Originální recepty s mořskými plody

6. 7. 2015
Česká republika má sice k moři poměrně daleko, přesto se nemusíte bát pozvat do kuchyně chobotnice, slávky či sépie. Podle našich receptů si s nimi hravě poradíte.

Burger s chobotnicí

4 porce - příprava: 70 minut

  • 4 celé chobotnice
  • olivový olej
  • 4 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 balení řapíkatého celeru
  • rozmarýn
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky mořské soli
  • 3 papričky jalapenos
  • hlávkový salát
  • 1 velká cibule
  • rajčata
  • 4 bulky na hamburger

DIP:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g majonézy
  • 200 g omáčky guacamole
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 chilli papričky
  • sůl a pepř

Chobotnice očistěte, odřízněte hlavy. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, nakrájený řapíkatý celer a rozmarýn. Na směs vložte chobotnice, zalijte vínem, vývarem a dochuťte mořskou solí. Chobotnice musejí být ponořené, podle potřeby dolijte vodu. Přiveďte k varu a vařte 40 minut.

Mezitím si připravte dip: smíchejte jogurt, majonézu a guacamole. Dochuťte šťávou z citronu, nasekanými chilli papričkami, solí a pepřem. Na oleji orestujte řapíkatý celer, cibuli a jalapenos nakrájené na plátky. Přidejte uvařené chobotnice a prohřejte. Housky rozkrojte a prohřejte na grilu. Spodní část potřete dipem, přidejte restovanou zeleninu, chobotnici, dip, salát a plátky rajčete. Přiklopte.

NÁŠ TIP: Můžete podávat i s dipem z majonézy, jogurtu, bylinek a šťávy z limetky.


Těstoviny se slávkami

4 porce - příprava: 40 minut

  • 50 ml olivového oleje
  • 4 šalotky
  • hrst plocholisté petržele
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 kg slávek
  • 400 g tagliatelle

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte nasekanou plocholistou petržel a zalijte vínem a vývarem. Přiveďte k varu a do hrnce vhoďte očištěné slávky. Musejí být ponořené, klidně ještě přilijte vodu. Vařte 6 minut.

Mezitím uvařte těstoviny na skus. Mušle sceďte, otevřené vyloupejte, zavřené vyhoďte. Na trošce oleje na pánvi orestujte nasekané chilli papričky, přidejte uvařené těstoviny a lístky petržele. Dochuťte solí, pepřem a nakonec vmíchejte vyloupané mušle. Krátce prohřejte a podávejte.


Zapečené pikantní ústřice

4 porce - příprava: 30 minut

  • 250 g másla
  • 80 g parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1/2 lžičky chilli omáčky
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka
  • 12 ústřic

Rozpuštěné máslo smíchejte s nastrouhaným parmazánem, nasekaným česnekem,omáčkami, paprikou, dochuťte pepřem a nasekanou petrželkou. Ústřice otevřete, rozložte na plech a pokryjte směsí. Pečte v troubě na grilu při 220 °C dozlatova, asi 10 minut. Ještě teplé podávejte.


Pizza s krevetami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 50 ml panenského olivového oleje + na potření pizzy
  • 6 stroužků česneku
  • kůra z 1 citronu
  • 1 hrst koriandru
  • 400 g loupaných krevet
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 2 chlazená pizza těsta
  • 100 g parmazánu
  • 1–2 chilli papričky
  • sůl a pepř

Na oleji orestujte nasekaný česnek s citronovou kůrou, přidejte lístky koriandru a nakonec krevety, dochuťte. Zalijte vínem a zredukujte. Odstavte, vyndejte krevety a zbylou šťávou potřete připravené těsto. Posypte částí strouhaného parmazánu, obložte krevetami a ještě zasypte sýrem.Ozdobte nasekanou papričkou a pečte 10 minut při 220 °C. Pizzu můžete potřít olejem.


Smažené sépiové kroužky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 8 větších sépiových těl
  • 200 g krevet
  • mořská sůl
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • olej na smažení

Očištěné sépie nakrájejte na kroužky. Krevety oloupejte. Osolte. Na těsto vyšlehejte vejce s moukou a obalte v něm mořské plody. Do hrnce nalijte olej, přiveďte ho k varu a smažte dozlatova kroužky a krevety. Musejí být ponořené. Průběžně je obracejte. Osušte přebytečný tuk a podávejte například v papírových kornoutech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Praktické tipy:

  • Slávky kupujte vždy čerstvé, ideálně u obchodníka, se kterým máte dobré zkušenosti.
  • Čerstvé slávky voní mořem a slanou vodou, neměli byste cítit nic jiného.
  • Slávky properte ve studené vodě a vyhoďte ty, které jsou otevřené nebo prasklé.
  • Přebrané slávky očistěte kartáčkem a odstraňte fousy.
  • Po uvaření slávky znovu proberte a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Neotvírejte je násilím. Odstraňte i ty, které se vám na první pohled nezdají. Není to plýtvání, chráníte tak své zdraví a žaludek.
  • To, co jsem uvedl na začátku o nakupování slávek, se týká i jiných mořských plodů a ryb. Zvažte pečlivě, kde je kupujete. Přece jen k nám dary moře putují hodně zdaleka.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Prožijete šťastný den, ve kterém i drobné nepříjemnosti dokážete brát s humorem. Bohužel vedle sebe budete mít nervózního partnera nebo partnerku, jež takový přístup nedokážou správně…

Nejčtenější články