Otestovali jsme: Starostlivá Kia Niro vás za hubičku doveze na konec světa | Foto: Kia

Foto: Kia

Otestovali jsme: Starostlivá Kia Niro vás za hubičku doveze na konec světa

Možná ne až na konec světa, ale pravdou je, že opravdu daleko. Při testování auta Kia Niro nás nejvíc zaujala zdánlivě nekonečná nádrž, která nás dovezla až do vzdáleného Slovinska. Nízká spotřeba však nebylo to jediné, co nás u tohoto sympatického vozidla příjemně potěšilo.

Až k moři

Pro testování Kia Niro jsme si vybrali road trip po krásném podzimním Slovinsku. Na jednu nádrž jsme zvládli dojet nejen do hlavního města Lublaně, které je od Prahy vzdálené 700 km, ale následně i na výlet do přímořského Piranu a zpět do metropole, což činilo téměř 250 km navrch. Naše peněženky nízká spotřeba samozřejmě potěšila a určitě je znatelná i při přejíždění po městě, kde hybrid Kia Niro více využívá elektrického pohonu, jak už to u pomalejší jízdy bývá. Tankování nás tedy nemuselo děsit, dalo o sobě vědět v podobě sympatické kombinované spotřeby okolo 5 l/100 km. Auto rozhodně není žádný louda, i když opravdu rychlý a akční rozjezd nečekejte, spíš je to takové pomalejší. Nicméně pokud budete potřebovat zrychlit a prošlápnete pedál až úplně na podlahu, auto vystřelí skoro jako raketa.

Jak cestovat bezpečně s dítětem v autě? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Ideální parkování pro ženy

Parkování s Kia Niro vás bude bavit. Nejen díky rozměrům vozu, ale především díky posilovači volantu v kombinaci s dobrým rejdem a vychytanými parkovacími kamerami. Ty máte dokonce k dispozici rovnou dvě. Jednu klasickou se záběrem situace za vozidlem, druhou z ptačí perspektivy, díky které zaparkujete vyloženě na milimetry. Noční můra většiny žen je tak vyřešená, Kia Niro vás při parkování prostě nenechá nabourat a na jakoukoliv překážku vás včas upozorní pípáním.

Pokračování 3 / 4

Starostlivá maminka

Ovládacím prvkům Kia Niro přijdete velmi rychle na kloub. Stačí pár kilometrů po okreskách pro jejich prozkoumání a na dálnici poznáte přímo v akci, jak starostlivá a pečující dokáže Kia Niro být, téměř jako by na vás při jízdě dohlížela maminka. Kia nabízí adaptivní tempomat, hlídá vám jízdní pruhy a na sebemenší vybočení vás upozorní zavibrováním volantu, stejně jako pocítíte, když se jí nebude líbit vzdálenost od vedle nebo před vámi jedoucích vozů. Máte tak okamžitě pocit, že jste tam vlastně navíc a nemáte autu do jízdy co mluvit. Jakmile ale jen na chvilku sundáte obě ruce z volantu, Kia vás okamžitě upozorní, že o vaší nedbalosti dobře ví.

Samotný infotainment vozu také stojí za zmínku. Displej je příjemně veliký a v dobré pozici jak pro řidiče, tak pro spolujezdce a také dotykové ovládání reaguje velmi pěkně. A pokud by vám snad vestavěné uživatelské prostředí nevyhovovalo, pomoci kabelu můžete připojit váš chytrý telefon a užívat si tak funkce Apple CarPlay či Android Auto.

Pokračování 4 / 4

Praktická „holka od vedle“

Svým vzhledem vás Kia Niro rozhodně neurazí, ale zároveň ani neohromí. Jde prostě o klasické rodinné auto, které nemá tendence svým vzhledem vybočovat z řady. Důraz klade především na praktičnost schovanou do sympatických tvarů. S ohledem na zmíněnou praktičnost pak rozhodně oceníte prostorný kufr, kam svá zavazadla poskládá celá rodina, ale i dostatek prostoru uvnitř vozu, kde se budete cítit pohodlně. Samozřejmostí je nejen vytápění sedaček, ale i volantu, které zejména s přicházející zimou v ranních mrazech určitě oceníte.

Doporučujeme

Články odjinud