Ať už chystáte oslavu, přijde nečekaná návštěva nebo chcete připravit neobvyklou svačinku, budou se vám jistě hodit naše tipy. Vyberte si i podle aktuálního stavu vaší ledničky či spíže.
Smažené zeleninové lupínky
4 porce - příprava: 15 minut
- 400 g zeleniny (např. kořenové)
- 1 l oleje na fritování
- mořská sůl
- čerstvé bylinky
- cibule
Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu.
Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!
Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou.
Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy (viz níže).

Salsa z pečených rajčat
4 porce - příprava: 10 minut
- 350 g malých cherry rajčátek
- olivový olej
- 2 jarní cibulky s natí
- sůl a pepř
Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem.
Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla.
Čedarový dip
4 porce - příprava: 15 minut
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžíce francouzské hořčice
- 200 g čedaru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 150 ml piva
- sůl a pepř
V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody. Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob.
Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá).
Salsa s artyčoky
4 porce - příprava: 15 minut
- 200 g sterilovaných artyčoků
- 2–3 jarní cibulky
- olivový olej
- 4 lžíce majonézy
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi. Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.

Tarte flambée
4–6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení těsta
- 250 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- špetka soli
- 100 g cream cheese
- 100 g bílého jogurtu
- 2 cibule
- 140 g plátkové slaniny
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.
Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem. Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny.
Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.
Semínkové krekry
4 porce - příprava: 45 minut
- 200 g celozrnné mouky
- 100 g semolinové krupice
- 1 lžička kouřové soli
- 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu)
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince.
Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.
Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.