sušených hub
1–2 lžíce oleje
2 lžíce másla
2 pórky
1–2 stroužky česneku
2 větší brambory typu C
2 snítky rozmarýnu
500 ml vývaru
150 ml sherry
2–3 lžíce hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
cukr
ocet
500 g čerstvých hub
petrželku
POSTUP: Houby namočte nejméně na 1/2 hodiny do 400 ml vlažné vody, pak je sceďte, ale vodu z hub uchovejte. Na oleji a polovině másla opečte najemno nakrájený pórek a česnek, přidejte houby, vývar, sherry, přilijte vodu z hub a vsypejte pokrájené brambory. Vhoďte najemno posekaný rozmarýn a vařte 20 minut.
Ve smetaně rozmíchejte mouku a vlijte ji do hrnce, promíchejte a vařte dalších 15 minut. Pak polévku rozmixujte dohladka (můžete z ní vylovit houby, ale nemusíte), podle chuti dolaďte solí, pepřem, cukrem a octem. Na pánvi na zbylém másle opečte pokrájené houby, posypejte je solí a posekanou petrželkou a houbový krém jimi ozdobte.
TIP: Pokud máte raději hodně kousků, polévku nemixujte. Když ji chcete naředit, postupujte po lžících a vždy po promíchání ochutnejte, aby nebyla mdlá.
Doba přípravy 20 minut, doba namáčení 30 minut, doba vaření 40 minut
Markéta Žídková
15. září 2021
Dýňová polévka se zázvorem
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 dýni Hokkaidó (cca 1,2 kg)
1 velkou cibuli
2 lžíce oleje
1 litr vývaru
čerstvý zázvor (3 cm)
mletý koriandr
sůl
pepř
1–2 lžíce pomerančové šťávy
4–6 plátků toustového chleba
3–4 lžíce másla
dýňový olej
čerstvou petržel
POSTUP: Dýni zbavte semen a vláken a nakrájejte ji na kousky, cibuli na kostičky. Na oleji nechte cibuli opéct dozlatova, pak přidejte kostky dýně, a až jim začnou zlátnout okraje, zalijte zeleninu vývarem. Přidejte nastrouhaný zázvor, koření a podle chuti trochu soli. Nechte vařit asi 20 minut na středním plameni. Toustový chléb natřete máslem, nakrájejte ho na kostičky a ty opečte v troubě dozlatova. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte ji pomerančovou šťávou a solí. Na talíři posypejte porce krutony, ozdobte petrželkou a pokapejte tmavým dýňovým olejem.
TIP: Polévku můžete ještě zjemnit smetanou nebo trochou mléka.
Doba přípravy 15 minut, doba vaření 30 minut
Hrášková polévka se slaninou a šalvějí
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
3 lžíce oleje
1 cibuli
1 stroužek česneku
400 g mraženého hrášku
asi 800 ml vývaru
sůl
pepř
2 krajíce celozrnného chleba
hrst čerstvé šalvěje
150 ml zakysané smetany
100 g uzené slaniny
POSTUP: Na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek, pak přihoďte hrášek a přilijte vývar. Nechte vařit 10 minut, pak dohladka rozmixujte. Podle chuti nařeďte polévku vývarem a uchovejte ji v teple. Na zbývajícím oleji opečte na kostky nakrájený chleba, v jiné pánvi osmahněte kostičky slaniny. Vmíchejte zakysanou smetanu a podávejte.
Doba přípravy 10 minut, doba vaření 15 minut
Zelňačka s vepřovým
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
350 g vepřového (krkovice)
2 lžíce sladké papriky
sůl
pepř
2 lžíce oleje
25 g másla
2 cibule
1 lžíci hladké mouky
100 ml bílého vína
1 litr vývaru
1 sáček kysaného zelí
2 bobkové listy
majoránku
500 g brambor
POSTUP: Maso nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm. Obalte je v paprice, soli a pepři a osmahněte na oleji. Až ze všech stran maso zhnědne, vyjměte ho z hrnce. Přidejte máslo, na kostičky nakrájenou cibuli, a až zesklovatí, poprašte ji moukou. Dobře míchejte, vlijte víno a vývar, přidejte maso, proprané a pokrájené zelí, bobkový list a majoránku a vařte 25 minut. Pak začněte ve vroucí osolené vodě vařit na kostky nakrájené brambory a obojí vařte dalších 20 minut nebo než maso i brambory změknou. Brambory slijte a podávejte je na míse zvlášť, ať si každý do polévky přidá podle chuti.
TIP: Pro lepší barvu přidejte do zelňačky 1–2 lžíce rajského protlaku.
Doba přípravy 20 minut, doba vaření 1 hodina
Vývar se strouháním
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
NA VÝVAR:
1 lžíci másla
2 kg hovězího na polévku (i s kostmi)
2–3 cibule
3–4 mrkve
2–3 kořeny petržele
1/2 bulvy celeru
libeček
tymián
celý pepř
sůl
NA STROUHÁNÍ:
4 mrkve
2 cibule
1 pórek
1 hrst petržele
200–220 g hrubé mouky
2 vejce
POSTUP: Na másle opečte ze všech stran maso, kosti a zeleninu nakrájenou na kousky. Zalijte dostatečně studenou vodou, přidejte koření a sůl, přiveďte k varu, a jakmile začne voda vřít, stáhněte plamen na úplné minimum a nechte vývar bublat asi 4 hodiny. Pak ho (nezakrytý) dejte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte, maso oberte z kostí a nakrájejte na kousky. Znovu uveďte do varu.
Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na plátky, vložte do vývaru a uvařte doměkka. Z mouky a vajec vytvořte hmotu a nastrouhejte ji nahrubo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Strouhání vařte asi 4 minuty, pak ho slijte a vložte s pokrájeným masem do polévky. Ozdobte posekanou petrželkou.
Doba přípravy 25 minut, doba vaření 4,5 hodiny
Sýrová polévka se slaninou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
1 velkou cibuli
300 g uzené slaniny
2 velké pórky
2 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru
450 g brambor typu C
100 ml smetany ke šlehání
300 g strouhaného čedaru + na ozdobu
sůl
pepř
POSTUP: V hrnci zahřejte máslo, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, a až zesklovatí, přidejte 250 g na kostičky pokrájené slaniny a najemno nakrájený pórek. V misce smíchejte mouku s trochou vývaru na pastu, kterou ještě trochu zřeďte, rozmíchejte ve vývaru a vlijte do hrnce. Přidejte na kousky nakrájené brambory a přiveďte k varu. Plamen stáhněte a polévku nechte bublat 25 minut. Vmíchejte smetanu, provařte, pak vsypejte nastrouhaný sýr, a jakmile se rozpustí, vypněte plamen. Mezitím osmahněte zbytek slaniny nakrájené na nudličky a spolu s čedarem jimi ozdobte polévku nalitou do talířů.
TIP: Místo čedaru můžete použít tučný sýr s modrou plísní.
Doba přípravy 15 minut, doba vaření 35 minut