Otestujte se, zda nepřicházíte do menopauzy. Tyhle signály vám napoví!

Otestujte se, zda nepřicházíte do menopauzy. Tyhle signály vám napoví!

Menopauza nepřijde ze dne na den a symptomy se mohou u každé ženy lišit. Některé nepociťují téměř žádné obtíže, jiné prožívají doslova peklo. Spousta žen se proto může ptát: Jak zjistím, že přichází menopauza?

Věk není pevný

Technicky vzato je za menopauzu považované období, kdy jste po dobu dvanácti měsíců nemenstruovala. Obvykle nastává tato doba mezi 48. a 51. rokem života, ale může přijít kdykoliv. Před menopauzou však přichází takzvaná premenopauza, což je doba, kdy pořád ještě menstruujete, ale začínají se objevovat akutní příznaky takzvaného klimakterického syndromu. 

S příznaky menopauzy to není jednoduché. Některé ženy zažívají všechny příznaky, jiné jen některé, další téměř žádné. A zatímco některé ženy mohou příznaky trápit jen několik měsíců, jiné mohou trpět roky. Nebo vás některé z těchto příznaků potrápí jen krátce, jiných se dlouho nebudete moci zbavit. Zkuste se otestovat – následující příznaky jsou ty nejčastější, které menopauzu provázejí. Nemusíte mít samozřejmě všechny, ale pokud vás trápí alespoň dva z nich a dříve jste o nich ani neslyšela, pravděpodobně míříte do menopauzy.

Pokračování 2 / 10

Nepravidelná menstruace

Jedním z prvních příznaků, které vás mohou upozornit na to, že se blížíte k přechodu, je nepravidelný menstruační cyklus. Můžete mít menstruaci o několik dnů dříve, než jste mívala, nebo později, třeba i po dvou měsících. Můžete mít také silnější menstruaci nebo naopak slabší a kratší.

Pokračování 3 / 10

Návaly a pocení

Přestože někteří odborníci tvrdí, že časté návaly a pocení nejsou úplně normální a svědčí spíše o tom, že máte nějaký jiný zdravotní problém, spousta žen bude naopak tvrdit, že právě návaly jsou prvním příznakem, který je postihl. Návaly většinou přicházejí nečekaně bez zjevného důvodu, vaše pokožka může zčervenat a srdce bít rychleji. Pak vám zase může být naráz chladno. K pocení dochází nejčastěji v noci během spánku a může být tak intenzivní, že vás probudí. Návaly mohou trvat minutu nebo pět minut a mohou být různé intenzity. Některé ženy je mají pouze občas, jiné pravidelně.

Pokračování 4 / 10

Potíže se spánkem

Řada žen, které přicházejí do menopauzy, má problémy se spánkem. Buď špatně usínají, nebo se v noci několikrát budí, nebo obojí. Pokud jste nikdy předtím potíže se spánkem neměla, pak tyhle symptomy mohou signalizovat, že se blížíte do menopauzy. Snažte se chodit do postele ve stejnou dobu a ve stejný čas také vstávejte, mějte chladněji v ložnici a vyhýbejte se jídlům a nápojům, které narušují zdravý spánek, jako je kofein, alkohol či čokoláda.

Pokračování 5 / 10

Změny nálad či deprese

Existuje samozřejmě spousta jiných věcí, které mohou ovlivnit vaši náladu, ovšem pokud se zvýšená náladovost objevila právě kolem padesátky, je pravděpodobné, že jde o menopauzu. Změny nálad způsobuje hormonální nerovnováha mezi estrogeny a progesteronem. Spousta žen bývá v tomto období podrážděná a nesoustředěná, některé mají dokonce pocity úzkosti či deprese. Není to nepřirozené, nicméně pokud vás to hendikepuje víc, než je zdrávo, vyhledejte lékaře, který s vámi probere možnosti řešení.

Pokračování 6 / 10

Vaginální suchost či bolest při pohlavním styku

Snížená produkce estrogenu a progesteronu může ovlivnit tenkou vrstvu vaginální stěny, což způsobuje suchost. Můžete tedy zažívat nepříjemné pocity suchosti při milování, kromě toho se může objevit svědění kolem vulvy, pálení či řezání. Taky se vám může zdát, že potřebujete častěji močit. Chcete-li bojovat s těmito příznaky, zkuste používat lubrikanty na vodní bázi nebo vaginální zvlhčovače. Pokud to nepomáhá, vyhledejte lékaře a poraďte se o možnosti léčby.

Pokračování 7 / 10

Časté močení či inkontinence

Je běžné, že ženy v menopauze ztrácejí kontrolu nad svým močovým měchýřem. Můžete jednak cítit neustálou potřebu močit i bez plného močového měchýře nebo zažívat bolestivé močení. Je to proto, že v menopauze ztrácejí tkáně v pochvě a močové trubici pružnost. Okolní pánevní svaly mohou taky oslabovat, tudíž je vhodné je posilovat, například takzvanými Kegelovými cviky. Potíže s únikem moči můžete sama ovlivnit tím, že nebudete holdovat alkoholu a budete pravidelně pít.

Pokračování 8 / 10

Infekce močového ústrojí

Během menopauzy se u některých žen mohou častěji vyskytovat infekce močového ústrojí. Může za to snížená hladina estrogenu a změny v močovém ústrojí vás činí náchylnějšími k infekcím. Máte-li přetrvávající nutkání k močení, častěji močíte nebo pociťujete při močení pálení a řezání, navštivte rozhodně svého gynekologa.

Pokračování 9 / 10

Snížené libido

Některé ženy tvrdí, že se v menopauze méně zajímají o sex, ale je to velmi individuální. Jiné ženy s libidem problém nemají a naopak říkají, že si sex užívají více a cítí se svobodněji. Ovšem snížené libido bývá jedním z příznaků menopauzy a bývá to způsobeno sníženou produkcí estrogenu. Tyto změny můžou zahrnovat pomalejší nebo dokonce chybějící orgasmus či vaginální suchost.

Pokračování 10 / 10

Fyzické změny

V menopauze si můžete taky všimnout jiných fyzických změn. Vaše vlasy jsou sušší a křehčí, lámou se. Změny můžete zaznamenat i na pokožce, která je méně pružná. Některé ženy začnou přibírat na váze, přestože nezměnily jídelníček. Vaše tělo se může měnit, takže máte kolem pasu více tuku a méně svalů obecně. Můžou vás taky bolet klouby či záda. Důležité je zůstat aktivní – hýbat se, upravit si jídelníček a zůstat ve formě.

Doporučujeme

Články odjinud