Originální způsob sebevraždy

Originální způsob sebevraždy

Máme s paničkou rády podzim. A to i navzdory mlhám, vlhku, teplotám, kdy nám pára stoupá od pusy a od čeníšku. A také navzdory podzimním pracem, které je nutno provést, aby zahrádka byla na jaře zase pěkná. V rámci letošních úprav bylo rozhodnuto o zakrácení vrby, která rostla jako by se snažila dosáhnout v této disciplíně na světový rekord.

Vrba byla kdysi vysazena jako proutek, který dlel ve váze u příležitosti Velikonoc a pustil kořínky. Jelikož nám vyroste všechno včetně sádrových trpaslíků, vyrostl z něho obří strom, který převyšuje obydlí. Pokud panička příště zase něco zasadí, je pevně rozhodnuta vytvořit z toho bonsai hned v samém začátku i kdyby k tomu měla použít hříšně drahé manikurní nůžtičky a ztupit je k nepoužití.

Páníček vrbu ořezal. Větví byla hromada a vyvstal Nerudovský problém: kam s ním? (s nimi?) No přece do sběrného dvora! Ale jak je tam dostat, když nevlastníme náklaďák, přívěs za auto, ba ani kombíka? Část jich pániček rozstřihal a nacpal do pytlů, avšak když zahrada byla zavalená hromadou pytlů, zatímco hromada větví vypadala, že je stále stejně velká, rozhodla panička, že větve naloží na vozíček, ve kterém kdysi babička vozívala seno a větve odveze. Obří a neuvěřitelnou hromadu naložila, páníček ji přikurtoval pružnými gumami, nazývanými pavouci. V sobotu dopoledne pak panička přemluvila páníčka, že zatímco on poveze pytle autem, ona zařehtá, zapřáhne se do vozíku a zamíří do sběrného dvora. Přemlouval ji, že to odveze autem a dvě větve dokonce z vozíku uzmul a jal se je rvát do vozu. Vzhledem k tomu, že po nasoukání druhé větve bylo v autě plno a nevešel se tam už ani řidič, přistoupil na nápad, že tedy větve budou cestovat vozíkem a že je tam odveze panička.

Vyrazila. Skoro jí za tou hromadou připomínající přepravu nadměrného nákladu nebylo vidět a budila tak pozornost. Lidé na chodnících nevěřícně kroutili hlavami a auta se vyhýbala uctivým obloukem. Náklad rovněž zaujal místní bezdomovce vylézající z kontejnerů, kteří uvažovali o tom, zda by silnější větve nebylo možno použít k zátopu. Někteří lidé zatoužili tuto atrakci i zdokumentovat. Vedle paničky zastavilo auto a objevila se ruka s fotoaparátem. V nadšené fotografce panička záhy identifikovala bývalou spolužačku Adélu, která se výhodně provdala a od té doby jediné co musí dělat je dýchání. Sotva Adéla se škodolibým úsměvem a větou: „Originální způsob sebevraždy!“ zmizela, objevila se paničky bývalý švagrová. Chvíli nevěřícně poulila oči, protože panička funěla jako dřevorubecký kůň a pak pokývala hlavou, přičemž pravila: „Měla jsi tohle holka, zapotřebí? Kdyby ses bývala s mým bráchou nerozvedla, nemusela jsi takhle dopadnout.“

O kus dál panička míjela činžovní dům, z jehož okna se vykláněl vousatý stařík. Když ji uviděl, zastřihal chlupatýma ušima, zahrozil hubeným prstem a začal vykřikovat cosi o hanobení stromů a trestu ochránců přírody, jemuž panička zcela jistě neunikne.

Náhle ze zatáčky vyrazilo policejní auto. Přibrzdilo, ale příslušníci paničku nezatkli, nýbrž si ji nevěřícným pohledem prohlíželi, protože připomínala ojedinělý přírodní úkaz víc, než překážku a vážné nebezpečí na vozovce.

Konečně byla u cíle. Ovšem ouha! Celý náklad byl dokonale omotán výše zmíněnými pavouky, což představovalo vážný problém, neboť cokoliv náš páníček uzavře, utáhne či omotá, už tak zůstane napořád. Skoro to vypadalo, že tam panička kromě větví zanechá i vozíček, nebo že bude vyhlášena soutěžní disciplína v rozmotávání pavouků s tím, že kdo vyhraje, získá jako cenu možnost beztrestného předběhnutí fronty čekajících na možnost odložení bordelu ze zahrádek. Dokonce i obsluhující pán se hodlal do soutěže zapojit přes upozornění, že může být zmrzačen, neboť uvolněný pavouk ho připraví o oko rychleji, než nadržený recidivista o poctivost pannu. Pán pravil, že to mu nevadí. Zřejmě byl jeho prapředkem Jan Žižka, v jehož podobě se shlédl. Nakonec se to podařilo samotné paničce a bude na to pyšná dalších dvacet let.

A tak se vrátila domů, sice se zpocenýma zubama, ale s dobrou náladou. Užila prý kopec legrace a získala dávku endorfinů, aniž by navštívila posilovnu.

Krásný podzim!

Vaše Eni

Doporučujeme

Články odjinud