Originální recepty s mořskými plody

6. 7. 2015
Česká republika má sice k moři poměrně daleko, přesto se nemusíte bát pozvat do kuchyně chobotnice, slávky či sépie. Podle našich receptů si s nimi hravě poradíte.

Burger s chobotnicí

4 porce - příprava: 70 minut

  • 4 celé chobotnice
  • olivový olej
  • 4 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 balení řapíkatého celeru
  • rozmarýn
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky mořské soli
  • 3 papričky jalapenos
  • hlávkový salát
  • 1 velká cibule
  • rajčata
  • 4 bulky na hamburger

DIP:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g majonézy
  • 200 g omáčky guacamole
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 chilli papričky
  • sůl a pepř

Chobotnice očistěte, odřízněte hlavy. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, nakrájený řapíkatý celer a rozmarýn. Na směs vložte chobotnice, zalijte vínem, vývarem a dochuťte mořskou solí. Chobotnice musejí být ponořené, podle potřeby dolijte vodu. Přiveďte k varu a vařte 40 minut.

Mezitím si připravte dip: smíchejte jogurt, majonézu a guacamole. Dochuťte šťávou z citronu, nasekanými chilli papričkami, solí a pepřem. Na oleji orestujte řapíkatý celer, cibuli a jalapenos nakrájené na plátky. Přidejte uvařené chobotnice a prohřejte. Housky rozkrojte a prohřejte na grilu. Spodní část potřete dipem, přidejte restovanou zeleninu, chobotnici, dip, salát a plátky rajčete. Přiklopte.

NÁŠ TIP: Můžete podávat i s dipem z majonézy, jogurtu, bylinek a šťávy z limetky.


Těstoviny se slávkami

4 porce - příprava: 40 minut

  • 50 ml olivového oleje
  • 4 šalotky
  • hrst plocholisté petržele
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 kg slávek
  • 400 g tagliatelle

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte nasekanou plocholistou petržel a zalijte vínem a vývarem. Přiveďte k varu a do hrnce vhoďte očištěné slávky. Musejí být ponořené, klidně ještě přilijte vodu. Vařte 6 minut.

Mezitím uvařte těstoviny na skus. Mušle sceďte, otevřené vyloupejte, zavřené vyhoďte. Na trošce oleje na pánvi orestujte nasekané chilli papričky, přidejte uvařené těstoviny a lístky petržele. Dochuťte solí, pepřem a nakonec vmíchejte vyloupané mušle. Krátce prohřejte a podávejte.


Zapečené pikantní ústřice

4 porce - příprava: 30 minut

  • 250 g másla
  • 80 g parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1/2 lžičky chilli omáčky
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka
  • 12 ústřic

Rozpuštěné máslo smíchejte s nastrouhaným parmazánem, nasekaným česnekem,omáčkami, paprikou, dochuťte pepřem a nasekanou petrželkou. Ústřice otevřete, rozložte na plech a pokryjte směsí. Pečte v troubě na grilu při 220 °C dozlatova, asi 10 minut. Ještě teplé podávejte.


Pizza s krevetami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 50 ml panenského olivového oleje + na potření pizzy
  • 6 stroužků česneku
  • kůra z 1 citronu
  • 1 hrst koriandru
  • 400 g loupaných krevet
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 2 chlazená pizza těsta
  • 100 g parmazánu
  • 1–2 chilli papričky
  • sůl a pepř

Na oleji orestujte nasekaný česnek s citronovou kůrou, přidejte lístky koriandru a nakonec krevety, dochuťte. Zalijte vínem a zredukujte. Odstavte, vyndejte krevety a zbylou šťávou potřete připravené těsto. Posypte částí strouhaného parmazánu, obložte krevetami a ještě zasypte sýrem.Ozdobte nasekanou papričkou a pečte 10 minut při 220 °C. Pizzu můžete potřít olejem.


Smažené sépiové kroužky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 8 větších sépiových těl
  • 200 g krevet
  • mořská sůl
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • olej na smažení

Očištěné sépie nakrájejte na kroužky. Krevety oloupejte. Osolte. Na těsto vyšlehejte vejce s moukou a obalte v něm mořské plody. Do hrnce nalijte olej, přiveďte ho k varu a smažte dozlatova kroužky a krevety. Musejí být ponořené. Průběžně je obracejte. Osušte přebytečný tuk a podávejte například v papírových kornoutech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Praktické tipy:

  • Slávky kupujte vždy čerstvé, ideálně u obchodníka, se kterým máte dobré zkušenosti.
  • Čerstvé slávky voní mořem a slanou vodou, neměli byste cítit nic jiného.
  • Slávky properte ve studené vodě a vyhoďte ty, které jsou otevřené nebo prasklé.
  • Přebrané slávky očistěte kartáčkem a odstraňte fousy.
  • Po uvaření slávky znovu proberte a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Neotvírejte je násilím. Odstraňte i ty, které se vám na první pohled nezdají. Není to plýtvání, chráníte tak své zdraví a žaludek.
  • To, co jsem uvedl na začátku o nakupování slávek, se týká i jiných mořských plodů a ryb. Zvažte pečlivě, kde je kupujete. Přece jen k nám dary moře putují hodně zdaleka.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Bylo by vhodné naplánovat si důležité pracovní kroky právě na tuto dobu. Snažte se demonstrovat své postoje co nejjasněji, vyplatí se to. Dařit se má vám, jež zastáváte vedoucí pozice,…

Nejčtenější články

Články odjinud