Ořechové menu na víkend | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Ořechové menu na víkend

Září a říjen jsou měsíce, kdy ořechy slaví své každoroční entrée. Pojďte je s námi přivítat. Jak jinak než svátečně, s rodinou a přáteli.

Ořechová polenta se šalotkami

6 porcí - příprava: 45 minut + vaření šalotek

  • 600 g malých šalotek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 ml červeného portského vína
  • 125 g polentové krupice
  • 1 lžička soli
  • 50 g parmazánu
  • 50 g strouhaných ořechů
  • 2–3 lžíce olivového oleje

Šalotky oloupejte a krátce orestujte na olivovém oleji. Posypte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Pak je zalijte portským vínem a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, až změknou a omáčka se zredukuje.

V hrnci přiveďte k varu 500 ml osolené vody. Za stálého míchání přisypávejte krupicovou polentu a vařte 3 až 5 minut. Pak vmíchejte nastrouhaný sýr a ořechy.

Hotovou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout. Pak z ní vykrájejte kolečka o průměru 6 cm a opečte je na oleji z obou stran dozlatova. Ještě horké opepřete a podávejte se šalotkami v portském.

Klepněte pro větší obrázek

Jehněčí kotletky s ořechovou krustou

6 porcí - příprava: 40 minut

  • 1 kg pastináku
  • 500 g brambor typu B
  • 250 ml smetany 31%
  • 50 g másla
  • sůl a pepř
  • 1200 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g lískových ořechů
  • 1 plátek toastového chleba
  • 2 šalotky
  • majoránka

Pastinák a brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci je zalijte smetanou a vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí a pepřem.

Očištěný jehněčí hřbet osolte a opepřete. V pánvi zahřejte olej. Vložte snítku tymiánu, stroužek česneku a jehněčí hřbety v celku. Maso opečte 2 minuty z každé strany.

Ořechy rozmixujte s toastovým chlebem a přesypte na talíř, obalte opečené jehněčí hřbety. Položte je na plech. Přidejte na kolečka nakrájené šalotky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Potom naporcujte maso a podávejte s pastinákovým pyré. Ozdobte lístky majoránky.

Klepněte pro větší obrázek

Vanilkový krém s ořechy v karamelu

6 porcí - příprava: 75 minut

  • 600 ml smetany 31%
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 vejce
  • 45 g třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů

Smetanu vlijte do hrnce a přidejte cukr. Rozřízněte lusk a vyškrábněte z něj do smetany semínka. Pak přidejte i lusk. Přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Vejce rozšlehejte a pak je vmíchejte do vlažné smetany. Smetanovou směs přeceďte a rozdělte ji do skleniček. Ty rozestavte do pekáčku a podlijte vodou tak, aby hladina vody sahala asi do poloviny sklenic. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout.

Třtinový cukr vsypte do pánve se silným dnem a nechte lehce zkaramelizovat. V horkém karamelu obalte ořechy. Rozdělte je na vychladlý krém a povrch zalijte zbylým karamelem z pánve.Nakonec ozdobte ořechy.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud