Osmdesát procent párů si před usnutím nedá pusu

Osmdesát procent párů si před usnutím nedá pusu

Bez pusy na dobrou noc ještě před několika desítkami let nikdo neusnul. Rozdávaly je matky dětem a dávali si je i partneři mezi sebou. Polibek na dobrou noc je ale v moderní společnosti minulostí. Podle nového britského průzkumu rty spojí před usnutím s přáním dobré noci jen dva páry z deseti.

Lidé se dnes v posteli k sobě vůbec málo tulí, 54 procent z vyzpovídaných Britů se k sobě otočí zády a usne. A celá čtvrtina podle průzkumu publikovaného v listu Daily Telegraph nesnese po celou noc, abz se jí partner či partnerka jakkoli dotýkali.

Devět z deseti párů si před usnutím neřekne miluju tě, osm z deseti párů si nedá ani letmou pusu a jen jediné procento párů spí tak, že muž leží na zádech a žena ležící na boku má tvář položenou na jeho rameni či hrudi.

Psycholožka Corrine Sweetová k tomu dodává, že pozice při spánku a v posteli vypovídá hodně o vztahu. Pokud dvojice leží v tzv. fetální pozici - kdy oba leží zády k sobě, mají hlavu skrčenou mezi rameny a kolena vytažená k tělu - vypovídá to o důvěře a nevinnosti. Druhou nejoblíbenější polohou vypovídající o kvalitním vztahu je usínání tak, že jeden partner leží zády k druhému, který jej zezadu objímá. Většinou tak muž drží na svém břiše schoulenou ženu.

“Je to nevyhnutelné, jakmile první vlna zamilovanosti poleví, převládne potřeba dobře se vyspat a dvojice leží k sobě zády, protože je to tak příjemnější pro oba,” uvedla Sweetová pro Daily Telegraph.

Deset procent párů také volí zcela oddělené ložnice, aby se při spaní nijak nevyrušovaly. Přitom muži stále častěji vyjadřují nespokojenost s tím, že mají nedostatek doteků. Dvě třetiny si stěžují na dotekovou chladnost partnerky a jedna třetina je naštvaná, když se s ní manželka či partnerka nepomazlí před spaním vůbec.

Doporučujeme

Články odjinud