Oslaďte si stévií!

Oslaďte si stévií!

Je známo, že cukr se přidává se prakticky do všech pokrmů – chlebem počínaje, přes polotovary, kečupy, hořčice, a konzervami konče. Jenže: doporučená denní dávka cukru je sto gramů – pětadvacet kostek cukru. A jedna kostka jsou přibližně čtyři kilokalorie.

A teď si to vezměte: bábovka obsahuje dvaadvacet kostek cukru, salátové dresinky čtyři kostky, a bílý jogurt šest kostek. A co teprve nápoje! V jedenapůllitrové ochucené minerálce je jedenadvacet kostek, v multivitaminovém džusu o sedm víc, o cole nemluvě.

Není divu, že jsme se na cukru stali závislí, jak o tom trefně píše William Dufty v knize Cukrové trápení. Připomíná, že cukr ve větším množství škodí – nejenže přispívá k překyselení organizmu, a tím oslabuje jeho obranyschopnost, ale závislost na něm může vést až k takzvané cukrové depresi.

S jeho spotřebou bychom to tedy neměli přehánět, ať si vybereme řepný nebo třtinový. On totiž rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem spočívá víceméně v barvě. Hnědý cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení, proto má jinou chuť i vůni - jinak je to z 99,9 % stejná sacharóza.

Umělá sladidla

Od roku 1843, kdy první kostka cukru na světě opustila rafinérii v Dačicích a vytlačila tradiční cukrovou homoli, se jí do cesty začala stavět náhradní sladidla. O šestatřicet let později spařil světlo světa sacharin, a v roce 1965 aspartam – syntetická sladidla mají za úkol nahradit sacharózu, ale přitom zachovat sladkou chuť.

Takový aspartam je 180krát sladší než cukr, ale přestože je „dia“, paradoxně přidává kila navíc - tělo se totiž nechce nechat ošidit o sacharózu, a hledá ji jinde. Navíc při dlouhodobé konzumaci může aspartam ohrožovat lidské zdraví nebo nemusí vyhovovat některých zdravotně rizikovým skupinám obyvatelstva.

Přírodní sladidla

Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale také enzymů, aminokyselin a nenasycených mastných kyselin. Asi nejzdravější z těchto přírodních náhražek rafinovaného cukru jsou melasa, obilný slad, javorový sirup, glukóza neboli hroznový cukr, a také ovocný cukr fruktóza (asi o 20 až 50 % sladší než sacharóza).

Tato sladidla však mají specifickou chuť. Med není nic jiného než tekutý ovocný cukr, který navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných enzymů a vitaminů.

Sladidlo třetího tisíciletí

Vítaným rozšířením spektra sladidel je steviosid obsažený v listech Stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Tato rostlina je tři sta krát sladivější než klasický cukr, a přitom nemá prakticky žádné kalorie.

Nekalorické sladidlo ze stévie (například Stevia !N, DeSen, Mikula Stevia, Stevia IN) má kromě vysoké sladivosti také léčivé účinky. Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje dobré trávení, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu. Obsahuje rostlinné proteiny, oleje a vlákninu, dále celou řadu vitamínů: C, riboflavin, thiamin, niacin, minerální a stopové prvky.

Doporučujeme

Články odjinud