6
Fotogalerie

Ostrov Rhodos: Ideální místo pro romantiky

Chcete v rámci jedné dovolené navštívit pozůstatky zašlé slávy antické kultury, projít se středověkým městem či navštívit zákoutí, která jsou jako vystřižená z pohádek Tisíce a jedné noci? To vše, podtržené hřejivým sluncem a šuměním moře, vám nabídne ostrov Rhodos.

Ne nadarmo byl ostrov ve starověku zasvěcen řeckému bohu Slunce – Héliovi. Hlavní ostrov souostroví Dodekanésy (Dvanáctiostroví) návštěvníkovi nabídne nejen příjemné středomořské podnebí, ale především nejvyšší počet slunečních dnů v roce ze všech řeckých ostrovů.

Proto bývá ideálním cílem pro ty, kteří svojí dovolenou plánují mimo hlavní sezónu, jelikož i v první polovině října se zde nadmíru ohřejete a vykoupete ve vyhřátém moři. Příznivější ceny a menší nával turistů mimo hlavní sezónu jsou jen bonusem navíc.

Rhodos na Rhodu

Téměř polovina z cca 100 000 obyvatel ostrova je soustředěna v hlavním městě Rhodos, které se rozkládá na severním cípu ostrova. Pokud plánujete ostrov navštívit, ubytujte se určitě v blízkosti tohoto města, jelikož to nejkrásnější a nejzajímavější naleznete právě zde.

Architektura města je prosycena tajemným nádechem jeho historie. Zbytky starověkých svatyní spolu s udržovanými křižáckými domy, roztroušenými po obvodu mohutných hradeb, udávají kouzelný tón celému městu. Nad tím vším se tyčí mohutný hrad – Palác velmistrů, který tvoří neodmyslitelnou dominantu celého města. Nádech orientu městu přidává několik mešit s minarety, arabský trh či turecký hřbitov významných obyvatel, kteří se zde usadili v roce 1522 po jeho dobytí panovníkem Osmanské říše Sulejmanem Nádherným.

Pro milovníky romantiky a procházek při pobřeží je ideálním místem přístav Mandráki, ze kterého lze vyrazit na výlet lodí do nedalekého Turecka, které je vzdáleno pouhých cca 15km. Úzký vjezd do přístavu je ohraničen dvěma sloupy, na kterých jsou umístěna erbovní zvířata ostrova, jelen a laň. Úpatí každého sloupu je obehnáno kamennými lavičkami, na kterých si často ve večerních hodinách dávají dostaveníčko zamilované páry. Z přístavu je nádherný výhled nejen na moře, ale i na nedaleké molo, které zdobí tři starobylé větrné mlýny.

Vzhůru na jih Hlavní město Rhodos však není tím jediným, co na ostrově stojí za pozornost. Vydáte-li se směrem na jih, tak zcela jistě nesmíte minout raritu ostrova – Údolí motýlů. Tisíce motýlů druhu Callimorpha quadripunctaria každý rok v červnu přilétá do tohoto zalesněného údolí a zůstávají zde až do srpna. Ale i bez hnědavých motýlů se zářivě rudými konci křidélek je procházka cca 1km dlouhým a zeleným údolím potoka výjimečným zážitkem.

Dále na jih u pobřeží naleznete městečko Faliraki, jehož noční život a počet barů či diskoték přitahuje pozornost především mladých lidí. Městečko téměř nikdy nespí, takže pokud si plánujete udělat poklidnou dovolenou a objevovat liduprázdné pláže či zákoutí, tomuto místu se zdaleka vyhněte.

Na ostrově je mnoho zajímavých míst a každý si zcela určitě najde to své, co ho baví. Možností kulturního i sportovního vyžití je zde bezpočet a na své si přijdou i milovníci pěkných pláží, slunění a popíjení drinků v plážových barech. Pokud si chcete užít relax se vším všudy a zároveň se pokochat kouzlem starověké architektury, bude pro vás Rhodos tím pravým místem na dovolenou.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

ČTĚTE TAKÉ:
Iveta Bartošová: Bulvár lže. Nejsem na dně a nepiju!

Doporučujeme

Články odjinud