Ořechy snižují riziko vzniku cukrovky

30. 10. 2002
Ořechy snižují riziko vzniku cukrovky
Ořechy byly významnou součástí jídelníčku již našich paleolitických předků a v celkem hojné míře je lidé konzumovali až do 19. století. Dnes je kromě církevních svátků na našich stolech prakticky nevidíme. Důvodem je vžitý mýtus, že se po ořechách tloustne.

Opak je však pravdou, pokud někdo tvrdí, že po ořechách přibral, musel jich sníst nejméně kilo denně. Vědci totiž prokázali, že ořechy mají na lidský organismus jednoznačně pozitivní vliv. Především snižují riziko onemocnění cukrovkou. Vyplývá to ze studie doktora Rui Janga z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, v americkém státě Massachusetts.

Výsledky studie berou lékaři velmi vážně, neboť se jí zúčastnilo 83 000 žen, na které po dobu 20 let dohlížel odborný personál nemocnice. Přinesla mnoho zajímavých výsledků a mimo jiné z ní vyplynulo, že počet onemocnění cukrovkou byl ve skupině lidí, kteří alespoň obden konzumovali ořechy, o 16% nižší. Pokud však dotyční jedli ořechy denně, riziko kleslo o plnou třetinu.

Vliv ořechů na vývoj cukrovky je přičítán vysokému obsahu jedné z mastných kyselin, o níž se ví, že má také protizánětlivé účinky. Pozitivní je i vysoký obsah antioxidantů, vitamínu E, selenu a magnézia. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Pondělek je pro Lvy svěží a plný nápadů. Konečně uskuteční své plány, o kterých dlouho uvažovali. Právě teď k tomu mají báječné předpoklady. Nutno podotknout, že budou excelovat i v práci…

Nejčtenější články

Doporučujeme