K letnímu počasí saláty jednoznačně patří. Nechte se inspirovat kombinacemi typickými pro Itálii.
Jahodový salát
Šťavnaté jahody, meloun a zelený salát doplňte mozzarellou. Kombinace je to nečekaně skvělá. Chuť podtrhne balzamiko – zkuste třeba fíkové nebo hruškové.
- zelený salát - nejlepší je lollo biondo
- jahody - vybírejte jen hezké kousky
- mozzarella - zvolte tu z buvolího mléka, její chuť je výrazně jiná
- balzamiko - nešetřete na něm, na chuti se to podepíše
- meloun - svěží kousky melounu vás nadchnou
Krevetový salát
Syrovým krevetám odtrhněte hlavičku i s páteří a vyloupněte je z krunýře. Pak je krátce orestujte na olivovém oleji. Jejich výrazná chuť udělá z obyčejného salátu gurmánský zážitek.
- krevety - kupte nejlépe čerstvé
- rukola - čerstvá rukola je základ
- citron - šťáva dodá svěžest a ke krevetám se hodí
- olivový olej - panenský olej do salátů prostě patří
- zelený pepř - zvýrazní chuť pokrmu
Fíkový salát
Genialitu jednoduchých salátů potvrzuje tahle klasika. Čerstvé fíky jsou běžně k sehnání (chuťově jsou o dost jiné než sušené). A s gorgonzolou jsou prostě nerozlučná dvojka!
- čerstvé fíky - podávejte je omyté, nakrájené na čtvrtky
- rukola - nebo polníček tvoří zelený základ
- gorgonzola - berte jen originál, byla by škoda nahradit ji nivou
- hroznové víno - do salátu se hodí spíše to bez pecek
- olivový olej - zvolte raději ten s jemnější chutí
ČERSTVÉ FÍKY
Před konzumací je stačí omýt. Čerstvé jsou bohaté na vitaminy A, B a C. Obsahují vlákninu ve větším množství a po zapití působí jako přírodní projímadlo. Z výživového hlediska jsou vhodnější než sušené.
Panzanella
Italové ji milují. Je to totiž skvělý způsob, jak efektně využít starší chleba. Zjednodušeně lze říct, že kde jsou chlebové krutony, vinný ocet a zelenina, tam je panzanella. S bylinkami nešetřete!
- červená cibule - stačí jí půl lžíce na porci
- grilovaná zelenina - dle sezony: cukety, lilky, papriky...
- červený vinný ocet - můžete z něj připravit vinaigrette
- krutony - nasucho pečené kostky staršího chleba
- dijonská hořčice - její pikantní chuť dodá salátu šmrnc
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.