Otcové po rozvodu zbohatnou, matky zchudnou

Otcové po rozvodu zbohatnou, matky zchudnou

Příjmy mužů a žen se po rozvodu většinou změní. Ovšem rozdíly nejsou mezi pohlavími tak patrné, když se rozvádějí bezdětné páry, jako když se rozvádějí rodiče.

Pak většinou otcové na rozvodu vydělají a matky si pohorší. Děti jsou totiž nejčastěji svěřeny do jejich péče a mužům jsou vyměřeny „pouze“ alimenty.

„Rozdíly mezi oběma pohlavími jsou drsné. Ale není to moc věc pohlaví, spíš je to věc rodičovská. Klíčový rozdíl není mezi muži a ženami obecně, ale mezi otci a matkami,“ tvrdí profesor Stephen Jenkins z University of Essex, který analyzoval data z pěti celoevropských studií z let 1991 až 2004.

„Procentuální změna příjmu ženy je menší, když pracovaly před rozvodem a pracují i po něm. Vliv změny finanční pozice ženy je také menší, když začnou po rozvodu pracovat. A pozitivní vliv na finanční situaci ženy má také to, když se znova vdá. Ačkoli je to vliv malý,“ vysvětluje Jenkins.

Pánové, ačkoli si mnohdy stěžují na výši alimentů, vycházejí z rozvodu finančně mnohem lépe. Pouze muži, kteří mají děti s bývalou partnerkou a pořídí si více než jedno dítě s novou partnerkou, jsou na tom finančně hůře.

„Jedinou možností, jak srovnat jejich šance na této hrací ploše je, že učiníme muže a ženy skutečně rovnoprávnější s ohledem na role v rodině a na pracovní trh,“ tvrdí profesor Jenkins.

ČTĚTE TAKÉ:
Radim Uzel: Dárek ze sexshopu? Proč ne?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud