Osvěžující saláty plné chuti | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Osvěžující saláty plné chuti

K letnímu počasí saláty jednoznačně patří. Nechte se inspirovat kombinacemi typickými pro Itálii.

Jahodový salát

Šťavnaté jahody, meloun a zelený salát doplňte mozzarellou. Kombinace je to nečekaně skvělá. Chuť podtrhne balzamiko – zkuste třeba fíkové nebo hruškové.

  • zelený salát - nejlepší je lollo biondo
  • jahody - vybírejte jen hezké kousky
  • mozzarella - zvolte tu z buvolího mléka, její chuť je výrazně jiná
  • balzamiko - nešetřete na něm, na chuti se to podepíše
  • meloun - svěží kousky melounu vás nadchnou

Klepněte pro větší obrázek

Krevetový salát

Syrovým krevetám odtrhněte hlavičku i s páteří a vyloupněte je z krunýře. Pak je krátce orestujte na olivovém oleji. Jejich výrazná chuť udělá z obyčejného salátu gurmánský zážitek.

  • krevety - kupte nejlépe čerstvé
  • rukola - čerstvá rukola je základ
  • citron - šťáva dodá svěžest a ke krevetám se hodí
  • olivový olej - panenský olej do salátů prostě patří
  • zelený pepř - zvýrazní chuť pokrmu

Klepněte pro větší obrázek

Fíkový salát

Genialitu jednoduchých salátů potvrzuje tahle klasika. Čerstvé fíky jsou běžně k sehnání (chuťově jsou o dost jiné než sušené). A s gorgonzolou jsou prostě nerozlučná dvojka!

  • čerstvé fíky - podávejte je omyté, nakrájené na čtvrtky
  • rukola - nebo polníček tvoří zelený základ
  • gorgonzola - berte jen originál, byla by škoda nahradit ji nivou
  • hroznové víno - do salátu se hodí spíše to bez pecek
  • olivový olej - zvolte raději ten s jemnější chutí

ČERSTVÉ FÍKY

Před konzumací je stačí omýt. Čerstvé jsou bohaté na vitaminy A, B a C. Obsahují vlákninu ve větším množství a po zapití působí jako přírodní projímadlo. Z výživového hlediska jsou vhodnější než sušené.


Klepněte pro větší obrázek

Panzanella

Italové ji milují. Je to totiž skvělý způsob, jak efektně využít starší chleba. Zjednodušeně lze říct, že kde jsou chlebové krutony, vinný ocet a zelenina, tam je panzanella. S bylinkami nešetřete!

  • červená cibule - stačí jí půl lžíce na porci
  • grilovaná zelenina - dle sezony: cukety, lilky, papriky...
  • červený vinný ocet - můžete z něj připravit vinaigrette
  • krutony - nasucho pečené kostky staršího chleba
  • dijonská hořčice - její pikantní chuť dodá salátu šmrnc

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud