Otrava houbami: poznáte příznaky a umíte dát první pomoc?

Otrava houbami: poznáte příznaky a umíte dát první pomoc?

Kvůli smaženici nebo nakládaným houbám neleníme a vyrážíme pročesávat hvozdy naší země. Avšak nezkušeným jedincům se toto hobby může stát osudným. Pamatujte, že při otravě houbami pomáhá jedině včasné jednání.

Příznaky otravy houbami. Poznáte je?

  • Projevy otrav jsou různorodé, záleží především na druhu zkonzumované houby.
  • Nejčastějším společným příznakem bývají obtíže trávicího systému. Otrava typicky nastupuje za 8 až 12 hodin, v praxi je to většinou ráno po večerní konzumaci hub. Příznaky poškození zažívacího traktu jsou prudké bolesti břicha, nevolnost, zvracení a průjem.
  • Postižení nervového systému se u jednotlivých druhů hub různí. Jedovaté látky mohou způsobit neklid, halucinace, mimovolní pohyby až bezvědomí.
  • Při postupu otravy dochází též k narušení kardiovaskulárního systému. Objevuje se pokles srdeční frekvence, tlaku krve, bolesti hlavy a nemocný může cítit nepříjemné bušení srdce. Přechodem do šoku se končetiny stávají bledé a chladné.
  • Velmi závažné následky způsobuje zasažení jater a ledvin. Toxiny z hub tyto orgány většinou nenávratně zničí. Příznaky jejich poškození se přitom projeví většinou za 2 až 3 dny.

Ty nejjedovatější druhy

Muchomůrka hlízovitá (zelená). Má status nejnebezpečnější houby České republiky. Otravy touto houbou nejsou vzácností, protože je možno zaměnit ji se žampionem. Za 7 až 13 hodin po pozření nastává úporné zvracení a průjmy, po 2 až 3 dnech dochází k závažnému poškození jater a ledvin.

Muchomůrka tygrovaná. Tu si lze splést s masákem nebo bedlou. Za 30 minut až za 2 hodiny po konzumaci dochází k silnému slinění, slzení, bolestem břicha, zúžení zornic, vzrušivosti nervového systému, k zrychlení tepu a snížení tlaku krve. U postižených se objevují halucinace, pocity odosobnění až bezvědomí. Stejné příznaky otravy vyvolá i požití muchomůrky červené, jejíž vzhled je ale natolik typický, že ji každý houbař pozná.

Pavučinec plyšový. Z hlediska průběhu otravy se jedná o poněkud atypického zástupce. Den po jeho konzumaci dochází k bolestem v zádech a zažívacím obtížím, které však postupně odezní. Za 2 až 3 týdny ovšem nastává těžké a nevratné poškození ledvin.

Většina nejedlých hub, mezi něž patří čirůvky, závojenky, hřib satan a další, způsobuje různě závažné trávicí obtíže. Ty nastupují zhruba do hodiny od jejich konzumace.

Zásady první pomoci

  • Při otravě smrtelně jedovatými houbami je důležité zahájit léčbu co nejdříve, proto neotálejte s převozem do nemocnice!
  • Je-li postižený plně při vědomí, a tudíž nehrozí vdechnutí zvratků, pokuste se vyvolat zvracení podrážděním kořene jazyka nebo stěny, například prstem nemocného nebo rukojetí lžíce. Alespoň část vyzvraceného obsahu uschovejte do igelitového sáčku pro případný rozbor.
  • Postiženému dejte 5 až 10 tablet aktivního uhlí rozdrcených ve větším množství vody.
  • Poté ho dopravte co nejrychleji do nemocnice nebo volejte ZZS (tel. 155).
  • Nezapomeňte s sebou vzít zvratky nebo jakýkoliv jiný vzorek hub, ať už v syrovém, nebo upraveném stavu.
  • V případech, které nejsou akutní (například požití neznámé houby dítětem, které nevykazuje příznaky otravy), kontaktujte Toxikologické informační středisko, tel. 224 919 293. Odborníci jsou vám zde k dispozici 24 hodin denně.

Jak houbařit bezpečně

Sbírejte jenom to, co bezpečně znáte. Neochutnávejte před dětmi syrové houby a zároveň pečlivě hlídejte, aby to nedělali ani vaši potomci. Nenuťte děti jíst houbová jídla. I nezávadná jsou pro ně těžko stravitelná, navíc pokud dojde k otravě, dětský organismus je mnohem zranitelnější. Nekonzumujte staré nebo zapařené houby a jídla připravená z „darů lesa“ znovu neohřívejte a neskladujte po delší dobu.

Zdroj: www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud