Ořechové menu na víkend

Ořechové menu na víkend

Září a říjen jsou měsíce, kdy ořechy slaví své každoroční intrée. Pojďte je s námi přivítat. Jak jinak než svátečně, s rodinou a přáteli.

Ořechová polenta se šalotkami

6 porcí příprava: 45 minut + vaření šalotek

600 g malých šalotek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce moučkového cukru, 500 ml červeného portského vína, 125 g polentové krupice, 1 lžička soli, 50 g parmazánu, 50 g strouhaných ořechů, 2–3 lžíce olivového oleje

Šalotky oloupejte a krátce orestujte na olivovém oleji. Posypte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Pak je zalijte portským vínem a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, až změknou a omáčka se zredukuje. V hrnci přiveďte k varu 500 ml osolené vody. Za stálého míchání přisypávejte krupicovou polentu a vařte 3 až 5 minut. Pak vmíchejte nastrouhaný sýr a ořechy. Hotovou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout. Pak z ní vykrájejte kolečka o průměru 6 cm a opečte je na oleji z obou stran dozlatova. Ještě horké opepřete a podávejte se šalotkami v portském.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Jehněčí kotletky s ořechovou krustou

6 porcí příprava: 40 minut

1 kg pastináku, 500 g brambor typu B, 250 ml smetany 31%, 50 g másla, sůl a pepř, 1200 g jehněčího hřbetu s kostí, 2 lžíce oleje, 1 snítka tymiánu, 1 stroužek česneku, 150 g lískových ořechů, 1 plátek toastového chleba, 2 šalotky, majoránka

Pastinák a brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci je zalijte smetanou a vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí a pepřem. Očištěný jehněčí hřbet osolte a opepřete. V pánvi zahřejte olej. Vložte snítku tymiánu, stroužek česneku a jehněčí hřbety v celku. Maso opečte 2 minuty z každé strany. Ořechy rozmixujte s toastovým chlebem a přesypte na talíř, obalte opečené jehněčí hřbety. Položte je na plech. Přidejte na kolečka nakrájené šalotky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Potom naporcujte maso a podávejte s pastinákovým pyré. Ozdobte lístky majoránky.

Vanilkový krém s ořechy v karamelu

6 porcí příprava: 75 minut

600 ml smetany 31%, 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 4 vejce, 45 g třtinového cukru, 100 g vlašských ořechů

Smetanu vlijte do hrnce a přidejte cukr. Rozřízněte lusk a vyškrábněte z něj do smetany semínka. Pak přidejte i lusk. Přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte vychladnout. Vejce rozšlehejte a pak je vmíchejte do vlažné smetany. Smetanovou směs přeceďte a rozdělte ji do skleniček. Ty rozestavte do pekáčku a podlijte vodou tak, aby hladina vody sahala asi do poloviny sklenic. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout. Třtinový cukr vsypte do pánve se silným dnem a nechte lehce zkaramelizovat. V horkém karamelu obalte ořechy. Rozdělte je na vychladlý krém a povrch zalijte zbylým karamelem z pánve. Nakonec ozdobte ořechy.

Doporučujeme

Články odjinud