Ortodoxní Židé podpořili Gibsonův film o Ježíšovi

Ortodoxní Židé podpořili Gibsonův film o Ježíšovi

O kontroverzním náboženském filmu Mela Gibsona o smrti Ježíše Krista The Passion prohlásil známý americký filmový kritik Michael Medved, který je ortodoxním Židem, že je to "nejlepší adaptace Bible v dějinách Hollywoodu". V televizním vystoupení film, natočený za 25,6 milionu dolarů, které kompletně sehnal oddaný římský katolík Gibson, pochválil. Jeho názor podpořil i spisovatel David Horowitz, který je také věřícím Židem, informoval The Daily Telegraph.

Tato hodnocení jsou v naprostém rozporu s kritikou, kterou film už rok před jeho uvedením zahrnuly různé náboženské skupiny na základě ukázek, ale také novináři a kritici, kteří jej po shlédnutí na uzavřených promítáních označily za antisemitský, neboť prý se v něm Židé prezentují jako krvežízniví "vrazi Krista". Vybraná skupina filmových a literárních kritiků dostala možnost film shlédnout pod podmínkou, že nebudou psát a mluvit o obsahu filmu bez povolení až do jeho uvedení o Velikonocích 2004.

"Antisemitismus se neslučuje nejen s mým osobním přesvědčením, ale ani se základní myšlenkou mého filmu. Passion má inspirovat, ne urážet," oponuje Gibson, který se tímto filmem poprvé vrátil k režii poté, co dostal v roce 1995 Oscara za režii filmu Statečné srdce.

Film Passion pojednává o posledních dvanácti hodinách Ježíše Krista na zemi. Ježíše hraje James Caviezel, Marii Monica Bellucci, Piláta Ivano Marescotii, Satana Rosalinda Celentano.

Gibson řekl, že ho v Ježíšově životě nejvíce přitahují poslední hodiny před jeho ukřižováním, které se staly "dramatem pro člověka, vládnoucího božským duchem i pozemskými slabostmi".

Film byl natočen v latině a aramejštině, zatím není jasné, zda bude opatřen titulky. Jeho síla je podle Gibsona ve vizuální stránce. Podle britského listu The Guardian Gibson prohlásil, že tentokrát byl jako režisér "jen nástrojem Ducha svatého". (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud