14
Fotogalerie

Ostrov Santorini: Modrobílá perla Egejského moře

Řecký ostrov Santorini patří společně s athénskou Akropolí k nejfotografovanějším ikonám celého Řecka a neobejde se bez něj snad žádný katalog cestovních kanceláří.

Název ostrova Santorini pochází z italštiny a znamená zkráceně Svatá Irena (Santa Irene), která byla ve středověku patronkou ostrova. Tento název je však používán spíše turisty a cestovními kancelářemi. Mezi Řeky je pevně vžitý původní název ostrova Théra a tak ho i nazývají.

Ostrov, který je ve skutečnosti zbytkem vybuchlé sopky, má za sebou pohnutou historii. Původně kulatý ostrov byl před necelými 4.000 lety doslova rozmetán jednou z nejsilnějších sopečných erupcí v dějinách lidstva. Velká část pevniny proto zmizela z povrchu zemského a z ostrova tak zbyl jen jeho obvod, který však není zdaleka úplný.

Přestože to ještě dnes uprostřed mořem zalitého kráteru zlověstně bublá, ostrov se z prakticky mrtvého místa změnil k nepoznání. Dnes sem létají návštěvníci z celého světa, aby obdivovali pitoreskní krásu malých bělostných domečků postavených terasovitě nad sebou na svazích sopečného kráteru. Zářící bílá barva domků ostře kontrastuje s blankytným nebem a tmavou modří okolního hlubokého moře, což vytváří až kýčovitě malebnou scenerii celého ostrova.

Asi největší koncentraci turistů na metr čtvereční můžete zažít při západu slunce ve městečku Oya. Toto malé rybářské městečko rozprostřené po severním hřbetu sopečného kráteru má pověst místa, ze kterého se naskýtá nejkrásnější pohled na západ slunce na celém světě. Toto tvrzení je třeba brát s velkou nadsázkou, avšak na turisty z celého světa působí vskutku jako magnet. Cvakání fotoaparátů před rudým, do moře zapadajícím slunečním kotoučem, je zde slyšet doslova na každém kroku.

Ostrov Santorini je populární také jako místo uzavírání sňatků. Každoročně jsou zde oddány desítky až stovky párů, které zde posléze tráví i své líbánky. Služby pro svatebčany zde fungují opravdu dobře. Ovšem zapomeňte na bleskový obřad po vzoru amerického Las Vegas – zde máte povinnou vyčkávací lhůtu 7 dnů. Tato doba má sloužit jako „lhůta na rozmyšlenou“, v průběhu které se má zamilovaná dvojice ujistit, že to spolu myslí opravdu vážně.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud