Originální hamburger na briošce s domácí tatarkou

22. 3. 2021
Originální hamburger na briošce s domácí tatarkou
Hamburger je určitě fajn, ale trochu nuda. My tu máme pořádného chlapáka, který se nebojí ničeho – vytuněný holandský řízek z telecího masa na briošce, s domácí tatarkou, nakládanými okurkami a osvěžený trochou zeleně. Celý postup blogerky Koko najdete na videu v úvodu článku.

Ingredience na 2 burgery

·         200 g telecího mletého masa na burger

·         2 tlusté plátky poctivé anglické slaniny

·         4 lístky čerstvé šalvěje

·         sůl

·         čerstvě mletý pepř

·         25 ml šlehačky (30 % tuku)

·         hrst najemno nakrájené petrželky

·         60 g goudy (nebo ementálu či čedaru)

·         10 g parmazánu nebo pecorina

Na trojobal

·         hladká mouka

·         vejce + trochu šlehačky + sůl

·         strouhanka klasická (případně smíchaná s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky)

·         2 malé burgerové briošky

·         olej na smažení

·         tatarka 

·         velká nakládaná okurka

·         směs salátových lístků podle chuti

Postup

Nakrájejte slaninu a začněte ji na pánvi nahřívat. Orestujte ji a přihoďte k ní šalvěj. Mleté maso osolte, opepřete, přidejte slaninu se šalvějí, trochu vychlazené šlehačky, najemno nakrájenou petrželku, nastrouhaný tavitelný sýr (gouda, pecorino, parmazán). Všechno smíchejte a dejte odpočinout do ledničky. Připravte si trojobal: hladkou mouku, osolené a rozkvedlané vajíčko se šlehačkou, strouhanku (smíchanou třeba s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky). Rozřízněte burgerovou housku (vyberte radši menší), lehce ji opečte na pánvi a vložte do trouby předehřáté na 70 °C. Navlhčenýma rukama tvarujte maso na o maličko větší průměr, než má houska. Obalte v trojobalu.

Do pánve, kde jste restovali slaninu, přidejte půlcentimetrovou vrstvu oleje na smažení a řízky pozvolna smažte asi tři minuty z každé strany. Stejnou dobu je pak nechte odpočívat. Pomažte spodní stranu briošky domácí tatarkou, vložte nakládané okurky nakrájené najemno, potom odpočatý holandský řízek, trochu zeleně v podobě rukoly, polníčku a dalších lístků. Tatarka přijde i na vrchní stranu briošky. A pak už jen zaklopit.

TIP: Výhodou použití telecího mletého je fakt, že ho vlastně nemusíte a ani nechcete úplně propéct. Není třeba ani ho nechávat nijak dojíždět v troubě. A i tak se sýr uvnitř během smažení dostatečně nataví.

Podívejte se na celý postup na videu v úvodu článku.

Recept na domácí tatarku

Na další recept, domácí tatarku, budete potřebovat i domácí majonézu. 

Ingredience

·         150 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)

·         1 celé čerstvé vejce

·         1 žloutek

·         necelá lžička soli

·         lžička dijonské hořčice

·         čerstvě mletý pepř

·         2–3 lžičky bílého vinného octa

Postup

Do úzké sklenice rozklepněte vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek, necelou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, dvě lžičky bílého vinného octa a jednu lžičku dijonské hořčice. Zalijte řepkovým nebo slunečnicovým olejem (měl by být neutrální chuti, olivový olej není příliš vhodný). Další ingredience můžete doplnit dle chuti a potřeby: wasabi prášek, uzenou mletou papriku či lanýžový olej. Opatrně ponořte mixér a vše rozmixujte na vysokou rychlost, ideálně turbo výkon. Do půl minuty je hotovo. Ochutnejte a je to. Odteď se můžete chlubit vlastní domácí majonézou!

Celý postup najdete i tady na videu: 

Dolaďte pepřem, citronovou šťávou, případně špetkou soli – záleží jen na vaší chuti.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Místo litování se rozpruďte svůj lymfatický systém. Pokud máte sedavé povolání, tak to pro vás platí dvakrát. Rozhodně vám prospěje sportovní činnost, ale také správné dýchání a otužování.…

Nejčtenější články

Doporučujeme