Orgasmus: Nikdo ho nezval – a je tu! Při běhu, cyklistice či józe

Orgasmus: Nikdo ho nezval – a je tu! Při běhu, cyklistice či józe

Orgasmus samozřejmě dělá život veselejším a příjemnějším, jenže jsou chvíle, kdy může přijít nečekán a nezván…

Někdo se s ním seznámil v soukromí svého teenagerovského pokoje, někdo až ve vztahu, malé procento dam ho bohužel nepoznalo nikdy. Překvapivě velký počet žen jej však někdy v životě nečekaně prožil i během sportovní aktivity. Některé paní a dívky dokonce poprvé ve svém životě. „Poprvé jsem zažila orgasmus ve 12 letech při jízdě na koni, v té době jsem ale moc netušila, o co se jedná. Jen si pamatuji ten příjemný pocit, který jsem při sexu s partnerem zažila až o několik let později,“ svěřuje se na jednom z mnoha diskusních fór pro dámy slečna Irena.

Irena patří ke skupině příjemně udivených slečen, které svůj první „vrchol“ zdolaly při sportu; během jízdy na koni, kole, při běhu nebo třeba šplhání po tyči v rámci hodiny tělocviku. Některé mladší slečny (podobně jako Irena) neměly dokonce ani tušení, že ono příjemně svíravé mravenčení má nějaké jméno a že jej dospělí spojují výhradně se slovem „sex“. Jenže ono tak být také nemusí…

„Vycvičený orgasmus“

V odborném britském časopise Sexual and Relationship Therapy byla před dvěma lety publikovaná zajímavá data; přes 40 procent žen prý někdy v životě zažilo orgasmus během sportu. Zajímavé je, že všechny dotazované ženy uvedly, že během sportovní aktivity nemyslely na sex. Sexuoložka Debby Herbenick z Indiana University, která se vztahem orgasmu a sportovních aktivit dlouhodobě zabývá, tvrdí: „Je to velmi zajímavé, protože to naznačuje, že orgasmus není nutně sexuální událostí, což nás může naučit mnohé o tělesných procesech zásadních pro ženský orgasmus.“

„Coregasm“ aneb když muž není třeba

Zatímco se příliš nepozastavujeme nad tím, že nás vrchol sexuální slasti může mile překvapit i ve spánku, spojitost s naprosto nesexuálními aktivitami mnohé dámy i pány značně dráždí a následné otázky pak vzbuzuje nejen u laiků, ale i u oborníků. Renomovaná americká sexuoložka Debby Herbenick se v jednom svých výzkumů zaměřila na dosažení orgasmu během sportu, a pravděpodobně jako první odborník blíže specifikovala takzvaný „coregasm“.

Typ orgasmu, který nemá sexuální podtext a přichází v souvislosti s fyzickou aktivitou, především se specifickou prácí břišních svalů. Svou roli tu však nepopiratelně hraje i přímé dráždění a další fyziologické aspekty sportovních aktivit. Studie mimo jiné zmiňuje i typy sportů, při kterých respondentky „coregasm“ nejčastěji prožívaly. S 26,5 % překvapivě vede posilování s činkami (závažími), 20 % si přivlastňuje oblíbená jóga, 15,8 % cyklistika, 13,2 % běh a konečně 9,6 % pěší turistika.

Sportovní aktivity, které pomáhají zlepšit kvalitu sexu

Pokud problematiku sportu a sexu nakousneme z druhé – vědomé – strany, platí, že všechny pohybové aktivity, při nichž zapojujeme tzv. pánevní dno, slibují při pravidelném cvičení zlepšení prožívání orgasmu nebo dokonce jeho častější dosažení. (Jako pánevní dno se označuje svalová tkáň, které se rozepíná ve třech vrstvách mezi stydkou kostí, kostrčí a hrboly sedacích kostí.) Hlavní funkcí pánevního dna je pak podpora břišních a pánevních orgánů. Orgány uložené v pánvi jsou vzhledem k působení gravitace neustále ohroženy útlakem a právě zde nacházejí své nezastupitelné místo svaly pánevního dna.

Pokud je pánevní dno „silné“ a trénované, nebudete mít problémy například s únikem moči po kýchnutí, s radostí si bez vlhkých následků zaskáčete na trampolíně, v některých případech se vám vyhnou problémy s otěhotněním a zcela jistě budete mít intenzivnější prožitek během sexu. Svalům pánevního dna přeje například unikátní cvičení podle paní Mojžíšové, Kegelovy cviky, pilates nebo stále oblíbenější jóga. A právě ta je zajímavá nejen tím, že během pravidelného fyzického cvičení posílí vaše pánevní dno, a tak zkvalitní nebo dokonce nastartuje vaše vrcholy sexuální slasti, ale pomůže najít i cestu ke své duši, k sebepřijetí a lásce k sobě samé.

Což je dle dlouholeté cvičitelky jógy a psychoterapeutky v jedné osobě, Mgr. Táni Ametové, možná důležitější, než samotné cviky: „Pravidelná jógová praxe uzdravuje člověka na všech úrovních. Často ženy nemohou prožívat orgasmus, neboť jsou z nějakého důvodu vnitřně nebo ve své hlavě zablokované.

Skrze cvičení, relaxaci a meditaci začínají být vědomější samy sebe, postupně si odblokovávají různé psychické i fyzické bloky, začínají být více otevřené a především začínají mít rády samy sebe. Ve své podstatě začnou láskyplně komunikovat se sebou, a tím pak mohou i láskyplně komunikovat i skrze sex. Obecně platí, že čím více je člověk otevřenější ve svém srdci, je uvolněnější a spokojenější, tak jeho sexuální život dosahuje mnohem větší kvality na všech úrovních. Proto doporučuji pravidelné praktikování jógy, a to nejen pro zlepšení sexuálního života,“ říká Táňa Ametová.

Doporučujeme

Články odjinud