Originální a rychlé večeře od pondělí do pátku

12. 1. 2015
Pro každou vytíženou ženu se hodí zajímavé recepty na rychlé večeře pro všední dny i víkendy. Každý z nás přece občas zatouží po změně.

Pondělí

Obalované sýrové kuličky se salátem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 balení čerstvého sýra
  • hrst vlašských ořechů a lněných semínek
  • 1 balení slaných sušenek
  • 2 červené řepy, předvařené
  • rukola
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.


Úterý

Kuskus s krůtím masem a zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 250 g kuskusu
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g krůtích prsou
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • sůl a pepř
  • 1 celá skořice
  • 1 pomeranč
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.


Středa

Penne s pečenou dýní

4 porce - příprava: 25 minut

  • 400 g těstovin
  • 150 g dýně hokkaidó
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 100 g hlávkové kapusty
  • 100 g čerstvého sýra
  • 50 g slunečnicových semínek

Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.


Čtvrtek

Sendvič s marinovaným kuřecím masem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 limetka
  • 1 chilli paprička
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr
  • 4 bagety

Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.

NÁŠ TIP: Nebojte se sendvič zakapat majonézou nebo hořčicí.


Pátek

Hráškové pyré s lososem na grilu

4 porce - příprava: 30 minut

  • 300 g brambor typu B
  • 300 g zmraženého hrášku
  • 4 filety lososa
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • petrželka

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Na návštěvě u příbuzných si budete rozumět s jejich potomky. Vrátíte se přitom do dětských let a pořádně a nevázaně si s nimi zaskotačíte. Nevěřili byste, že se vám ještě může ozvat starý…

Nejčtenější články