Orthorexie: Patologická posedlost zdravým stravováním. Jak může být nebezpečná?

Orthorexie: Patologická posedlost zdravým stravováním. Jak může být nebezpečná?

Zdánlivě bohulibě se tvářící orthorexie patří podobně jako bulimie či mentální anorexie mezi poruchy příjmu potravy. Zdravé potraviny jsou orthorexikům bohem, jejich výběr a konzumace náboženstvím.

„Orthorexie je patologická závislost na zdravém stravování a biologicky čisté stravě. Na rozdíl od anorexie je porucha vyjádřena kvalitativním způsobem. Postižení jedinci konzumují vý-hradně biopotraviny, odmítají konvenční potraviny obsahující aditiva a kontaminující látky a potraviny z geneticky upravovaných surovin,“ uvedly v odborném časopisu Výživa a potraviny Společnosti pro výživu, Lucie Martykánová a Zlata Piskáčková, z Ústavu preventivního lékařství LF MU v Brně.

Vedle známější bulimie a mentální anorexie se orthorexie řadí do stále se rozrůstající rodiny poruch příjmu potravy. Na rozdíl od svých známějších „sester“ však neohrožuje orthorexie svou oběť na životě. Nicméně i ona život svých nositelů ničí, řídí, určuje jeho směr, požírá volný čas a v konečném důsledku citelně nabourává i mezilidské vztahy.

Ohrožení jsou striktní vegani i štíhlosti chtivé modelky

Odborníci považují za orthorexií potencionálně ohrožené rizikové skupiny ortodoxní zastánce některých alternativních výživových směrů; zejména striktní vegetariány, vegany, fruitariány, vitariány, makrobiotiky apod. Ohroženy jsou samozřejmě i osoby, zejména ženského pohlaví, zastávající umělecké profese typu modelka, herečka či tanečnice. Nicméně rizikových faktorů, ovlivňujících vývoj poruchy, bývá vždy více a velmi variabilně se kombinují.

„Vedle primární motivace být zdravý, mohou k rozvoji orthorexie vést i jiné příčiny, které lze označit za patologické, jako je například nutkavá touha mít vše pod přísnou kontrolou, též únik před strachem, touha po štíhlosti, zvýšení vlastního sebevědomí a sebeúcty, hledání určité spirituality či duchovna prostřednictvím výživy a využívání jídla k utváření vlastní identity,“ uvedly odbornice Martykánová a Piskáčková.

Nicméně se zdá, že v některých případech může vést k extrémní posedlosti zdravým stravováním i mateřství; přesněji perfekcionistická, mnohdy až fanatická touha stravovat sebe a následně i své potomky těmi nejzdravějšími potravinami.

Je orthorexie nebezpečná?

Asi vás napadá, čím je vlastně orthorexie nebezpečná, a zda ji lze vůbec nějak odlišit od přirozené touhy být zdravý a žít a stravovat se zdravě. Dle odborníků ji odlišit lze; orthorexie je omezující, negativně zasahuje do běžného života i psychiky své oběti – mnohem častěji ženy, než muže.

„Lze říci, že orthorexii podlehli ti, kteří zdravému stravování věnují většinu svého času, cítí se vinni a trpí výčitkami, poruší-li své stravovací zásady a v neposlední řadě, pokud je jim zdravá strava nástrojem k překonávání vlastních osobních problémů.“ podotýkají v zajímavém textu Martykánová a Piskáčková.

Dalším nebezpečným úskalím patologické posedlosti zdravým stravováním je mnohem snadnější cesta k mentální anorexii a bulimií a její prolínání s těmito známějšími a život potencionálně ohrožujícími a devastujícími poruchami přijmu potravy.

V současné době je orthorexie bohužel stále na vzestupu. Tato bohulibě se tvářící obsese stojí však stále ve stínu svých známějších „kolegyň“, přesto i ona dokáže život velmi znepříjemnit a výrazně zhoršit jeho kvalitu.

Doporučujeme

Články odjinud