Originální hamburger na briošce s domácí tatarkou

22. 3. 2021
Originální hamburger na briošce s domácí tatarkou
Hamburger je určitě fajn, ale trochu nuda. My tu máme pořádného chlapáka, který se nebojí ničeho – vytuněný holandský řízek z telecího masa na briošce, s domácí tatarkou, nakládanými okurkami a osvěžený trochou zeleně. Celý postup blogerky Koko najdete na videu v úvodu článku.

Ingredience na 2 burgery

·         200 g telecího mletého masa na burger

·         2 tlusté plátky poctivé anglické slaniny

·         4 lístky čerstvé šalvěje

·         sůl

·         čerstvě mletý pepř

·         25 ml šlehačky (30 % tuku)

·         hrst najemno nakrájené petrželky

·         60 g goudy (nebo ementálu či čedaru)

·         10 g parmazánu nebo pecorina

Na trojobal

·         hladká mouka

·         vejce + trochu šlehačky + sůl

·         strouhanka klasická (případně smíchaná s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky)

·         2 malé burgerové briošky

·         olej na smažení

·         tatarka 

·         velká nakládaná okurka

·         směs salátových lístků podle chuti

Postup

Nakrájejte slaninu a začněte ji na pánvi nahřívat. Orestujte ji a přihoďte k ní šalvěj. Mleté maso osolte, opepřete, přidejte slaninu se šalvějí, trochu vychlazené šlehačky, najemno nakrájenou petrželku, nastrouhaný tavitelný sýr (gouda, pecorino, parmazán). Všechno smíchejte a dejte odpočinout do ledničky. Připravte si trojobal: hladkou mouku, osolené a rozkvedlané vajíčko se šlehačkou, strouhanku (smíchanou třeba s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky). Rozřízněte burgerovou housku (vyberte radši menší), lehce ji opečte na pánvi a vložte do trouby předehřáté na 70 °C. Navlhčenýma rukama tvarujte maso na o maličko větší průměr, než má houska. Obalte v trojobalu.

Do pánve, kde jste restovali slaninu, přidejte půlcentimetrovou vrstvu oleje na smažení a řízky pozvolna smažte asi tři minuty z každé strany. Stejnou dobu je pak nechte odpočívat. Pomažte spodní stranu briošky domácí tatarkou, vložte nakládané okurky nakrájené najemno, potom odpočatý holandský řízek, trochu zeleně v podobě rukoly, polníčku a dalších lístků. Tatarka přijde i na vrchní stranu briošky. A pak už jen zaklopit.

TIP: Výhodou použití telecího mletého je fakt, že ho vlastně nemusíte a ani nechcete úplně propéct. Není třeba ani ho nechávat nijak dojíždět v troubě. A i tak se sýr uvnitř během smažení dostatečně nataví.

Podívejte se na celý postup na videu v úvodu článku.

Recept na domácí tatarku

Na další recept, domácí tatarku, budete potřebovat i domácí majonézu. 

Ingredience

·         150 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)

·         1 celé čerstvé vejce

·         1 žloutek

·         necelá lžička soli

·         lžička dijonské hořčice

·         čerstvě mletý pepř

·         2–3 lžičky bílého vinného octa

Postup

Do úzké sklenice rozklepněte vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek, necelou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, dvě lžičky bílého vinného octa a jednu lžičku dijonské hořčice. Zalijte řepkovým nebo slunečnicovým olejem (měl by být neutrální chuti, olivový olej není příliš vhodný). Další ingredience můžete doplnit dle chuti a potřeby: wasabi prášek, uzenou mletou papriku či lanýžový olej. Opatrně ponořte mixér a vše rozmixujte na vysokou rychlost, ideálně turbo výkon. Do půl minuty je hotovo. Ochutnejte a je to. Odteď se můžete chlubit vlastní domácí majonézou!

Celý postup najdete i tady na videu: 

Dolaďte pepřem, citronovou šťávou, případně špetkou soli – záleží jen na vaší chuti.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Ještě před pár dny jste nesmyslné životní situace neřešili, ale nyní se karta obrátila. Milí Střelci, nepodléhejte negativní náladě a nalaďte se na příjemnou jarní vlnu. Mrkněte na stav…

Nejčtenější články

Doporučujeme